Επιστολή για την Πύλα έστειλε σε ομολόγους της η Πρόεδρος της Βουλής-Ζητά να ασκήσουν επιρροή

Επιστολή-διάβημα προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Συμβουλίου της Ευρώπης, των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου και άλλων χωρών έστειλε την Τρίτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη κοντά στο χωριό Πύλα και τις επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην επιστολή της η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, επιδιώκοντας τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και την επέκταση των κατεχόμενων εδαφών, επιχειρούν να διεισδύσουν στην ουδέτερη ζώνη, κοντά στο μικτό χωριό Πύλα.

Σημειώνεται ότι η κ. Δημητρίου καταδικάζει τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή δρόμου, που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος εντός της νεκρής ζώνης και υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων αποσκοπεί στην απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος σε ένα πολύ νευραλγικό σημείο της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και συνιστά την πιο σοβαρή επέμβαση εντός της πράσινης γραμμής από το 1974.

Προστίθεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει την καταδίκη των νέων τουρκικών προκλήσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και άλλες χώρες.

Αναφέρεται ακόμη ότι η κ. Δημητρίου επισημαίνει «πως οι κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν σοβαρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι κατόπιν της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει επείγουσα έκκληση στους ομολόγους της όπως, στο πλαίσιο των όρων εντολής και των αρμοδιοτήτων τους, ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία, η οποία, όπως επισημαίνει, φέρει την πρωταρχική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στις υπό την στρατιωτική κατοχή της περιοχές, εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς της εντός της νεκρής ζώνης και απέχει από επεκτατικές διεκδικήσεις και μονομερείς ενέργειες, που στόχο έχουν τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Αναφέρεται τέλος, ότι η Πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να συνεργαστεί με καλή πίστη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα, σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας, προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη