Ανείπωτη τραγωδία στην Ελλάδα-Εντοπίστηκαν δεκαοκτώ απανθρακωμένοι μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς

Ανείπωτη τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, που καίγεται από χθες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 απανθρακωμένες σοροί μεταναστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, κοντά σε παράπηγμα και εντός δασικής περιοχής εντοπίστηκαν 18 μετανάστες απανθρακωμένοι, σε δύο διαφορετικά σημεία. Ο ίδιος σημείωσε πως στην περιοχή είχε σταλεί μήνυμα 112.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η ομάδα ταυτοποίησης θυμάτων καταστροφών, ενώ στην περιοχή συνεχίζονται οι έρευνες.

Η φωτιά εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχείρησαν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες οι πυρκαγιές στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είχαν πλήξει και το προστατευόμενο φυσικό δάσος της Δαδιάς, το οποίο βρισκόταν σε πύρινο κλοιό.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα.

Σημειώνεται ότι, αργά το βράδυ της Δευτέρας, εντοπίστηκε νεκρός ένας άλλος ένας άνδρας, πιθανόν μετανάστης, στη Λευκίμμη Έβρου, ενώ παράλληλα το πρωί της Δευτέρας εντοπίστηκε νεκρός και ένας κτηνοτρόφος μέσα στη στάνη του στη Βοιωτία. Ο εν λόγω άνδρας, φέρεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του.

Πληροφορίες για άλλους οκτώ νεκρούς στη Δαδιά
Στο μεταξύ, τα ελλαδικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των νεκρών στο δάσος της Δαδίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, βρέθηκαν ακόμα οκτώ άνθρωποι απανθρακωμένοι.

Αυτή η δεύτερη ομάδα των θυμάτων εντοπίσθηκε κοντά στην περιοχή της Λευκίμμης, ενώ νωρίτερα, ομάδα δεκαοκτώ ανθρώπων είχαν εντοπιστεί καμμένοι στην περιοχή του Άβαντα. Έτσι, αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 26 καθώς πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν 18 απανθρακωμένες σωροί σε άλλο σημείο, νότια του Άβαντα.

Το μήνυμα της Σακελλαροπούλου

Βαθύτατη οδύνη εξέφρασε, σε δήλωσή της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον θάνατο των ανθρώπων, των οποίων οι σοροί βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς.

Όπως είπε, είναι χρέος όλων να αναληφθούν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η ζοφερή πραγματικότητα να μη γίνει η νέα κανονικότητα.

«Με οδύνη βλέπουμε τις πυρκαγιές να μαίνονται στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, με αγωνία παρακολουθούμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους. Οδύνη και αγωνία που γίνονται οξύτερες στην τρομερή είδηση της απανθράκωσης πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς», ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε», σημείωσε.

«Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μη γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη», κατέληξε.

Σε δήλωση για τον θάνατο των ανθρώπων, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι μετανάστες, προχώρησε και ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

«Με μεγάλη θλίψη, πληροφορηθήκαμε τον θάνατο 18, τουλάχιστον, μεταναστών από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς», ανέφερε.

«Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης», υποστήριξε ο ίδιος.

«Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε, εκ νέου, τη δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών (και όσους τους διευκολύνουν) και το εμπόριο των παράτυπων ροών, το οποίο είναι αυτό που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών και στη στεριά και στη θάλασσα», κατέληξε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών στην Κιβωτού του Κόσμου
Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον δολοφόνο της 40χρονης, στο Μενίδι
Προηγήθηκαν πολλά περιστατικά βίας πριν τη δολοφονία στο Μενίδι-«Την είχε απειλήσει με μαχαίρι όταν ήταν έγκυος»
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης στο Μενίδι-« Την είδα και έβγαλα το μαχαίρι»
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ