Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τη δήλωση του ΣΑ-«Στέλνει ηχηρό μήνυμα»

«Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει με ικανοποίηση τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 21ης Αυγούστου, σε συνέχεια της άμεσης και ευρείας αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την παραβίαση του στάτους κβο εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, λίγες ώρες μετά την έκδοση της δήλωσης του ΣΑ.

«Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σχεδίασαν και επιχείρησαν να υλοποιήσουν μια νέα και σοβαρότατη στρατιωτική παραβίαση στη νεκρή ζώνη. Η επιχειρούμενη ασφαλτόστρωση του δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Άρσους και της Πύλας αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή και αντίκειται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως τονίζεται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε.

«Επίσης, οι οργανωμένες απειλές και βιαιοπραγίες κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και καταδικάζονται ανεπιφύλακτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Δήλωσή του. Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς το προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών ενήργησε συντονισμένα σε διπλωματικό επίπεδο, σε πλήρη συνεργασία με Μόνιμα και μη-Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ΕΕ και την Ειρηνευτική Δύναμη, και πάντοτε σε στενή και διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

«Η ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, και στέλνει ισχυρό το μήνυμα, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», υπογράμμισε το ΥΠΕΞ.

«Η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής υιοθετήσει υπεύθυνη στάση η οποία καθοδηγείται από τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Με τον ίδιο τρόπο, έχουμε κατ’ επανάληψιν καταγγείλει και άλλα παρόμοια περιστατικά παραβίασης της νεκρής ζώνης, τα οποία εντείνονται συστηματικά, και έχουμε τονίσει την ανάγκη, όπως η Ειρηνευτική Δύναμη αφεθεί απερίσπαστη να εκτελέσει τους όρους εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε.

«Χαιρετίζουμε, παράλληλα, την επαναβεβαίωση σε αυτήν την χρονική στιγμή της βάσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ. Συμφωνούμε απόλυτα με τη διαπίστωση των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι είναι απαραίτητος ο διορισμός Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάτι που θα συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, άποψη άλλωστε που έχουμε μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα», πρόσθεσε.

Συνεπώς, τόνισε το ΥΠΕΞ, «αναμένουμε τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, στην βάση της έκκλησης του ΣΑ ΟΗΕ για απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών και αποτροπή περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, στρατιωτικών ή μη, εντός και κατά μήκους της γραμμής κατάπαυσης του πυρός».

«Ενδεχόμενη συνέχιση των ενεργειών αυτών επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η καλύτερη απάντηση δόθηκε από το ΣΑ»

Σαφή μηνύματα στέλνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προς την παραβίαση του στάτους κβο, δήλωσε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Ερωτηθείς είπε ότι η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκφράστηκε μέσα και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία εκδόθηκε νωρίτερα.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας σε σχέση με τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που στέλνει σαφή μηνύματα ως προς την παραβίαση του στάτους κβο, αλλά και την επιχείρηση να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα εντός της νεκρής ζώνης», τόνισε.

«Αυτό που με ικανοποίηση σημειώνουμε είναι την επαναβεβαίωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη συμφωνημένη βάση λύσης, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την ανάγκη που το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ κάτι που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ είχαν υπογραμμίσει», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό αποτελούν τροχοπέδη στη διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η καλύτερη απάντηση έχει δοθεί και από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας χθες με τη Δήλωση του με σαφείς αναφορές. Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι βλέπουμε και βιώσαμε τις τελευταίες μέρες μια εκτεταμένη ευρεία αντίδραση της διεθνούς κοινότητας με σαφή μηνύματα, σαφείς τοποθετήσεις και αυτό που επαναλαμβάνει το ΣΑ και που εμείς χαιρετίζουμε είναι η προσήλωση στα ψηφίσματα του ΣΑ και τη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Έχουμε ενώπιον μας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί και ως ένα σημαντικό χρονικά ορόσημο, να επαναλάβουμε τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει. Είναι η δική μας ειλικρινής αγωνία και ανησυχία για δίκαιη, βιώσιμη, οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχολιάζουν και οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εντοπίζουν θετικά αλλά και κάποια αρνητικά στοιχεία στην τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βάση για κλιμάκωση της αντίδρασης

«Η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συζήτησε εκτάκτως τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Πύλα, κρίνεται σε γενικές γραμμές ως θετική. Δύναται να αποτελέσει τη βάση επί της οποίας μπορούμε να εργαστούμε για να κλιμακωθεί η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και να αποτρέψουμε τα νέα τετελεσμένα που έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν», ανέφερε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Εκτίμησε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές. «Οφείλουμε, και πρωτίστως η κυβέρνηση, να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κάθε πολιτικό και διπλωματικό μέτρο, έτσι ώστε να εμποδίσουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Είναι για αυτό που ζητούμε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για πλήρη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό ενεργειών», πρόσθεσε.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να ενημερώνει για τις εξελίξεις και να επιδιώκει τη σθεναρή αντίδραση των ηγετών του ΕΛΚ καθώς και θεσμικών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στενή επαφή και απόλυτος συντονισμός θα πρέπει να υπάρξει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του», υπέδειξε η κ. Δημητρίου.

«Θετικές είναι και οι αναφορές στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναλαμβάνουν τόσο τη βάση λύσης του εθνικού μας προβλήματος όσο και τις προσπάθειες διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, με σκοπό την προλείανση του εδάφους για επανέναρξη του διαλόγου», πρόσθεσε.

«Συνεπώς, παράλληλα με τις προσπάθειες αποτροπής, οφείλουμε να εκφράζουμε προς κάθε κατεύθυνση την ετοιμότητά μας για την επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Μόνο έτσι η πίεση της διεθνούς κοινότητας θα στραφεί αποκλειστικά προς την πλευρά της Τουρκίας η οποία, δυστυχώς, κινείται εντελώς εκτός του συμφωνημένου πλαισίου», κατέληξε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Κίνδυνοι για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους

«Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επέμβαση στη νεκρή ζώνη και την επίθεση σε κυανόκρανους από το κατοχικό καθεστώς πρέπει γίνει σεβαστή από την κατοχική δύναμη και το κατοχικό καθεστώς», υπέδειξε το ΑΚΕΛ.

«Παρόλο που η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο ισχυρή και αυστηρή, δεν παύει από το να είναι μια σαφέστατη καταδίκη των ενεργειών και των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη, που παραβιάζουν το στάτους κβο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ξανά ότι τέτοιες ενέργειες από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, με τις ευλογίες πάντα της Τουρκίας, προκαλούν κινδύνους για όλη την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους.

«Απαράδεκτες είναι βεβαίως και οι σχετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο αναφέρεται σε «έδαφος της ΤΔΒΚ» αλλά εσκεμμένα παραγνωρίζει ότι οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος διαπράχθηκαν εντός της νεκρής ζώνης, δηλαδή ούτε καν στο κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει το κόμμα.

«Επισημαίνουμε ότι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη χθεσινή του δήλωση υπέδειξε την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων και συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ξανά ότι η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο είναι αυτή που θα τερματίσει την κατοχή και την διαίρεση, τερματίζοντας έτσι και την ανασφάλεια, τις εντάσεις και την στρατιωτικοποίηση στην πατρίδα μας», κατέληξε.

Η τουρκική πλευρά είναι η κύρια υπαίτια

Το ΔΗΚΟ εκφράζει την ικανοποίηση του για τη δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συζήτησε τις απαράδεκτες και παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην Πύλα όπως και τις επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «η σαφέστατη καταδίκη αυτών των ενεργειών εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως άλλωστε και η ευρύτερη παγκόσμια κατακραυγή, δείχνει ότι γίνεται πλέον αντιληπτό και διεθνώς αυτό που πάντα ως Δημοκρατικό Κόμμα αναδεικνύαμε: ότι η τουρκική πλευρά είναι η κύρια υπαίτια για τη μη λύση του κυπριακού καθότι με κάθε ευκαιρία επιδεικνύει τις κάκιστες διαχρονικές της προθέσεις».

«Θετική είναι επίσης η επαναβεβαίωση της προσήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνημένη βάση διαπραγματεύσεων και λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική περίοδο κατά την οποία οργιάζει η τουρκική απαράδεκτη αξίωση περί λύσης δύο κρατών», ανέφερε.

«Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει επίσης τις συντονισμένες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ιδιαίτερα το ΥΠΕΞ το οποίο σε συνεργασία με Μόνιμα και μη-Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, με την ΕΕ και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και με την Ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποίησε αποτελεσματικά όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

«Θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί αυτούσια η τοποθέτηση»

Η ΔΗΠΑ, από την πλευρά της, χαιρετίζει την ψεσινή τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού από τις κατοχικές δυνάμεις και την υποτελή, στην Άγκυρα, διοίκηση των κατεχομένων.

«Ιδιαίτερα σημαντική κρίνουμε την προσήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη ρητή και πάγια θέση για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, με ξεκάθαρη διατύπωση που υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι καμία παρέκκλιση ή περιθώριο συζήτησης άλλων μορφών λύσεως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζουμε την τοποθέτηση για το πολιτικό και νομικό πλαίσιο, που διέπει την νεκρή ζώνη και τη δικαιοδοσία της Ειρηνευτικής Δύναμης εντός αυτής, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σχετικά ψηφίσματα και το απαράδεκτο της τοποθέτησης Ερτογάν, στην προσπάθεια του να επεκτείνει την τουρκική κατοχή και να οικειοποιηθεί μέρους της νεκρής ζώνης», τόνισε.

«Άλλο ένα σημείο της ανακοίνωσης, που σχολιάζουμε ως πολύ χρήσιμο για τη δική μας πλευρά, αφορά την αναγνώριση της ανάγκης διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, γεγονός που θα στηρίξει την έντονη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό αποτελεί και δική μας σταθερή θέση, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο των συνομιλιών ως του μοναδικού μέσης επίτευξης συνολικής λύσης», σημείωσε η ΔΗΠΑ.

Σε αντιδιαστολή, επισημαίνουμε ότι στην ψεσινή ανακοίνωση θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί αυτούσια η ορθή τοποθέτηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για «..σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο σύμφωνα με το νόμο», κατέληξε η παράταξη.

Το στάτους κβο πρέπει αν επανέλθει στην προτέρα κατάσταση

«Το έδαφος της νεκρής ζώνης ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και κυριαρχία σ’ αυτό έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει εκχωρήσει τον έλεγχο της νεκρής ζώνης στην UNFICYP, για να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός», σημειώνει στη δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στη συνέχιση των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, όπως εκδηλώνεται μέσα από τις δηλώσεις του Ερντογάν, περί «επέμβασης των ειρηνευτών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ» ή την ανακοίνωση του λεγόμενου «υπεξ» του ψευδοκράτους, περί «κυρίαρχου κράτος που έχει την εξουσία να εκτελεί έργα στο έδαφός του», ανέφερε.

«Με βάση αυτή την αδιαμφισβήτητη νομική πραγματικότητα, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με την τουρκική πλευρά το καθεστώς της νεκρής ζώνης», υπέδειξε το κόμμα. «Το μόνο που επιβάλλεται να πράττουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι να αξιώνουν επιτακτικά από το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία, να αποκατασταθεί πλήρως το στάτους κβο στη νεκρή ζώνη», τόνισε.

«Για την ΕΔΕΚ, λεγόμενη «μέση λύση» δεν υπάρχει. Για την ΕΔΕΚ, «αμοιβαία συμφωνημένη περαιτέρω πορεία στην περιοχή της Πύλας», όπως απαράδεκτα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν υπάρχει. Για την ΕΔΕΚ, το στάτους κβο στη νεκρή ζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο», σημείωσε.

Καταληκτικά, ανέφερε πως το στάτους κβο πρέπει να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, χωρίς καμία συζήτηση μεταξύ της Ειρηνευτικής Δύναμης και του κατοχικού καθεστώτος και να εφαρμοστεί το σημείο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητά «την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός».

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη