Η σύνθεση των δήμων της Μεταρρυθμισμένης ΤΑ-Οι αριθμοί δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων

Αυτός της Λεμεσού, θα είναι ο μεγαλύτερος δήμος, με βάση τη νέα σύνθεση των τοπικών αρχών, όταν εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2024 η Μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Από κοντά θα ακολουθεί ο μητροπολιτικός δήμος της Λευκωσίας, ενώ πιο κάτω θα βρίσκεται ο Στρόβολος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους του περασμένου Απριλίου, ο Δήμος της Λεμεσού θα αριθμεί 73131 πολίτες, εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ της Λευκωσίας 71818. Στην τρίτη θέση θα βρίσκεται ο μητροπολιτικός δήμος της Λάρνακας, με 41673 εκλογείς, ενώ την πεντάδα θα συμπληρώνουν ο Στρόβολος, ελάχιστα πιο πίσω από τη Λάρνακα με 41188 και της Λακατάμιας με 30741.

Οι πέντε αυτοί Δήμοι θα είναι και οι μόνοι στην Κύπρο οι οποίοι θα έχουν 30 δημοτικούς συμβούλους, εκ των οποίων μάλιστα, κάποιοι θα αναλάβουν και τις θέσεις αντιδημάρχων. Ειδικότερα ο Δήμος Λευκωσίας θα έχει τέσσερις αντιδημάρχους,, της Λακατάμιας τρεις, όσους και της Λεμεσού, της Λάρνακας επίσης τρεις και του Στροβόλου έναν.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των Δήμων, πέραν των πέντε μεγάλων, υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία, στην οποία βρίσκονται τρεις δήμοι. Αυτοί της Πάφου, του Παραλιμνίου-Δερύνειας και ο δήμος της Ανατολικής Λεμεσού. Αυτοί οι τρεις δήμοι διαθέτουν πληθυσμό άνω των 20 χιλιάδων πολιτών και κάτω τον τριάντα και συνεπώς, αντί 30 δημοτικούς συμβούλους, θα έχουν 24. Μάλιστα ο δήμος της Ανατολικής Λεμεσού εκ των 24 δημοτικών συμβούλων, οι οκτώ θα είναι αντιδήμαρχοι που θα εκλεγούν από τους ψηφοφόρους, αναλόγως με το δημοτικό διαμέρισμα που θα διαμένουν, ενώ η Πάφος θα διαθέτει μόλις έναν αντιδήμαρχο και ο δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας τέσσερις.

Στην τρίτη κατηγορία, όπου βρίσκονται και οι περισσότεροι νέοι δήμοι, είναι αυτοί που έχουν πληθυσμό άνω τον δέκα χιλιάδων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο νέος δήμος Λατσιών-Γερίου, ο δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, ο δήμος Πολεμιδιών, ο δήμος δυτικής Λεμεσού, ο δήμος Αραδίππου, ο δήμος Δρομολοξιάς-Μενεού και ο δήμος Αγίας Νάπας.

Σε αυτούς τους δήμους, ο δήμος Λατσιών-Γερίου θα έχει δύο αντιδημάρχους, της Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου έξι, της Δυτικής Λεμεσού εννέα, της Δρομολοξιάς-Μενεού, τέσσερις και της Αγίας Νάπας, πέντε.

Στην τέταρτη και τελευταία ομάδα, περιλαμβάνονται οι πιο μικροί δήμοι, που αριθμούν λιγότερους από δέκα χιλιάδες ψηφοφόρους. Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται, ο Δήμος Λευκάρων, ο Δήμος Αθηένου, ο δήμος Ανατολικής Πάφου, ο Δήμος Ακάμα και ο δήμος Πόλης Χρυσοχούς.

Η ιδιομορφία αυτής της ομάδας των μικρών δήμων, είναι πως παρά το γεγονός που έχουν τους λιγότερους ψηφοφόρους,, έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό αντιδημάρχων. Συγκεκριμένα, ο δήμος Λευκάρων θα έχει επτά αντιδημάρχους, ο δήμος Αθηένου δύο, της Ανατολικής Πάφου πέντε, του Ακάμα επτά και της Πόλεως Χρυσοχούς 14.

Συνολικά με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των εκλογέων τον Απρίλιο ήταν 454,798. Οι νέοι δήμοι συνολικά θα είναι 20, ενώ ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων 442, εκ των οποίων οι 93 θα είναι αντιδήμαρχοι που θα εκλεγούν απευθείας από τους πολίτες. Επιπλέον οι πολίτες πέραν από τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, θα κληθούν να ψηφίσουν και τους Προέδρους των νεοσύστατων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησής. Επιπλέον θα πρέπει να ψηφίζουν και για τις Σχολικές Εφορείες, ενώ όσοι είναι πρόσφυγες θα καλούνται να ψηφίσουν και για τους κατεχόμενους δήμους ή τις κατεχόμενες κοινότητές τους. Τέλος οι ψηφοφόροι θα καλούνται να ψηφίσουν και στις Ευρωεκλογές.

Η πολυπλοκότητα των επικείμενων εκλογών, είναι κάτι που ήδη άρχισε να απασχολεί τα οργανωτικά επιτελεία των κομμάτων. Οι δυσκολίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, που πέραν από το ότι πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και το δεύτερο στο να αποφευχθούν λάθη που θα κοστίσουν στους κομματικούς υποψηφίους κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σε ότι αφορά τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στα κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά πως καλούνται να εξεύρουν πάνω από 500 υποψήφιους για να συμμετέχουν με πλήρη ψηφοδέλτια στις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται να αποφύγουν κακοτοπιές, να αποφύγουν άτομο που ενδεχομένως θα ήθελαν, αλλά θα διατάρασσαν τις τοπικές ισορροπίες και να προχωρήσουν με τη σύνθεση ισοζυγισμένων ψηφοδελτίων που ταυτόχρονα θα ενισχύουν τη γενικότερη δυναμική του κόμματος. Δηλαδή η παρουσία τους, στα ψηφοδέλτια θα συσπείρωνε τους ψηφοφόρους του κόμματος για να πάνε να ψηφίσουν και θα ευνοούσε το κόμμα και στη μάχη των Ευρωεκλογών.

Το δεύτερο έχει να κάνει καθαρά με το κομμάτι του οργανωτικού των κομμάτων. Η ύπαρξη τόσων πολλών και διαφορετικών ψηφοδελτίων, οι τεράστιες λίστες με ονόματα κτλ, αναμένεται πως θα προκαλέσει σύγχυση, ειδικά στους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αυτό το πλαίσιο τα κόμματα ψάχνουν τους τρόπους, έτσι ώστε να εκμηδενίσουν τα όποια λάθη. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί τον τελευταίο μήνα των εκλογών, όπου τα κόμματα προγραμματίζουν να ρίξουν όλο το βάρος στην σωστή ενημέρωση και κατάρτιση των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Από αυτή τη σκοπιά, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τα μεγάλα κόμματα που διαθέτουν άρτια οργανωτικά και ισχυρούς μηχανισμούς, υπερτερούν των μικρών κομμάτων και πόσο μάλλον, των όποιων ανεξάρτητων υποψηφίων που θα ριχθούν στη μάχη χωρίς να έχουν ιδιαίτερη οργανωτική υποδομή.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως οι επικείμενες διπλές εκλογές, ίσως και να είναι οι πιο απαιτητικές από άποψης οργάνωσης, όχι μόνο των κομμάτων και υποψηφίων, αλλά και για το κράτος, ακόμα και για τους πολίτες, αφού όλοι καλούνται να ξεφύγουν από τα όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Δειτε Επισης

Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα