Εκβιάζει ο Τατάρ-«Μέχρι να αποδεχθεί τους όρους μας η άλλη πλευρά, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι»

Τις γνωστές του θέσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό προτού γίνουν αποδεχτοί οι όροι της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος,» επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κίμπρις».

Ο κ. Τατάρ σχολίαζε την πρόθεση που εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο να εμπλακεί ξανά στο Κυπριακό πριν το τέλος της θητείας του με στόχο την εξεύρεση λύσης. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στη συνέντευξη στην «Κίμπρις», που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο κ. Τατάρ είπε ότι έθεσε πολλές φορές επί τάπητος τη νέα τους πολιτική στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική είναι σημαντική, διότι στις προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες υπήρχε η μία κυριαρχία για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας.

Ανέφερε ότι «αυτό που λέμε είναι ότι ‘μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος’, δηλαδή μέχρι να αποδεχθεί τους όρους μας η άλλη πλευρά, δεν θα καθίσουμε επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. […]»

Όπως προστίθεται, αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αντικατοχικής εκδήλωσης στην επέτειο κατάληψης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι απευθυνόμενος σε ορισμένους Τουρκοκύπριους που παρίσταντο στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για να παρευρίσκονται σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι συμφωνούν με τα μηνύματά της.

Προστίθεται ότι ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι αυτοί «σηκώνουν κεφάλι» σε ατομικό επίπεδο κατά της «αρχής του κράτους», λένε ότι δεν τους δεσμεύει η πολιτική που ακολουθεί το «κράτος» και η «εκλεγμένη ηγεσία» του και ότι μπορούν να συνεργαστούν με την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Κίμπρις», το προηγούμενο Σάββατο δημοσίευσε την άποψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ότι το άνοιγμα γραφείου για παροχή προξενικών υπηρεσιών από τη Ρωσία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου σημαίνει μερική αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

Εξάλλου, προστίθεται ότι η «Κίμπρις», στη σημερινή της έκδοση γράφει ότι σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Τατάρ χαρακτήρισε υπερβολή τη δήλωση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλή ότι στα κατεχόμενα ζουν και έχουν αγοράσει ακίνητη περιουσία 50 χιλιάδες Ρώσοι.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Τατάρ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, «οι Ρώσοι πολίτες μπορεί να αγοράζουν περιουσία από τη χώρα μας, όμως οπωσδήποτε δεν είναι ορθός ο αριθμός 50 χιλιάδες. Ο πληθυσμός μας είναι γνωστός, τα σπίτια είναι γνωστά. Το μέρος αυτό είναι τουριστικό νησί και ανοικτό σε όλους. Ως επί το πλείστον έρχονται τουρίστες. Μπορεί λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μερικοί Ρώσοι από τη νότια Κύπρο να έχουν έρθει να εγκατασταθούν στον βορρά. Εδώ σε εμάς υπάρχουν πολύ πετυχημένα αγγλικά σχολεία. Κάποιοι τοποθετούν τα παιδιά τους σε αυτά τα σχολεία. Ρώσοι, Ουκρανοί και από διάφορες χώρες. Ένας τέτοιος αριθμός δεν είναι ορθός».

Εξάλλου, η εφημερίδα «Güneş» δημοσίευσε σήμερα ισχυρισμό που πρόβαλε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Aydınlık ο Ερσίν Τατάρ ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών «αδικούν» τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της κατασκευής του δρόμου Πύλας-Άρσους.

Όπως αναφέρεται, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο ουσιαστικός σκοπός είναι να εξαναγκαστούν να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο χωριό και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα