Μητσοτάκης σε Ζελένσκι-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ βίαιη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία»

Τη θέση ότι η Ελλάδα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε παράνομη προσάρτηση εδαφών και σε κάθε απόπειρα επαναχάραξης συνόρων με τη χρήση βίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι αντίθετη σε κάθε παράνομο τετελεσμένο – μια θέση, που, όπως τόνισε, συνάδει και με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, η οποία έχει αντιμετωπίσει πράξεις ανιστόρητου αναθεωρητισμού και επιθετικότητας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην περίπτωση της Κύπρου.

«Καμία απόπειρα επαναχάραξης συνόρων με τη χρήση βίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στα εγκλήματα που σημειώθηκαν στη Μαριούπολη, την Οδησσό αλλά και το Κίεβο.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου, που πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή δικαιοσύνη», τόνισε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ζελένσκι στην Αθήνα υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ευρύτερες συνέπειες που έχει η ρωσική εισβολή, η οποία, όπως ανέλυσε, συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, μιλώντας για την ανάγκη να διασφαλιστεί η ελευθερία και η ειρήνη στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη σταθερή αλληλεγγύη της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη στάση του στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής, ενώ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης τον ενημέρωσε για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16», είπε, ενώ ευχαρίστησε και για την υποστήριξη της Ελλάδας στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας και της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών υπεγράφη κοινή δήλωση της Ελλάδας και της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, στην οποία οι δυο πλευρές «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες προς υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Συμμαχία και εφαρμογής των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, στη δήλωση επιβεβαιώνεται η στήριξη της Ελλάδας στην ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία «με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Η Ελλάδα «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία», ενώ παράλληλα «δεσμεύεται να συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο», αναφέρει το κείμενο της κοινής δήλωσης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών,  ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα ακολουθήσει  άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων ηγέτες της περιοχής, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με δυο πισώπλατους πυροβολισμούς σκότωσαν τον 41χρονο στη Θεσσαλονίκη (Pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Λουόμενοι έσωσαν δελφίνι που παρασύρθηκε στα ρηχά στην παραλία στο Ναύπλιο
Τραγωδία σε χωριό της Λιβαδειάς-15χρονη βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της
ΒΙΝΤΕΟ: Το έθιμο πήγε στραβά στην Κέρκυρα-Της έπεσε ο Μπότης στο κεφάλι
Μπροστά στα μάτια πολιτών η εν ψυχρό δολοφονία στη Θεσσαλονίκη-Τρεις κάλυκες εντοπίστηκαν στο σημείο
Κάβουρας το φονικό όπλο του εγκλήματος στη Σάμο-Χτύπησε τον πατέρα της στο κεφάλι
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Ξεσπούν οι συγγενείς της γυναίκας που παρασύρθηκε από μηχανές στην Αθήνα-«Ο ένας την έριξε κι ο άλλος την χτύπησε»
Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο-49χρονη σκότωσε τον πατέρα της
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η Πρώτη Ανάσταση στην Χίο-Το σάλτο του «ιπτάμενου ιερέα» από την Ωραία Πύλη