Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα-Καίγονται σπίτια, νοσηλεύονται δύο πυροσβέστες με εγκαύματα

Απανωτές είναι οι φωτιές που ξεσπούν σε όλη την Ελλάδα και ενώ επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και θυελλώδεις άνεμοι σε πολλές περιοχές.

Καίγεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Αλεξανδρούπολη

Σε πύρινο κλοιό η Αλεξανδρούπολη όπου η φωτιά καίει για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Το ένα κύριο μέτωπο είναι στη Νίψα, πάνω ακριβώς από την Εγνατία Οδό. Ακολουθεί το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό και είναι και το άλλο μέτωπο που κινείται από το Λουτρό προς το Μοναστηράκι.

Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες. Τα εναέρια μέσα βρίσκονται στο σημείο, αλλά οι ώρες περνούν και θα είναι άλλη μια δύσκολη νύχτα για τον Έβρο. Ειδικά στο μέτωπο της Νίψας οι προσπάθειες επικεντρώνονται για να μην ανοίξει σε μεγαλύτερη έκταση το μέτωπο και κατευθυνθεί σε μεγαλύτερη έκταση του δάσους στην περιοχή. Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες, ένας εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και συνδράμουν και εθελοντές που το έργο τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ όπως και ο ελληνικός στρατός, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές.

Συνολικά εκκενώθηκαν 13 οικισμοί. Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα για εκκένωση του οικισμού στον Άβαντα. Οι κάτοικοι έφυγαν και από εκεί με ασφάλεια από την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

Κλειστή η παλιά εθνική οδός, εκεί που είναι το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο στο Μοναστηράκι. Οι άνεμοι που πνέουν είναι ιδιαίτερα ισχυροί και ο αέρας δεν έχει κοπάσει καθόλου.

Νέο μέτωπο έχει ξεσπάσει στα Λάβαρα Έβρου. Ήδη η επίσημη πρώτη χαρτογράφηση δείχνει 55.000 στρέμματα γης καμένα και η εκτίμηση κάνει λόγο για 75.000 στρέμματα γης που έχουν καεί στην περιοχή.

Καίγονται σπίτια στην Ροδόπη

Νέα φωτιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στον Μίσχο Ροδόπης και γύρω στις 18:00 το απόγευμα οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο χωριό Σώστης.

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη στο ΑΠΕ, τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό ανέρχονται σε 5 ή 6. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και ‘Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμοί Σώστης όπως και για τους οικισμούς Πολύανθο και Ληνός από το 112, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

369677727_754556643348052_7204237610590906169_n

369690771_754556620014721_7253641993047948451_n

369600703_754556663348050_6741166920366470470_n

Μαίνεται η φωτιά στην Καβάλα

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) στην Καβάλα. Λίγο πριν τις 17.00 εστάλη νεό μήνυμα από το 112 για εκκένωση ακόμα τριών περιοχών και συγκεκριμένα για Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα. «Εάν βρίσκεστε σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα εκκενώστε προς κόμβο Χρυσούπολης» αναφέρει το νέο μήνυμα του 112. Οι φλόγες κατευθύνονται δυτικά προς τα χωριά Δαμασκηνιά και Ξεριάς.

kavala_fotia1

Εκκενώνονται οικισμοί στην Εύβοια

Συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέτωπο, ενώ, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Λίγο πριν τις 18.30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της βιομηχανικής περιοχής της Νέας Αρτάκης και του Βατώντα. «Εάν βρίσκεστε στην βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και του Βατώντα εκκενώστε προς Χαλκίδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Νωρίτερα, κάτοικοι πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητούσαν να εκκενώσουν τα Νότια Ψαχνά και να κινηθούν προς τα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονταν προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητούσε να κινηθούν προς Αρτάκη.

fotia-evoia1 (1)

fotia-evoia4 (1)

fotia-evoia5

Έκκληση στους πολίτες να κλείσουν πόρτες και παράθυρα

Μήνυμα από το 112 εστάλη τοι απόγευμα της Δευτέρας (21/8) στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, το οποίο τους ενημερώνει ότι οι καπνοί από την δασική πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη κατευθύνονται προς την πόλη και τους συμβουλεύει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

Με εγκαύματα δύο πυροσβέστες
Παράλληλα, με το ΕΚΑΒ διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, τέσσερις πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα. Εξ αυτών, οι δύο έφεραν εγκαύματα. Επίσης, ένα όχημα υπέστη ζημιές

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στον Έβρο

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει αυτή την ώρα στον Έβρο που πλήττεται από πυρκαγιές. Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα.

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Διαλεκτό Καβάλας επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές ένα πυροσβεστικό όχημα.

Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

  • 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου
  • 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ, σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου
  • Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:
  • 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ, σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης
  • 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη σε τρεις περιφέρειες:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για την γυναικοκτονία στο Μενίδι-Την σκότωσε για μια φωτογραφία ομολόγησε κυνικά ο δράστης
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Θρίλερ με τη δολοφονία της 63χρονης στην Χαλκίδα-«Ήξερε τον δολοφόνο της, μπορεί να ήταν στην κηδεία»
Δεν πρόλαβε και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κορίνθου
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Κ. Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος προς Ευρώπη αν η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφωθεί
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια