Διπλωματικό μπαράζ για την κατάσταση στην Πύλα-Σε ανοιχτή γραμμή με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Πύλα απαιτούνται πολύ λεπτοί και συγκεκριμένοι χειρισμοί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για την κατάσταση στην Πύλα και για τα διπλωματικά διαβήματα που γίνονται, είπε ότι «πραγματοποιούνται συσκέψεις από την Πέμπτη, από την πρώτη στιγμή, και είναι σε εξέλιξη (συσκέψεις) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και του Διοικητή της ΚΥΠ που είναι και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναμένουμε και από τα Ηνωμένα Έθνη απόψε, όταν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, να ανταποκριθούν και στους όρους εντολής τους. Αυτή τη στιγμή, απαιτούνται να γίνουν πολύ λεπτοί και συγκεκριμένοι χειρισμοί».

Ερωτηθείς πώς απαντά η Κυβέρνηση στην κριτική για το γεγονός ότι ορίστηκε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έπειτα από δέκα μέρες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπενθυμίζω ότι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου είχε, ήδη, ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πραγματοποιείτο ενόψει της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είναι για αυτό τον λόγο που συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο, να ενημερωθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί για τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και αναφορικά με τις επαφές των Ηνωμένων Εθνών με την τουρκική πλευρά, που αναμένεται να προηγηθούν της ενημέρωσης που θα γίνει στην έδρα του Οργανισμού από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο, Κόλιν Στιούαρτ, εστιάζοντας στην αποψινή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, η οποία θεωρείται σημαντική. Νούμερο ένα στόχος παραμένει η αποκλιμάκωση και η αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Την ίδια στιγμή παρακολουθείται στενά η κατάσταση επί του εδάφους. Το διπλωματικό μπαράζ είναι σε εξέλιξη, με έμφαση στα μόνιμα μέλη του ΣΑ σε αυτό το στάδιο, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί με στόχο την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Στιούαρτ με τον λεγόμενο «υπουργό» εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούρογλου για εξομάλυνση της κατάστασης στην Πύλα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση ενδεχομένως να ήταν η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων για το θέμα τις επόμενες μέρες. Μετά την ολοκλήρωσή της, η τουρκική πλευρά παρουσιάστηκε αμετακίνητη, επιμένοντας ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των έργων κατασκευής του δρόμου.

Πάντως, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς από τα κατεχόμενα, δεν πραγματοποιούνται κατασκευαστικά έργα στην νεκρή ζώνη, με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Όπως δήλωσε και ο κοινοτάρχης Πύλας, Σίμος Μυτίδης, «δεν εργάζονται μεγάλα μηχανήματα στη περιοχή του κατεχόμενου Άρσους και φαίνεται ότι πρέπει οι κατοχικές αρχές να κάνουν μόνο ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες».

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα επεισόδια στην Πύλα ενδέχεται να αποτελούν αντίδραση σε πιθανή άσκηση διεθνών πιέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να δυναμιτιστεί το κλίμα, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα