Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την κατάσταση στην Χλώρακα-Εκκενώνεται άμεσα το συγκρότημα

Την καταγραφή αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα σε συγκρότημα στην Χλώρακα και μετά την άμεση εκκένωση του, βάσει και σχετικού διατάγματος που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αποφάσισε η Κυβέρνηση, η οποία θέλει να δώσει τέλος στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, τα οποία δημιούργησαν το αίσθημα της ανασφάλειας στους πολίτες.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον απόηχο των τελευταίων επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Χλώρακα, αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και δόθηκαν οδηγίες προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να εφαρμοστούν και το συγκρότημα να εκκενωθεί άμεσα, ενώ την ίδια ώρα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από πλευράς Αστυνομίας.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «στη σημερινή σύσκεψη για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Χλώρακα, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Εσωτερικών, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του Αρχηγού της Αστυνομίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποφασίστηκε για λόγους ασφάλειας και υγείας, η άμεση εκτέλεση και εφαρμογή του διατάγματος της Επάρχου Πάφου ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2021 για απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος «Άγιος Νικόλαος» στην κοινότητα της Χλώρακας, δυνάμει του άρθρου 15 του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο:

  1. Ξεκινά αμέσως η καταγραφή από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας και την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, στην παρουσία λειτουργών του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, όσων διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα.  Η καταγραφή θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023.
  2. Στη βάση των αποτελεσμάτων της καταγραφής:

α. Οι αιτητές ασύλου που διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα κατά παράβαση του ‘Περί του Ορισμού Τόπου Διαμονής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας εντός των Διοικητικών Ορίων της Κοινότητας της Χλώρακας Διάταγμα του 2020’ θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, όπου θα τύχουν καθεστώτος άμεσης εξέτασης των αιτήσεών τους και παράλληλα θα τους δίνεται το δικαίωμα εθελούσιας αποχώρησης από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

β. Όσοι διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα και έχουν νόμιμο καθεστώς στη Δημοκρατία θα τους δοθεί περίοδος δύο εβδομάδων από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταγραφής για την εξεύρεση εναλλακτικής νόμιμης στέγης. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ευάλωτων ατόμων και οικογενειών με ανήλικα παιδιά, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα παράσχει τη σχετική υποστήριξη.

γ. Εξυπακούεται ότι στο πλαίσιο της καταγραφής, όσοι εντοπίζονται ότι βρίσκονται παράνομα στη Δημοκρατία θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται αμέσως.

  1. Με την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων, η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για πιστή εφαρμογή του διατάγματος της Επάρχου Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ρητές οδηγίες στην Αστυνομία όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην περιοχή της Χλώρακας για πλήρη διασφάλιση της δημόσιας τάξης».

Ερωτηθείς αν θα σφραγιστεί ο χώρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μπορέσει να εφαρμοστεί το διάταγμα της Επάρχου Πάφου. 

Ικανοποίηση ΚΣ Χλώρακας για τα μέτρα

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόερος του Κ.Σ. Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το συγκρότημα διαμερισμάτων στην Χλώρακα μετά την σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ.Σ. Χλώρακας, ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως "είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Υπουργούς και αρμόδιους φορείς για το σφράγισμα του συγκροτήματος και την απόφαση για εφαρμογή των διατάγμάτων του τέως Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και της Επάρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου".

Αναμένουμε, πρόσθεσε ο κ. Λιασίδης, πράξεις και αυστηρή εφαρμογή των όσων μέτρων ανακοινώθηκαν με πρώτο στόχο την αποτροπή της εκ νέου κατοίκησης ή της ανακατάληψης του κτιρίου μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που οδήγησαν στο κλείσιμο του.

Επεσήμανε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητά του να επιλυθεί το πρόβλημα στη Χλώρακα για να μην αποτελέσει προηγούμενο και παράδειγμα για άλλες περιοχές.

Είπε τέλος πως για κάθε μέτρο έχουν τεθεί αυστηρά χρονοδιάγραμματα για το άμεσο και ομαλό σφράγισμα της οικοδομής και τη μετέπειτα φύλαξή του.

Δειτε Επισης

Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες την νότια Γάζας, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Συνελήφθη 27χρονη που παρουσίαζε πλαστή ελληνική ταυτότητα για να συνεχίσει να εργάζεται
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Συνελήφθη ο δράστης που τραυμάτισε τον αστυνομικό στα επεισόδια στου Ρέντη
Οργή Μητσοτάκη για την οπαδική βία-«Θα την καταπολεμήσουμε όσο ψηλά κι αν είναι αυτοί που την υποκινούν»
Σκάνδαλο στην Τουρκία με τον γιό του προέδρου της Σομαλίας-Σκότωσε διανομέα σε τροχαίο και έφυγε
Ψάχνουν μαρτυρίες για το εάν ο 17χρονος έκανε χρήση της διάβασης πεζών-Δεν συνελήφθη ο οδηγός