Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα για την Πύλα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Πύλα και τη διενέργεια εργασιών στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει πως «η προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην Πύλα, απαιτεί την ενεργοποίηση όλων μας για την αποτροπή της αλλαγής του στάτους κβο. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της κατοχικής δύναμης».

Παράλληλα αναφέρει πως, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και σήμερα θα αποσταλεί και γραπτή επιστολή στον Πρόεδρο και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζητώντας τη συνεχή υποστήριξή τους. Διαπιστώνουμε ήδη μια γενικευμένη αντίδραση η οποία θα πρέπει να κλιμακωθεί τις επόμενες -κρίσιμες- μέρες. Είναι γι’ αυτό που θεωρούμε αναγκαία την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου».

«Σθεναρή ήταν και πρέπει να παραμείνει η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο σημειώνουμε με ικανοποίηση. Ευελπιστούμε ότι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα εκδηλώσει ομόφωνα την αντίδρασή του κατά των παράνομων ενεργειών και ότι θα καταδικάσει την επίθεση κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης», σημειώνει.

«Επαναλαμβάνουμε πως, παράλληλα με τις προσπάθειες αποτροπής νέων τετελεσμένων, οφείλουμε να εργαστούμε με επιμονή για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης», καταλήγει στην ανακοίνωση το ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, σημειώνει πως, συνέχιση της παρανομίας της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη, απαιτεί τη λήψη μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία και προτείνει μέτρα.

«Με δεδομένη την επιμονή της Τουρκίας να συνεχίσει την προκλητική παραβίαση του στάτους κβο της νεκρής ζώνης, παρά τις ενθαρρυντικές διεθνείς αντιδράσεις και με αποδεδειγμένη τη διαχρονική αποτυχία της τακτικής υπερβολικής ανοχής κατά της σωρείας προκλητικών συμπεριφορών του κατοχικού καθεστώτος, τακτική που όχι μόνο δεν περιόρισε αυτού του είδους των συμπεριφορών, αλλά τις εξέθρεψε, η ΕΔΕΚ επιμένει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να μελετήσει τη λήψη μέτρων κυρίως οικονομικής φύσης ως απάντηση στην τουρκική παρανομία», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Η ΕΔΕΚ προτείνει:

Αυστηροποίηση της εφαρμογής του Κανονισμού για την πράσινη γραμμή

Αυστηρός έλεγχος της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα

Ποινικοποίηση της χρήσης του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου

Συνολική επανεξέταση των οδοφραγμάτων και ο αυστηρός έλεγχος της χρήσης τους

Πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού του παράνομου τουριστικού προϊόντος των κατεχομένων, με στόχο και την προστασία του τουρισμού των ελευθέρων περιοχών.

Επίσης:

Σε συνεννόηση με την Ελλάδα και με άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν νοείται αναβίωση των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όχι μόνο λόγω της παραβίασης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, αλλά και λόγω της τουρκικής στάσης στο κυπριακό.

Να μελετηθεί η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ξεκαθαριστεί προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαιτέρως προς τον ΟΗΕ, πως η μόνη λύση είναι η αποκατάσταση του στάτους κβο.

«Εξάλλου, στα εδάφη της νεκρής ζώνης κυριαρχία έχει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ειρηνευτική Δύναμη έχει καθήκον να διαφυλάττει το στάτους κβο, για να μπορεί να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς
Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι
Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι