Τιτάνιες προσπάθειες για περιορισμό της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, στη μάχη εναέρια μέσα

Μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα κάνοντας ρίψεις νερού στα ενεργά μέτωπα της φωτιάς.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 198 πυροσβέστες με 26 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα. Τα εναέρια μέσα που επίσης, επιχειρούν είναι 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας επίσης, πως στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί συνολικά εννέα μηνύματα από το 112 εκ των οποίων τα τέσσερα χθες Κυριακή και εκκενώθηκαν συνολικά 12 οικισμοί. Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή των Αρχών έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου τα χωριά Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια.

Έγιναν στάχτη

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό των Αρχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης: Έχουν καεί ολοσχερώς 2 ως 3 κατοικίες στο χωριό Πεύκα, 6 ή 7 στο Αετοχώρι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης, 2 σπίτια στον Μαΐστρο ενώ παραδόθηκαν στις φλόγες δεκάδες αποθήκες και μαντριά. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Αετοχωρίου.

Δειτε Επισης

Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια