Αδυναμίες συντήρησης μηχανημάτων σε παραλίες ΑμεΑ-Αναμένουν απάντηση για χώρους υγιεινής στο Νέο Χωριό

Μπορεί η Κύπρος τα τελευταία χρόνια να έκανε βήματα προς τα μπρος όσον αφορά την αυτόνομη προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στις θαλάσσιες περιοχές του νησιού, παρόλα αυτά η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), συνεχίζει να δέχεται παράπονα από μέλη της, την ώρα που συνεχίζει να βρίσκεται σε στάση αναμονής ώστε να δοθεί άδεια εγκατάστασης χώρου υγιεινής στην παραλία του Νέου Χωριού στην Πάφο, όπου πρόσφατα έχει τοποθετηθεί το μηχάνημα seatrac.

Τα κυριότερα παράπονα που φτάνουν την Οργάνωση αφορούν σε βλάβες που προκαλούνται στα μηχανήματα ή σε καθυστερήσεις τοποθέτησής τους στις παραλίες, ειδικότερα στις προσβάσιμες παραλίες της Λεμεσού, όπου ντόπιοι αιτούνται την τοποθέτησή τους νωρίτερα από τον χρόνο που έχει καθοριστεί από τις τοπικές αρχές. «Τα μηχανήματα χρειάζονται συντήρηση και κάποιοι δήμοι καθυστερούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες Αυτές οι υποδομές και το μηχάνημα, είναι κάτι που ο κόσμος το περιμένει με ανυπομονησία. Θα ήταν ευχής έργο εάν τέτοιες υποδομές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε όλες παραλίες του νησιού, όμως αυτό καθίσταται δύσκολο, ιδιαίτερα σε σημεία όπου οι παραλίες είναι ξέβαθες», σχολίασε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Η προσπάθεια που γίνεται από την ΟΠΑΚ και τις τοπικές αρχές φαίνεται πως απέδωσε καρπούς όσον αφορά την εικόνα της Κύπρου στα θέματα προσβασιμότητας και σεβασμού των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα. Μόλις πρόσφατα, σε ένα παγκόσμιο φόρουμ που διατηρεί σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε αναφορά από πρόσωπο που επισκέφθηκε παραλία στον Πρωταρά. «Αυτά δίνουν τη δυνατότητα στην χώρα μας να ξεχωρίσει σαν τουριστικός προορισμός και αυτό συγκρούεται με τα πολλά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα μέλη μας», σημείωσε ο κος Λαμπριανίδης.

Ωστόσο, πέραν της καλής εικόνας και των ζητημάτων που προκύπτουν λόγω της καθυστέρησης της συντήρησης των μηχανημάτων, ο κος Λαμπριανίδης θέτει θέμα πρόσληψης ατόμων στις παραλίες που να είναι αρμόδιοι να εξυπηρετούν τα άτομα αυτά, τα οποία εξυπηρετούνταν από τους ναυαγοσώστες που βρίσκονται στα σημεία. «Οι ναυαγοσώστες, σε πολλές παραλίες διαχειρίζονται τα τροχοκαθίσματα και βοηθούν, χωρίς να είναι υπεύθυνοι για αυτό. Ελπίζουμε ότι οι Δήμοι θα στελεχώσουν καλύτερα τις παραλίες από άτομα που θα έχουν την αρμοδιότητα να εξυπηρετούν τον κόσμο σε αυτές».

Αναμένουν απάντηση ακόμη για τους χώρους υγιεινής στο Νέο Χωριό της Πάφου

Την ίδια ώρα, την Οργάνωση απασχολεί η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς των αρμόδιων φορέων να απαντήσουν σε επιστολή τους, την οποία απέστειλαν πριν από ένα μήνα, με σκοπό να λάβουν την απαραίτητη άδεια εγκατάστασης χώρων υγιεινής κοντά στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί το μηχάνημα seatrac στην παραλία του Νέου Χωριού, στην Πάφο.

Σε επιστολή της, η οποία στάλθηκε ως κατ΄ επείγον στις 17 Ιουλίου προς τον Έπαρχο Πάφου, η ΟΠΑΚ ζητεί άδεια για να τοποθετηθούν χώροι υγιεινής σε αυτή την παραλία όπως και ότι χρειαστεί για προσωρινή φύλαξη αποβλήτων. Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή «υπάρχει σχεδιασμό και θα κατασκευαστεί από εξειδικευμένη εταιρεία στην Κύπρο, κατασκευή διαστάσεων 8Χ3 μ. στην οποία υπάρχουν χώροι υγιεινής αντρών, γυναικών, ατόμων σε τροχοκάθισμα και αποδυτήριο για άτομα σε τροχοκάθισμα. Αυτό θα προσφέρει ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση ειδικά στα άτομα με αναπηρίες που θα επισκέπτονται την παραλία αυτή».

ena

Μέχρι σήμερα, η ΟΠΑΚ δεν έλαβε καμία απάντηση, με τον κ. Λαπριανίδη να διερωτάται εάν οι αρμόδιοι επιλέγουν να μην διαθέτουν οι παραλίες χώρους υγιεινής και να μην εξυπηρετούν τους πολίτες. «Είναι άξιο απορίας. Πώς θα εξυπηρετήσουν αυτούς τους ανθρώπους; Είναι κάτι που πρέπει να δούμε υπεύθυνα. Δεν θέλουμε να κάνει ο καθένας ότι θέλει, αλλά δεν μπορείς να μην επιτρέπεις τη δημιουργία χώρων υγιεινής. Έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Στα άλλα σημεία υπάρχουν».

Πάντως, η ΟΠΑΚ που έχει αναλάβει την υλοποίηση των έργων μέσα από τα ταμεία Interreg Ελλάδα-Κύπρος για αναβάθμιση των παραλιών στη χώρα μας, έχει αναλάβει την τοποθέτηση έντεκα συνολικά μηχανημάτων σε παραλίες του νησιού (σ.σ. δύο έχουν τοποθετηθεί από τις κοινοτικές αρχές), όμως στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν σχέδια για τοποθέτησή τους σε περισσότερες παραλίες, αλλά θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ή τον εντοπισμό νέου, πιο λειτουργικού μηχανήματος.

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO