Ψάχνει φόρμουλα για την κατάσταση στη Χλώρακα ο Πρόεδρος-Κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό

Τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην κοινότητα Χλώρακας, όπου διαμένουν παράνομα αλλοδαποί οι οποίοι προκαλέσαν τις προηγούμενες ημέρες επεισόδια για πολλοστή φορά, θα επιχειρήσει να λύσει στην επικείμενη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση στη Χλώρακα ο Πρόεδρος-Λαμβάνονται οριστικές αποφάσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις εικόνες των τελευταίων ημερών, με τα όσα συνέβησαν στην κοινότητα, όταν οι αλλοδαποί ξεχύθηκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, ρίχνοντας τους πέτρες, διαμαρτυρόμενοι για την μη ύπαρξη ηλεκτρισμού και νερού στο συγκρότημα όπου διαμένουν παράνομα, θέλει να εξεύρει τις απαραίτητες λύσεις για να σταματήσει επιτέλους το πρόβλημα που επηρεάζει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αισθάνονται όπως διαμήνυσαν πολλές φορές, ανασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον REPORTER ότι ο Πρόεδρος θεωρεί πως οι ενέργειες που έγιναν από πλευράς των διαμαρτυρόμενων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έφθασε η στιγμή να παρθούν αυστηρά μέτρα για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα, τα οποία παρουσιάζονται στην Χλώρακα από την περίοδο που ήταν στη διακυβέρνηση ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε επίσης πάρει μια σειρά από μέτρα, αλλά δεν άλλαξε οτιδήποτε ουσιαστικό στο συγκεκριμένο συγκρότημα διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να καταστήσει σαφές σε όλους τους εμπλεκομένους, ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε τέλμα και δεν μπορούν να συνεχίσουν με τα υφιστάμενα δεδομένα, χαράζοντας έτσι γραμμή για την επόμενη ημέρα. Ανάμεσα σε άλλα που θα τεθούν στο τραπέζι, είναι οι έρευνες για το κατά πόσον υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα, ώστε να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

Πάντως, μόνο εύκολο δεν είναι το εγχείρημα της Κυβέρνησης, αφού και επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη είχαν ληφθεί μέτρα, τα οποία ωστόσο όχι μόνο δεν άμβλυναν το πρόβλημα, αλλά όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, παρέμεινε αναλλοίωτο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα νέα επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν, η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει η Χλώρακα με τους αλλοδαπούς-«Ανάστατος ο κόσμος, έτοιμος να ξεσηκωθεί»

365902818_1061449258555834_623850775124554273_.width-800

Το διάταγμα και οι συχνοί έφοδοι

Από το 2021 η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν στο συγκρότημα διαμερισμάτων. Όπως καταγγέλλουν από τότε, οι διαμένοντες στο χώρο κλέβουν ρεύμα και κουβαλούν νερό αμφιβόλου ποιότητας με βυτιοφόρα, με την Έπαρχο Πάφου, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση να εκδίδει διάταγμα για να κλείσει το συγκρότημα.

Στις Αρχές του 2022, είχαν ξεσπάσει εκτεταμένα επεισόδια στο χώρο, με αποτέλεσμα η τότε Κυβέρνηση να θορυβηθεί και να πάρει μια σειρά από μέτρα, όπως ήταν η εντατικοποίηση ελέγχων στην περιοχή από την Αστυνομία, αλλά και η αποκοπή επιδομάτων για όσους δεν εξεύρουν άλλο χώρο διαμονής.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η Αστυνομία προέβη σε εφόδους στο συγκρότημα εντοπίζοντας και συλλαμβάνοντας αρκετά πρόσωπα που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο και παραβίαζαν το διάταγμα της Επάρχου, όμως το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.

Έτσι φτάσαμε στα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, με την πορεία διαμαρτυρίας των αλλοδαπών για τη μη ύπαρξη ηλεκτρισμού και νερού στο συγκρότημα. Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας με τους πετροβολισμούς κατά αστυνομικών, έφεραν την έντονη αντίδραση του κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας, το οποίο ζήτησε μέσω του κοινοτάρχη Νικόλα Λιασίδη τη λήψη μέτρων για οριστική επίλυση του ζητήματος.

367483490_10227562100071437_363086508902235373.width-800

Ο κ. Λιασίδης εισηγείται τη σύσταση μονάδας που θα ελέγχει στις πόλεις για εξακρίβωση στοιχείων μεταναστών, την καταγραφή των μεταναστών, την επιλογή εθελούσιας αποχώρησης από την Κύπρο και μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή τη μεταφορά αν δεν επιλέξουν το ένα ή το άλλο σε κλειστή δομή και τη φυλάκιση «όσων αποδεδειγμένα δημιούργησαν ή οργάνωσαν επεισόδια και διέπραξαν κλοπές, διαρρήξεις και άλλα αδικήματα».

Επίσης είπε πως πρέπει να σφραγιστεί το συγκεκριμένο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα μέχρι την οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το Δικαστήριο. Εισγηγήθηκε ακόμα την επίταξη παλαιών στρατοπέδων ή κατασκηνώσεων που με συντηρήσεις θα μετατραπούν γρήγορα σε κλειστές ελεγχόμενες δομές που θα φρουρούνται αυστηρά.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που έχει συγκληθεί θα παραστούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης , η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Δειτε Επισης

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» και την Πέμπτη ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών
Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Πόρτα εν κινήσει οχήματος τραυμάτισε πεζό στη Λεμεσό-Αναζητείται ο οδηγός
Βάζουν εμπόδια στην ενημέρωση τα Δικαστήρια
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι-Διερευνώνται τα αίτια
Συνελήφθη 29χρονος για επίθεση αστυνομικού
Εξετάζει βιντεοσκοπημένο υλικό για την υπόθεση της Metamax-Eξακλουθεί να νοσηλεύεται ο 63χρονος
Ελαφρά βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του 17χρονου εθνοφρουρού που μεταφέρθηκε στο Παρίσι
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 50χρονος για τον φόνο του κουνιάδου του στην Πάφο
Αναβλήθηκε η δίκη για το φόνο του 52χρονου στην Ορμήδεια-Παραμένει υπό κράτηση ο «Κότας»