Επιλέγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι επιτήδειοι για τους fake εράνους-«Ανησυχητικές διαστάσεις»

Νέους τρόπους βρήκαν για να εκμεταλλευτούν αίσθημα φιλανθρωπίας των Κυπρίων οι επιτήδειοι, οι οποίοι δρουν πλέον μέσω ψεύτικων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δήθεν εράνους ως οικονομική στήριξη σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη ή χρησιμοποιούν ψευδώς το όνομα Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ), που είναι γνωστές στο ευρύ κενό για το φιλανθρωπικό τους έργο.

Μόλις πρόσφατα, δεκάδες συμπολίτες μας έπεσαν θύματα ψεύτικου εράνου που πραγματοποιείτο στο όνομα του συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», για παιδάκι που πάσχει από καρκίνο. Όταν η αναφορά ήρθε εις γνώσιν τους, ο σύνδεσμος προχώρησε σε σχετική καταγγελία στις Αρχές.

Το περιστατικό αυτό σήμανε σήμα κινδύνου και προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις των εθελοντών, αλλά και στην Αρχή Εράνων, η οποία βρίσκεται στα πρώτα βήματα για προώθηση τροποποίησης της περί Εράνων νομοθεσίας, με στόχο να προστεθούν δικλείδες ασφαλείας για απάτες στο διαδίκτυο.

Πρόκειται, όπως σχολίασε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Αρχής Εράνων και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Ηλίας Δημητρίου, για ένα φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και δημιουργεί ζητήματα ελέγχου. «Σαν Αρχή Εράνων πλέον εργαζόμαστε με ένα τρόπο αρκετά αυστηρό, με κριτήρια που έχουν σκοπό τον ορθό έλεγχο ώστε οι πολίτες να μην εξαπατώνται».

Πέραν των ελέγχων και της παραπλάνησης της κοινής γνώμης, το πιο σοβαρό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Αρχή Εράνων είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται από τους πολίτες να αντιληφθούν την απάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. «Προσπαθούμε να τους σταματήσουμε, αλλά μπορούμε να δράσουμε μόνο όταν έχουμε καταγγελία ενώπιον μας. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι στην πλειοψηφία του ο κόσμος, πέφτει θύμα αυτών των αναρτήσεων δεν το αντιλαμβάνεται και δεν έρχονται στην επιφάνεια οι απάτες. Έτσι, εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου δίνουν τα χρήματά τους σε άτομα που δεν τα έχουν πραγματική ανάγκη και οι επιτήδειοι παραμένουν ατιμώρητοι».

Ακόμη και στις περιπτώσεις που επιτήδειοι πουλάνε λαχνούς, όπως πολλές φορές έχει προειδοποιήσει, τόσο η Αρχή Εράνων, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει οι πολίτες πριν δώσουν τα χρήματά τους να ελέγξουν το έντυπο που συνηθίζεται να έχουν μαζί τους αυτοί που προχωρούν σε έρανο. «Θα πρέπει να υπάρχει σχετική έγκριση, είναι μεγάλος ο αριθμός ατόμων που έπεσαν πολλές φορείς στην παγίδα, αφού εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα και την ευαισθησία τους. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Υπάρχουν φορείς που κάνουν αξιόλογο έργο και όταν θέλει να προχωρήσει σε μια εισφορά να προσφέρουν σε αυτές τις ΜΚΟ. Αυτοί οι οργανισμοί προσφέρουν έργο, είναι η δικαίωση της προσφοράς. Εάν βοηθήσουν αυτούς που παρανομούν, συντηρούν την παρανομία», σχολίασε ο κος Δημητρίου.

Σημειώνεται πως στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, περιέχονται σχετικές πληροφορίες για τη διεξαγωγή εράνων, δηλαδή για τη διαδικασία που χρειάζεται κάποιος για να προχωρήσει νόμιμα σε έρανο μέσω αίτησης, ενώ οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε έλεγχο από τον πίνακα που είναι αναρτημένος ώστε να βεβαιωθούν ότι έδωσαν τα χρήματά τους σε έρανο που κατέχει τη σχετική άδεια.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου