Οι απανωτές προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες και η χρονιά με τις περισσότερες

Υψηλές θερμοκρασίες σημαίνει θάλασσα, παραλία και βουτιές ή ακόμη και ανάσες δροσιάς στις ορεινές περιοχές. Όμως, οι συνεχείς κίτρινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις, χάλασαν σε πολλούς τα σχέδια για μια πιθανή απόδραση, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία και την άπνοια, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οι απανωτές κίτρινες και κόκκινες προειδοποιήσεις, αποτρέπαν ακόμη και τους λάτρεις της θάλασσας και των περιδιαβάσεων στα ορεινά. Είναι όμως αυτό το φαινόμενο πρωτόγνωρο; Η απάντηση είναι πως όχι, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει κάθε χρόνο η Μετεωρολογική Υπηρεσία, το 2020 είχαν εκδοθεί δύο κόκκινες προειδοποιήσεις τον Σεπτέμβριο!

Αυτό που φαίνεται να μας ενοχλεί με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται το φετινό καλοκαίρι, είναι οι συνεχείς προειδοποιήσεις που εκδίδονται. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκδόθηκαν συνολικά δέκα πορτοκαλί προειδοποιήσεις, ενώ παρόλο που τα δεδομένα πλησίασαν αρκετά, δεν εκδόθηκε κόκκινη προειδοποίηση.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Μετεωρολογικό Λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας, Μιχάλη Μούσκο, και οι δέκα πορτοκαλί προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφορούσαν, τόσο το εσωτερικό του νησιού, όσο και τις ορεινές περιοχές. Βέβαια, όπως εξήγησε, ιδιαίτερα τον Ιούλιο - από την περίοδο 12 μέχρι 28 Ιούλιου - είχαμε για δεκαέξι ημέρες υψηλές θερμοκρασίες. Από τις δεκαέξι ημέρες, μόνο για τις πέντε εκδόθηκε πορτοκαλί προειδοποίηση, ενώ για τις υπόλοιπες είχε εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση.

Κατά το περσινό καλοκαίρι, δεν είχαμε πορτοκαλί προειδοποιήσεις, ενώ το 2021 είχαν εκδοθεί τέσσερις πορτοκαλί προειδοποιήσεις τον Αύγουστο και δύο τον Ιούλιο.

Πιο σκληρό, όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες, ήταν το καλοκαίρι του 2020, αφού μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι προειδοποιήσεις ήταν συχνές. «Το 2020, είχαν εκδοθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο πορτοκαλί προειδοποιήσεις, αλλά και δύο κόκκινες πράγμα που συμβαίνει πιο σπάνια. Την ίδια χρονιά είχαμε δύο πορτοκαλί προειδοποιήσεις τον Αύγουστο, τέσσερις τον Ιούλιο και τρεις τον Μάιο», είπε μιλώντας στον REPORTER ο κος Μούσκος.

Βέβαια, τα δεδομένα για το φετινό καλοκαίρι, φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν διαφορετικά, αφού τον φετινό Μάιο και Ιούνιο, καταγράφηκαν πιο χαμηλές θερμοκρασίες από ότι συνηθίζεται. Μάλιστα τον Μάιο, σύμφωνα με τον κ. Μούσκο, καταγράφηκε βροχόπτωση σε περιοχές του εσωτερικού και μέχρι τις 10 Ιουλίου το καλοκαίρι μας ήταν αρκετά ήπιο, καθώς παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην καταγραφή υψηλών θερμοκρασιών.

«Ο κόσμος γίνεται πιο ευαίσθητος με τις προειδοποιήσεις, αρχίζουν να δίνουν περισσότερη και μεγαλύτερη προσοχή στα καιρικά φαινόμενα, που δεν είναι πρωτοφανείς, αλλά πιο συχνά, αφού αυτό το διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα των προειδοποιήσεων. Όλα αυτά προσθέτουν στη θερμική καταπόνηση του κόσμου. Είχαμε ένα καλοκαίρι που κούρασε τον κόσμο».

Πάντως, παρά τις απανωτές προειδοποιήσεις, φαίνεται πως μέχρι και την Τρίτη δεν θα εκδοθεί καμία προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες και θα απολαύσουμε –πιθανόν για λίγο- θερμοκρασίες ελαφρώς πιο κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όμως αυτά τα δεδομένα μπορεί να μην κρατήσουν για πολύ, με την πιθανότητα για υψηλές θερμοκρασίες και προειδοποιήσεις να επανέλθουν από την Τετάρτη και μετά. «Την περίοδο αυτή που διανύουμε παρατηρούμε και καταγράφουμε μέσες θερμοκρασίες στο εσωτερικό που φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου, και στα παράλια από 31 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, μέχρι και την Τρίτη δεν προβλέπεται, να έχουμε άλλες προειδοποιήσεις», εξήγησε ο κος Μούσκος.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας