Εξορμούν στη φύση 18,000 κυνηγοί-Υποχρεωμένοι για «αναφορά» θηράματος μέσω application ή sms

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής χιλιάδες κυνηγοί, οι οποίοι εξορμούν στη φύση για την πρώτη καλοκαιρινή εξόρμηση του κυνηγιού της φάσσας και του τρυγονιού, ενώ την ίδια ώρα, τα δεδομένα για τους κυνηγούς έχουν αλλάξει πλέον, καθώς καλούνται με κάθε κάρπωση ενός θηράματος, να το δηλώνουν μέσω του application από το κινητό, ώστε να είναι ενήμερη η Υπηρεσία Θήρας, για τους ακριβείς αριθμούς κάρπωσης κάθε θηράματος.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, ο αριθμός των αδειών κυνηγίου βρισκόταν κοντά στις 12,000, ωστόσο αυτό το νούμερο μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι σκαρφάλωσε κοντά στις 18,000, όσοι είναι και οι κυνηγοί οι οποίοι εξορμούν κάθε καλοκαιρινή περίοδο, καθώς οι πλείστοι παραμένουν τελευταία στιγμή να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειας τους.

Άλλωστε, όπως επιβεβαίωσε στον REPORTER, o εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πέτρος Αναγιωτός, «ένα μεγάλο ποσοστό κυνηγών, παραμένει τελευταία στιγμή για να προχωρήσει στην ανανέωση της άδειας του, καθώς αυτό μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά». Σημειώνεται ότι για τις ηλικίες από 18 μέχρι 65 ετών κοστίζει 77 ευρώ η ανανέωση, από την ηλικία των 65 μέχρι τα 80 είναι 43 ευρώ και από την ηλικία των 80 και άνω είναι ατελώς.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι πλέον η καταγραφή της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis, είναι υποχρεωτική για όλα τα θηράματα σε όλες τις κυνηγετικές περιόδους. «Είναι κάτι που πρέπει να κάνουν ανεξαρτήτως όλοι οι κυνηγοί. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για τους μεγάλους ηλικιακά κυνηγούς, αλλά αυτοί έχουν δυο επιλογές. Είτε θα βοηθηθούν από κάποιον άλλο που γνωρίζει το σύστημα, ή αν είναι δύσκολό τους να μπουν στο application, έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν στην Υπηρεσία γραπτό μήνυμα, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω ενός απλού τηλεφώνου που δεν είναι έξυπνο».

Αυτό το πράγμα, εξήγησε ο κ. Αναγιωτός, «γίνεται, για να έχουμε μια καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση για την κάρπωση και επίσης, ιδιαίτερα για κάποια θηράματα, όπως είναι το τρυγόνι και το ορτύκι, ζητάνε στοιχεία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ακριβείς αριθμούς».

Το πρόστιμο σε όσους αγνοούν το application

Ιδιαίτερα αυστηρή πρόκειται να είναι η Υπηρεσία Θήρας σε όσους δεν τηρούν τη Νομοθεσία και δεν δηλώνουν τα θηράματα στην εφαρμογή, με το εξώδικο πρόστιμο να είναι στα 100 ευρώ. «Από τη στιγμή που αποφασίζεται ότι ο κάθε κυνηγός πρέπει να ενημερώνει την Υπηρεσία για την κάρπωση και δεν το εφαρμόζει, τότε θα εκδίδεται εξώδικο πρόστιμο 100 ευρώ».

Σημειώνεται πως αναφορικά με τη διαδικασία καταγραφής της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis, η Υπηρεσία Θήρας, διευκρινίζει ότι η εφαρμογή Artemis Cy θα πρέπει να ενημερωθεί για να εμφανιστεί το νέο μενού, η καταγραφή της κάρπωσης των τρυγονιών και των φοινικοπερίστερων, για κάθε ένα πτηνό που θηρεύεται, θα πρέπει να γίνεται άμεσα από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Κανονισμός ΠΔΚ», ενώ για όλα τα υπόλοιπα θηράματα η καταγραφή της κάρπωσης θα πρέπει να γίνεται από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Θηράματα». Επιπλέον, η δήλωση της κάρπωσης πρέπει να γίνεται πριν την επιβίβαση του κυνηγού σε μεταφορικό μέσο είτε για σκοπούς μετακίνησης του σε άλλη κυνηγετική περιοχή είτε λόγω ολοκλήρωσης της κυνηγετικής του εξόρμησης.

Μάλιστα, για τους κυνηγούς που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, τότε ο κυνηγός μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας, το θήραμα, τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε και αν είναι νεαρά (Ν) ή ενήλικα (Ε), ενώ το γραπτό μήνυμα θα πρέπει να αποστέλλεται στα τηλέφωνα 99201081 και 99201231 για Λευκωσία, 99201258 και 99201503 για Λεμεσό, 99201946 και 99202286 για Πάφο, καθώς και 99202463 και 99203228 για Λάρνακα και Αμμόχωστο.

Δείτε παρακάτω τα θηρεύσιμα είδη και την επιτρεπόμενη περίοδο κυνηγιού για το καθένα

1

Δειτε Επισης

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από το γιατί οι καμηλοπαρδάλεις έχουν τόσο μακρύ λαιμό
Το προσκλητήριο γάμου του γιου του πλουσιότερου Ινδού είναι απλά αδιανόητο-Ο ορισμός της υπερβολής
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας φορτωμένος με σχεδόν 16 κιλά κάνναβης 30χρονος (pics)
Ψηλά στη λίστα των σκεπτικιστών του ΝΑΤΟ οι Βούλγαροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ
CNN: Ανυποχώρητος ο Μπάιντεν στην πρώτη συνέντευξη μετά το ντιμπέιτ, τα έξι συμπεράσματα
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με έξι συλλήψεις στην Ελλάδα-Χειροπέδες σε «μπράβο» που χτύπησε όχημα με γκλοπ
Φοβερό θανατηφόρο με 14 νεκρούς στην Ουκρανία-Πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με μίνιβαν
Ο Κιρ Στάρμερ σήκωσε τα μανίκια-«Ανυπομονώ να φέρω την αλλαγή στη Βρετανία, ας πιάσουμε δουλειά»