Βελτιωμένη η εικόνα στον Άγιο Μάμα-Επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις

Καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα, όσον αφορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητα του Αγίου Μάμαντος, αφού επικρατεί ύφεση στην περιοχή, με τους ανέμους να έχουν κοπάσει, παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αφού δεν έχει οριοθετηθεί το μέτωπο και παραμένει ανεξέλεγκτι. Ωστόσο, με την καθήλωση των εναέριων μέσων, παραμένουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις για να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τη μάχη να είναι ολονύχτια.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, αυτή τη στιγμή είναι πιο θετική η εικόνα, ωστόσο παραμένουν οι φόβοι για την πυρκαγιά, αφού υπάρχει μία πολύ μεγάλη περίμετρος, ειδικά προς την πλευρά του ποταμού, που ξεκινά από το Πελένδρι, μέχρι το δρόμο που οδηγεί στο από το Καλό Χωριό στον Άγιο Μάμα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργές εστίες προς τον ποταμό. Γίνεται διάνοιξη του δρόμου για να πάμε να κατασβέσουμε. Είναι και η δυσκολία που υπάρχει, αν εισέλθει εντός του ποταμού η πυρκαγιά. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μην εισέλθει εντός του ποταμού η πυρκαγιά».

Ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε πως στην προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν όλες οι υπηρεσίες, το Τμήμα Δασών, με 25-30 πυροσβεστικά, ενώ όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, όσοι εργάζονταν ήρθαν στην πυρκαγιά. Την ίδια ώρα, βοηθούν η Πυροσβεστική, Υπηρεσία Θήρας, εθελοντές. «Η πρώτη δυσκολία είναι ότι χάθηκε στο αρχικό στάδιο το παιχνίδι, επειδή δεν υπήρχε δρόμος να προσεγγίσουμε την πυρκαγιά, κάναμε προσπάθειες να προσεγγίσουμε από τα πλάγια και μετά αποφασίσαμε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων μας θα ξεκινήσει από το χωριό Πελένδρι».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έχει εντοπιστεί το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, ο κ. Αλεξάνδρου επεσήμανε πως «εμείς τοποθετούμε το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς νωτιότερα του χωριού Αγίου Μάμαντος. Υπήρχε σωρός από σκουπίδια. Δεν ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου. Βρήκαμε αρκετά σκουπίδια. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εσκεμμένη υπόθεση».

Όσον αφορά στο ατύχημα που είχε το ελικόπτερο με την πτώση του κάδου, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών σημείωσε πως δεν ήταν των Βρετανικών Βάσεων, όπως είχε αρχικά αναφερθεί, αλλά πρόκειται για ένα εκ των εκμισθωμένων του Τμήματος Δασών. «Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα, όχι με τον κάδο, αλλά με τα σχοινιά. Εντοπίστηκε το πρόβλημα και για να γίνει ασφαλέστερη προσγείωση του ελικοπτέρου, αναγκάστηκε και απόρριψε τον κάδο και ευτυχώς είναι όλα καλά. Δεν έχουμε τραυματισμούς».

Ερωτηθείς για την έκταση της καμένης γης, ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία, ωστόσο η εκτίμησή του ήταν ότι πρόκειται για σχεδόν δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, αφού αναμένεται να εργαστούν πάνω από 200 άτομα, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Δειτε Επισης

Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι στήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του «Μύγα»-Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία
Ποινές φυλάκισης σε δύο πρόσωπα για υποβοήθηση αλλοδαπών να εισέλθουν παράνομα στην Κύπρο
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Επανέλαβε την έκπληξή της για την στάση Τατάρ σε νέα συνέντευξη η Ολγκίν
Αναμένουν να καθοριστούν ημερομηνίες για κατάθεση των μαρτύρων τους οι μοναχοί
Καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης με σκοπό την απαξίωση ο Δήμος Πάφου-Η θέση του για τη γιαγιά
Γκανγκστερική απόδραση κατάδικου με τρεις νεκρούς δεσμοφύλακες στη Γαλλία
Απορρίφθηκαν οι λόγοι εφέσεις των υπόπτων για το «Δημητρούι»-Διαπιστώθηκε μεν σφάλμα αρχής, αλλά...