Συζήτησαν για το Κυπριακό και την κατάσταση στην αν. Μεσόγειο Αννίτα-Μητσοτάκης

Οι νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι κοινές προκλήσεις και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν κατά τη συνάντησής τους, η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδική αναφορά έγινε στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου για την εφοδιαστική ασφάλεια της Ευρώπης.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τη διαρκή συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και για τους βέλτιστους τρόπους προώθησης των θέσεών τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης 'Αννα Μαρία Μπούρα.

Συναντήσεις και με Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης

Στο μεταξύ, η κα. Δημητρίου είχε συναντήσεις και με Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της κ. Δημητρίου στο Twitter, στόχος των συναντήσεων ήταν η αλληλοενημέρωση, η εμβάθυνση σχέσεων και συνεργασιών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Αναφέρεται ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, συζητήθηκαν "τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και οι προκλήσεις όπως διαμορφώνονται μετά και τη ρωσική εισβολή", ο κομβικός ρόλος "που καλούνται να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, ως πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας ευρύτερα στην περιοχή", καθώς και η "αδιαμφισβήτητη ελληνική αρωγή προς αντιμετώπιση τουρκικών απειλών και αποτροπή τετελεσμένων".

Περαιτέρω σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, επικεντρώθηκε στα τρία φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι/ες φοιτητές/τριες στην Ελλάδα, παίρνοντας τις διαβεβαιωσεις ότι θα επιλυθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, προστίθεται, "αφορούν την επέκταση της περιόδου εγγραφής για τους πρωτοετείς άρρενες Κύπριους φοιτητές, τη διευκόλυνση έκδοσης ΑΜΚΑ για να δικαιούνται πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και το ζήτημα της μετεγγραφής αδερφιών, προκειμένου να φοιτούν στην ίδια πόλη της Ελλάδος".

Καταληκτικά, επισημαίνεται ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, αντηλλάγησαν "απόψεις σε σχέση με την ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των στρατηγικών σχεδιασμών για προσέλκυση ξένων επενδυτών σε Κύπρο και Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων ως επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»