Συζήτησαν για το Κυπριακό και την κατάσταση στην αν. Μεσόγειο Αννίτα-Μητσοτάκης

Οι νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι κοινές προκλήσεις και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν κατά τη συνάντησής τους, η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδική αναφορά έγινε στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου για την εφοδιαστική ασφάλεια της Ευρώπης.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τη διαρκή συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και για τους βέλτιστους τρόπους προώθησης των θέσεών τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης 'Αννα Μαρία Μπούρα.

Συναντήσεις και με Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης

Στο μεταξύ, η κα. Δημητρίου είχε συναντήσεις και με Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της κ. Δημητρίου στο Twitter, στόχος των συναντήσεων ήταν η αλληλοενημέρωση, η εμβάθυνση σχέσεων και συνεργασιών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Αναφέρεται ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, συζητήθηκαν "τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και οι προκλήσεις όπως διαμορφώνονται μετά και τη ρωσική εισβολή", ο κομβικός ρόλος "που καλούνται να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, ως πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας ευρύτερα στην περιοχή", καθώς και η "αδιαμφισβήτητη ελληνική αρωγή προς αντιμετώπιση τουρκικών απειλών και αποτροπή τετελεσμένων".

Περαιτέρω σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, επικεντρώθηκε στα τρία φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι/ες φοιτητές/τριες στην Ελλάδα, παίρνοντας τις διαβεβαιωσεις ότι θα επιλυθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, προστίθεται, "αφορούν την επέκταση της περιόδου εγγραφής για τους πρωτοετείς άρρενες Κύπριους φοιτητές, τη διευκόλυνση έκδοσης ΑΜΚΑ για να δικαιούνται πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και το ζήτημα της μετεγγραφής αδερφιών, προκειμένου να φοιτούν στην ίδια πόλη της Ελλάδος".

Καταληκτικά, επισημαίνεται ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, αντηλλάγησαν "απόψεις σε σχέση με την ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των στρατηγικών σχεδιασμών για προσέλκυση ξένων επενδυτών σε Κύπρο και Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων ως επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Έτοιμος να συμβάλλει στο θέμα των οδοφραγμάτων δηλώνει ο Χαρμαντζί
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Λιού Γιαντάο: Κίνα και Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά η μία την άλλη σε θέματα κυριαρχίας,
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Μέχρι τέλος Ιουλίου πρόθεση συμμετοχής της ΚΔ στο SAFE-Στην Κύπρο εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας
Έτοιμος για συμφωνία o Χριστοδουλίδης για τα σημεία διέλευσης-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη
Κλείδωσαν οι επόμενοι σταθμοί στο Κυπριακό-Με ΜΟΕ συνεχίζεται η συζήτηση μέχρι τις παράνομες «εκλογές»