Δίωξη στον Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής εκλογικού αποτελέσματος του 2020

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορήθηκε την Τρίτη (1/8) από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον για συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι αναμένει να κατηγορηθεί απόψε κάνοντας λόγο για «άλλο ένα ψεύτικο κατηγορητήριο» και απόπειρα παρέμβασης στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024, υπό την ηγεσία ενός «εξοργισμένου» εισαγγελέα.

«Μαθαίνω ότι ο διαταραγμένος Τζακ Σμιθ, προκειμένου να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, θα δημοσιεύσει ένα ακόμη ψεύτικο κατηγορητήριο για τον αγαπημένο σας πρόεδρο, εμένα, στις 5:00 μ.μ. (00:00 ώρα Ελλάδας, Τρίτη 1 Αυγούστου)», είχε γράψει ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έλαβε εντολή να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης για να αντιμετωπίσει κατηγορίες στο νέο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στην υπόθεση θα γίνει ενώπιον της δικαστή Moxila Upadhyaya.

Οι κατηγορίες σηματοδοτούν την άνευ προηγουμένου τρίτη ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου από τότε που ανακοίνωσε την τελευταία του υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος επέβλεψε επίσης μια ξεχωριστή έρευνα για τη διατήρηση απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair λόγω σφοδρών αναταράξεων-Εννέα τραυματίες
Γυναίκα κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τρεις συγγενείς της με μανιτάρια
Επιβεβαίωσε την έφεση Τυχικού η Αρχιεπισκοπή-Παραμένει τοποτηρητής ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι την απόφαση Πατριαρχείου
Ν. Χριστοδουλίδης: Απαράδεκτες οι αναφορές στο βιβλίο, δεν εγκρίθηκε από το Υφυπουργείο
Διαβλέπει τις «προεκλογικές» σκοπιμότητες ο ΠτΔ και δεν ακολουθεί-« Το θέμα της Ολγκίν δεν είναι οι σφετεριστές»
Τροποποιείται η νομική αρωγή για να αποφεύγονται τα μονοπώλια δικηγόρων και η άγρα πελατών
Κάλεσμα για αποφυγή νεροπολέμου από Παναγιώτου-Συστάσεις προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ενόψει κατακλυσμού
Ανατροπή δεδομένων για Τυχικό-Φέρεται να προσέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την έκπτωσή του
Σε δίλημμα ο ΟΚΥπΥ για το μέλλον της Μονάδας Νεογνών στο Μακάρειο-Η καθυστέρηση και τα δύο σενάρια
Τον Οκτώβριο του 2025 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας Γενετικής