Έσπασε ρεκόρ ζήτησης τον Ιούλιο η ΑΗΚ-Κλοπές καλωδίων προκαλούν αποκοπές

Στα ύψη παραμένουν οι θερμοκρασίες, με τους πολίτες να επιλέγουν κλειστούς χώρους, οι οποίοι διαθέτουν κλιματισμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκεται στα ύψη, για αρκετές εβδομάδες. Μάλιστα, λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα εντός Ιουλίου καταρρίφθηκε το ρεκόρ ζήτησης, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν και προβλήματα στην παροχή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διακοπές.

Για περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδιδε την μία προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες μετά την άλλη, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες έψαχναν καταφύγιο, για να γλιτώσουν από τον καύσωνα και να ανασάνουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να καταρριφθεί ένα ακόμη ρεκόρ, που αφορά στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είχαμε καταγράψει ρεκόρ στις 24 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα. Ήταν η υψηλότερη ζήτηση που καταγράφηκε ποτέ και ήταν στα 1,243 megawatt, στις 2:30 το μεσημέρι. Το προηγούμενο ήταν 1,239 στις 5 Αυγούστου του 2021. Τις επόμενες ημέρες ήταν λίγο πιο χαμηλά. Μέχρι και την Παρασκευή ήταν κοντά στα 1,200 όμως δεν τα ξεπερνούσε. Όσο περνούν ημέρες είναι αυξημένη η ζήτηση, αλλά δεν ξεπερνούν τα 1,200», εξήγησε στον REPORTER ο Βραχίμης Κουτσόλουκας, εκπρόσωπος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι είναι αυξημένη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τους πολίτες, η ΑΗΚ φαίνεται ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα και σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

«Εμείς ως Υπηρεσία Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, βλέπουμε από άποψη επάρκειας της παραγωγής, για να καλύψουμε τη ζήτηση και από εκείνη τη σκοπιά, προς το παρόν δεν παρατηρείται οποιοδήποτε πρόβλημα. Όσο υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες, μαζί με τα φωτοβολταϊκά, μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών, ειδικά το καλοκαίρι, επειδή η ώρα της υψηλής παραγωγής τους είναι την ώρα της υψηλής ζήτησης».

Δεν υπάρχει φόβος για black-out

Στο μεταξύ, λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται, δημιουργείται ένας προβληματισμός κατά πόσο θα υπάρξει black-out κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, ωστόσο η ΑΗΚ καθησυχάζει τις ανησυχίες.

«Όσον δεν υπάρχει οποιαδήποτε βλάβη, που να χρειάζεται επιδιόρθωση στις μηχανές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε και καλύπτουμε τη ζήτηση. Επίσης, λόγω των διακοπών, ειδικά κατά τον Δεκαπενταύγουστο, αναμένεται να μειωθεί η ζήτηση, όπως γίνεται και άλλες χρονιές. Άρα, αναμένουμε από την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσει να υπάρχει καθοδική πορεία η ζήτηση και όταν επανέλθει ο κόσμος στα σπίτια τους και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ίσως να ανεβεί. Γενικά στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, η ζήτηση μειώνεται όπως και τον Δεκαπενταύγουστο που είναι κλειστά τα καταστήματα και τα υποστατικά».

Διακοπές ρεύματος λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Εκτός από υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, οι αυξημένες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, δημιουργήθηκε πρόβλημα και στην παροχή ρεύματος στις οικίες.

«Λόγων των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, υποχωρούν οι ενώσεις, που είναι τα υπόγεια σημεία των καλωδίων της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας. Απομονώνουμε το σημείο, δίνουμε ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια με εναλλακτικούς τρόπους και επιδιορθώνουμε τη βλάβη. Ήταν ένας από τους λόγους που παρατηρήθηκαν τα βλάβες, επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαλάρωση των μονώσεων των συνδέσεων των καλωδίων, που λόγω της σημαντικής θερμικής ισορροπίας στα καλώδια, παρατηρήθηκε συστολή και διαστολή και υποχωρούσαν», υπέδειξε η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Ουσιαστικά, όπως επεσήμανε η κα. Παπαδοπούλου, οι λόγοι πίσω από τις βλάβες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα ήταν διάφοροι, αφού εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρήθηκαν πυρκαγιές, που είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί για κάποιες ώρες να σταματήσει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια, ενώ σημειώθηκαν και ατυχήματα.

«Για παράδειγμα είχαμε βλάβη στη Λεμεσό, επειδή πέρασε εκσκαφέας και χτύπησε υπόγειο καλώδιο μέσης τάσης της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή ρεύματος. Επίσης, διερχόμενα οχήματα χτύπησαν σε πασσάλους της ΑΗΚ και προκαλούν διακοπή ρεύματος».

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι επιτήδειοι επιδιώκουν να κλέψουν καλώδια της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα, αλλά και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αφού καταπιάνονται με τα εναέρια δίκτυα, που είναι φορτωμένα με ηλεκτρική ενέργεια.

«Πρόσφατα είχαμε τρία-τέσσερα περιστατικά, που πηγαίνουν πολίτες και προσπαθούν να ακυρώσουν τις ασφάλειες στο εναέριο δίκτυο, για να προσπαθήσουν να κόψουν κομμάτια από τα καλώδιά μας και να τα πουλήσουν. Άλλη κακόβουλη ενέργεια που παρατηρείται συχνά είναι όταν μπαίνουν σε υποσταθμούς της ΑΗΚ και προσπαθούν να κόψουν κομμάτια καλωδίων ή να κλέψουν οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του εξοπλισμού μας που έχει χαλκό και να τα πουλήσουν. Με αποτέλεσμα να προκαλούν διακοπές στην παροχή ενέργειας, να γίνονται τεράστιες ζημιές και να προσπαθούμε να τις επιδιορθώσουμε. Το χειρότερο είναι οι κλεπταποδόχοι, που αγοράζουν τα καλώδια. Εμείς είμαστε σε συνεργασία με την Αστυνομία και την ενημερώνουμε».

Δειτε Επισης

Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα