Εκτός της νεκρής ζώνης συνεχίζονται οι εργασίες στην Πύλα-«Ελπίζουμε η ταραχή να σταματήσει»
15:15 - 19 Αυγούστου 2023
Εκτός της νεκρής ζώνης, στην πλευρά του κατεχόμενου Άρσους, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες στα κατεχόμενα για διάνοιξη του δρόμου Άρσους – Πύλας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμος Μυτίδης, σημειώνοντας ότι πριν από ένα περίπου μήνα οι κατοχικές αρχές είχαν τοποθετήσει σημαίες του ψευδοκράτους, εντός της νεκρής ζώνης, κάτι που αποτελεί παραβίαση του στάτους κβό.
Πρόσθεσε πως «από πληροφορίες που έχουμε, σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου Αρσους - Πύλας, εκτός της νεκρής ζώνης, στη πλευρά του Άρσους».
«Χθες οι εργασίες σταμάτησαν, μετά την παρέμβαση ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα υπάρχουν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και επιτηρούν την περιοχή, προσπαθώντας να κάνουν τα καθήκοντα τους, όπως πρέπει να κάνουν».
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μυτίδης είπε πως «έχει λίγες μέρες που παρατηρούμε να συμβαίνει όλη αυτή η υπόθεση και διαταράχθηκε η ηρεμία και η αρμονία που υπήρχε στη Κοινότητα και οι κάτοικοι ανησυχούν, τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ».
Ο κ. Μυτίδης ανέφερε ακόμα ότι «σε καμία περίπτωση οι εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου γίνονται για ανθρωπιστικούς λόγους όπως ισχυρίζεται η Τ/κ πλευρά ή για τον απεγκλωβισμό των Τουρκοκυπρίων της Πύλας, οι οποίοι απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες δωρεάν και όλα τα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι είχαν ποτέ καταπιεστεί από την Ε/κ πλευρά, απάντησε «όχι. Αυτό που συνέβαινε ήταν οι ουρές από αυτοκίνητα που πηγαίνουν από τα οδοφράγματα προς τις κατεχόμενες περιοχές για ψώνια ή για να βάλουν βενζίνη, προκαλώντας κομφούζιο, ταλαιπωρώντας Τουρκοκύπριους που εργάζονται στα κατεχόμενα».
Ταυτόχρονα, συνέχισε «εάν δούμε τον χάρτη, μπορεί κάποιος να διερωτηθεί με ποιο τρόπο θα βοηθήσει ο δρόμος Πύλας – Άρσους τον Τουρκοκύπριο που εργάζεται στο Βαρώσι, αφού θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να μεταβεί εκεί μέσω Αρσους, απ΄ότι να περιμένει στην ουρά για να περάσει από το οδόφραγμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «όλα αυτά είναι απλές δικαιολογίες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του τουρκικού στρατού που θέλει να έχει άμεση πρόσβαση προς το φυλάκιο Κ15 και σιγά -σιγά να φέρουν στη δικαιοδοσία τους αυτή τη τεράστια περιοχή της Πύλας, που ονομάζεται «Πλάτη», χωρίς να έχει δικαίωμα κανένας από εμάς, να μπορεί να οργώσει ή να εκμεταλλευτεί την περιουσία του όπως έκανε μέχρι τώρα».
Ερωτηθείς πως θα δράσει η Τοπική Αρχή, ο Σίμος Μυτίδης απάντησε πως «κάναμε τις παραστάσεις μας, όπως κάνουμε συνεχώς, έχουμε συνεχή επαφή με την Kυβέρνηση, τους Υπουργούς, τα αρμόδια Τμήματα ακόμα και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας ανησυχεί το θέμα και πιστεύω ότι γίνονται οι κατάλληλες προσπάθειες και ενέργειες για να αποτραπεί η όλη κατάσταση».
Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας απάντησε πως «περίπου ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα έργα, τοποθέτησαν σημαίες του ψευδοκράτους εντός της νεκρής ζώνης που και αυτό ήταν παραβίαση του στάτους κβο».
«Επίσης και το φυλάκιο από το 1974 που υπάρχει στη περιοχή αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο» είπε και επανέλαβε ότι «σκοπός είναι να εξυπηρετήσουν τα στρατιωτικά συμφέροντα του τουρκικού στρατού και όχι τους Τουρκοκύπριους της Πύλας».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «η ένταση και η ταραχή που υπάρχει στη Κοινότητα θα σταματήσει». «Για μένα, για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Έθνη στάθηκαν στο ύψος τους, ήταν υποχρέωση τους να προφυλάσσουν και να επιτηρούν τη νεκρή ζώνη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «λόγω των χθεσινών επεισοδίων τέσσερα άτομα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ τραυματίστηκαν και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα».
Πιστεύουμε συνέχισε «ότι θα γίνουν σε πολύ πιο ψηλό επίπεδο ενέργειες που θα σταματήσουν και θα αποτρέψουν τις εργασίες που γίνονται στη περιοχή. Δεν μπορούμε από μόνοι μας να πάμε να σταματήσουμε αυτό που κάνουν οι Τούρκοι, αφού την ευθύνη την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη».
Η νεκρή ζώνη, ανέφερε ο κ. Μυτίδης «παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1974, είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών. Αρα αυτοί πρέπει να προφυλάξουν και να αυτοί πρέπει να διαφυλάξουν την ηρεμία και την αρμονία που υπάρχει στην συνύπαρξη των δύο Κοινοτήτων στην Πύλα».