Έσφιξε για τα καλά ο κλοιός στους καταναλωτές-Τι δείχνουν οι αριθμοί των αυξομειώσεων (πίνακας)

Ολοένα και δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση ανάμεσα στους καταναλωτές όσο περνάει ο χρόνος, καθώς βλέπουν τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα σε όλους τους τομείς και να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το καλάθι της αγοράς, αλλά και να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά αγαθά, των οποίων οι τιμές κόλλησαν στα ύψη.

Τόσο τα καύσιμα, όσο τα τρόφιμα, αλλά και το ρεύμα, παραμένουν σε αρκετά ψηλές τιμές τους τελευταίους μήνες και δεν λένε να μειωθούν, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία στους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται στο περίμενε εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να δουν τις τιμές να πέφτουν, για να πάρουν και κάποιες ανάσες οικονομικά και να καταφέρουν να έχουν τα απαραίτητα προϊόντα για να ζήσουν με την οικογένειά τους.

Ενώ βρισκόμαστε προς τα τέλη του καλοκαιριού και ήδη άρχισαν να σκέφτονται τα πλείστα νοικοκυριά ότι έρχεται ο Σεπτέμβρης, όπου ανοίγουν και τα σχολεία των παιδιών και οι ανάγκες μεγαλώνουν, οι τιμές δεν αφήνουν τους καταναλωτές να κινηθούν στην αγορά και έτσι παραμένουν συγκρατημένοι στις αγορές τους, αλλά και απογοητευμένοι από την ακρίβεια που επικρατεί.

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε στον REPORTER, o πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση των καταναλωτών. Στα καύσιμα για παράδειγμα, είναι αισθητά δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν συνεχείς αυξήσεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως φαίνεται. Στο ρεύμα επίσης, δεν προβλέπεται μείωση, αλλά και στα τρόφιμα, δεν βλέπουμε επίσης να κατεβαίνουν οι τιμές. Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που απασχολούν τους καταναλωτές, αλλά βλέποντας και άλλες υπηρεσίες, όπως το νερό για παράδειγμα, ο λογαριασμός νερού από την 1η Απριλίου έχει ανέβει 30%».

Έτσι, βλέποντας τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Δρουσιώτης, ιδιαίτερα προβληματισμένος, ανέφερε πως «είναι δύσκολο να προβλέψουμε στην παρούσα φάση για την κατάσταση που θα επικρατεί τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, βλέποντας τον πληθωρισμό και κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ του περσινού Ιούλιου με τον φετινό Ιούλιο, φαίνεται ότι έπεσε στο 1,9%. Όμως, μεταξύ του πληθωρισμού, υπάρχουν τα τρόφιμα που έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της τάξεως του 9,5%».

Πάντως, για άλλη μια φορά, τονίστηκε πως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών, που δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει διακοπές στο εξωτερικό, λόγω του οικονομικού. «Από την άλλη όμως, τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό, φαίνεται μέσα και από τα στοιχεία, να παρουσιάζουν μια αύξηση, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι δυο αντίθετα πράγματα, ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μερίδα του πληθυσμού που δεν μπόρεσε να ταξιδέψει, δεν ήταν σε θέση να το κάνει αυτό λόγω οικονομικών προβλημάτων. Από την άλλη, αυτοί που μπορούσαν να πηγαίνουν ταξίδια προ-κορωνοϊού, περιορίστηκαν τα τελευταία δυο χρόνια και φέτος, απλά συνεχίζουν κανονικά να ταξιδεύουν».

Σύμφωνα με τον πίνακα παρακάτω, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, παρουσιάζει τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές της στατιστικής υπηρεσίας, με τα βασικότερα προϊόντα και υπηρεσίες με σύγκριση μεταξύ των μηνών Ιανουάριο του 2022 με 2023, Μάρτιο του 2022 με 2023 και Ιούλιο του 2022 με 2023.

Όπως διαφαίνεται και μέσα από τους πίνακες, η μεγαλύτερη αύξηση για τον Ιούλιο του 2022 με του 2023, παρατηρήθηκε στη ζάχαρη, στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, στα μεταλλικά νερά και νερά της πηγής, στα φρέσκα λαχανικά εκτός πατατών και άλλων βολβών, όπως και στα φρέσκα φρούτα.

Από την άλλη, συγκρίνοντας τον Ιούλιο του 2022 με τον Ιούλιο της φετινής χρονιάς, αν και βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα, έχουν παρατηρηθεί μειώσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, υγρά καύσιμα, πατάτες, στέγαση, ύδρευση, καύσιμα, ψωμί, κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, υπολογιστές, αεροπορικές μεταφορές επιβατών και στις διεθνείς πτήσεις.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους δείκτες τιμών-Με κόκκινο χρώμα οι αυξήσεις και πράσινο οι μειώσεις

1

2

Δειτε Επισης

Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος
Προειδοποιούν για απεργιακά μέτρα οι εργαζόμενοι στην κουζίνα του ΓΝ Λεμεσού
Μελέτη κόστους για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί το Υπουργείο Υγείας
Σιγή ιχθύος για το Υπόμνημα που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι μοναχοί-«Έχουμε νομικά δίκαιο»
Ακόμη ένα παραλήρημα Τατάρ-«Η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για το Βαρώσι»
«Μόνο το 5% καταφέρνει τεκνοποιήσει μετά την αποθεραπεία από καρκίνο»-Έγκαιρη ενημέρωση ζητούν οι Βουλευτές
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Περήφανος ο Δαμιανού για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-«Κάλυψη πληθυσμού κατά 99%»
Ψήφισε νόμο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών η Βουλή
Αιμιλιανίδης: Σωστή η απόφαση για ποινικούς ανακριτές από το Υπουργικό, δύσκολο όμως το έργο τους