Εδωσαν «δικαίωμα» αγοράς περιουσίας σε 6.958 ξένους σε 2,5 χρόνια στα κατεχόμενα
16:56 - 18 Αυγούστου 2023
Δόθηκε «δικαίωμα» αγοράς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα σε 6.958 ξένους από τον Ιανουάριο 2021 μέχρι τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με τα «επίσημα» στοιχεία, γράφει πρωτοσέλιδα σήμερα η Γενί Ντουζέν.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι άδειες αυτές δόθηκαν με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου». Το 2019 οι άδειες αυτές κυμαίνονταν γύρω στις 1,141, ανήλθαν στις 1.179 εντός του 2021 και στις 2.810 εντός του 2022. Μέχρι τον Αύγουστο του 2023 ο αριθμός των εν λόγω αδειών έφρασε τις 2.969, σημειώνεται.
Από μελέτη των στοιχείων που δημοσιεύονται στην «επίσημη εφημερίδα», από τον Νοέμβριο του 2021 παρατηρείται εμφανής αύξηση του αριθμού των ξένων στους οποίους το «υπουργικό συμβούλιο» παραχώρησε «δικαίωμα» απόκτησης ακίνητης περιουσίας.
Ενώ στις αποφάσεις που λήφθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 ο αριθμός των ξένων στους οποίους αναγνωρίστηκε το «δικαίωμα» να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία κυμαινόταν σε διψήφια νούμερα, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε τριψήφιο νούμερο για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021.
Επισημαίνεται ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει χρονικά με την έναρξη επιβολής κυρώσεων από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατά Ρώσων επενδυτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα από πηγές του «υπουργείου εσωτερικών», μέχρι το 2022 η πλειοψηφία των εν λόγω ξένων προερχόταν από την Τουρκία, ενώ μετά από την εν λόγω ημερομηνία η πλειοψηφία αποτελείται από Ρώσους και Ιρανούς.
Στα στοιχεία της αγοράς ακινήτων, περίπου το 90% των ξένων στους οποίους δόθηκε «δικαίωμα» απόκτησης περιουσίας μέχρι το 2022 καταγόταν από την Τουρκία, ενώ κατά τον τελευταίο έναν χρόνο το ποσοστό των εκ Τουρκίας υποχώρησε γύρω στο 70%.
Σύμφωνα με έναν άλλο ισχυρισμό από τον τομέα των ακινήτων, αγοράζονται πολύ περισσότερα ακίνητα από αυτά που φαίνονται στα «επίσημα αρχεία» εκ μέρους ντόπιων εταιρειών με «κρυφούς ξένους συνέταιρους».
Σύμφωνα με τη «νομοθεσία» στα κατεχόμενα, ένας ξένος που θέλει να αγοράσει ακίνητη περιουσία πρέπει να εξασφαλίσει έγκριση από το «υπουργικό συμβούλιο», ενώ οι εταιρείες που θα επενδύσουν σε ακίνητα πρέπει να έχουν μέτοχο έναν «πολίτη» της «τδβκ», ο οποίος να κατέχει το 51% των μετοχών τους.
Ο «νόμος» για τους εργολάβους οικοδομών αναφέρει ότι θα πρέπει αναγκαστικά να ανήκει σε «πολίτη» του ψευδοκράτους το 100% εταιρείας, η οποία θα ασχοληθεί με τον τομέα.
Πηγή: ΚΥΠΕ