Απόλυτα συντονισμένες Αθήνα και Λευκωσία, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες για τις τουρκικές ενέργειες

Την έντονη αποδοκιμασία του για τις τουρκικές ενέργειες εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Ο Κυριάκος Μητοστάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας», ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε πως «η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της , θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Oι σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) που παρεμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης και γενικότερα η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην εν λόγω περιοχή, είναι απόλυτα καταδικαστέες», τονίζει, στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

«Το σημερινό επικίνδυνο περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει σταθερή πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τερματισμό αυτής της επικίνδυνης πολιτικής», σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Κυρίως, τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ενεργητική στήριξη της επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κρανς Μοντανά», κατέληξε .

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»