Καταγγέλλει ένταση και διχόνοια ο κοινοτάρχης Πύλας-«Η ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί κατάληψη της περιοχής Πλάτη»

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις ενέργειες των Τούρκων να διανοίξουν δρόμο Άρσους – Πύλας, ο Κοινοτάρχης Σίμος Μιτίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την επίθεση εναντίον μελών και οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιτίδης είπε ότι «τα έργα που γίνονται για το δρόμο Πύλας – Αρσους, είναι μεταξύ Πύλας - Περγάμους και νοτιοδυτικά του Περγάμους. Εμείς δεν μπορούμε να δούμε οτιδήποτε γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή για το δρόμο, ο οποίος θα είναι μήκους 11,5 χιλιομέτρων με τα 4,5 εξ αυτών να βρίσκονται εντός των ορίων της Πύλας και τα υπόλοιπα επτά είναι από το Άρσος μέχρι τα όρια της Πύλας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Τ/κ «μουχτάρη» της Πύλας, ο κ. Μιτίδης είπε πως «δεν είχαμε καμία απολύτως επικοινωνία μαζί του τις τελευταίες τρεις μέρες» παρά το γεγονός ότι έχουμε επαφές μαζί του.

Σε άλλη ερώτηση ο Κοινοτάρχης απάντησε πως «δεν έχουμε απευθείας επαφή τις τελευταίες μέρες με τους άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά γνωρίζουμε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αποτρέψουν την όλη κατάσταση».

Όσον αφορά την επίθεση που δέχθηκαν μέλη της Ουνφικύπ στην Πύλα από Τ/κ, ο Κοινοτάρχης Πύλας είπε ότι «γνωρίζουμε ότι λεγόμενοι αστυνομικοί και στρατιώτες του ψευδοκράτους επιτέθηκαν και χτύπησαν τόσο οχήματα όσο και μέλη των Ηνωμένων Εθνών».

«Εκφράζω τη λύπη μου για τα σημερινά γεγονότα αφού δεν είχαν δικαίωμα να κτυπήσουν ούτε τα οχήματα ούτε και τους άνδρες των ΟΗΕ, που εκτελούσαν τα καθήκοντα τους», είπε και εξήγησε πως «τα καθήκοντα και οι όροι εντολής που έχουν είναι να προστατεύουν και να επιτηρούν τη νεκρή ζώνη».

Εξήγησε ότι «από τη στιγμή που γινόταν κάποια παραβίαση εντός της νεκρής ζώνης και συγκεκριμένα η διάνοιξη δρόμου Άρσους – Πύλας, δρόμος που είναι υψίστης σημασίας τόσο για εμάς όσο και για τους Τ/κ, οι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έπρεπε να κάνουν το καθήκον τους και να αντικόψουν τα οχήματα του τουρκικού στρατού να προχωρήσουν στις κατασκευαστικές εργασίες».

Ανέφερε ακόμα ότι «με τη διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου, οι Τούρκοι έχουν απευθείας πρόσβαση από τα κατεχόμενα προς το τουρκικό φυλάκιο που βρίσκεται βόρεια της Πύλας και με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν να διέρχονται μέσω του οδοφράγματος του Περγάμους, που βρίσκεται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων και δεν θα τυγχάνουν οποιουδήποτε ελέγχου».

«Εκεί που υπάρχει ήδη πρόβλημα με το λαθρεμπόριο, τους μετανάστες και τα διάφορα παράνομα προϊόντα που εισέρχονται από τα κατεχόμενα, με την κατασκευή του δρόμου θα είναι πολύ εύκολο για τους επιτήδειους, να προβαίνουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιτίδης σημείωσε πως «μας λυπεί ιδιαίτερα το θέμα της κατασκευής του συγκεκριμένου δρόμου, γιατί εκεί που καταβάλλονται προσπάθειες να συμβιώνουν οι δύο Κοινότητες ειρηνικά και αρμονικά σε ένα καθεστώς εντός της νεκρής ζώνης, ο τουρκικός στρατός με τις ενέργειες του, προκαλεί ένταση και διχόνοια μεταξύ των κατοίκων και διαδίδει ανασφάλεια και προκλητικότητα. Αυτά όλα είναι απαράδεκτα» είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «τουλάχιστον αυτή τη φορά τα Ηνωμένα Εθνη συμπεριφέρονται σωστά και εξ όσων γνωρίζω, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από πλευράς κυβέρνησης να αποτραπεί αυτή η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα καταφέρει να διανοίξει το δρόμο Αρσους – Πύλας γιατί θα έχει άσχημα αποτελέσματα» είπε.

Ακόμα συνέχισε «η ενέργεια των Τούρκων μπορεί να ονομαστεί και κατάληψη μιας τεράστιας περιοχής με την επωνυμία «Πλάτη» μεγέθους πέραν των 10 χιλιάδων σκαλών. Η όλη κατάσταση αποτελεί για ακόμα μια φορά παραβίαση του στάτους κβο, και εκτός του ότι το τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής της Ουνφικύπ στην Πύλα, σήμερα προσπαθούν να έχουν και άλλη πρόσβαση από τις κατεχόμενες περιοχές προς την Πύλα εκτός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων».

Ο Κοινοτάρχης ανέφερε επίσης ότι για το θέμα «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση, το Προεδρικό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Έπαρχο και όλους τους άλλους φορείς».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»