Άμεσο τερματισμό εργασιών ζητούν ΗΠΑ, Γαλλία και ΗΒ-«Απολύτως απαράδεκτες ενέργειες»

Τη σοβαρή ανησυχία τους για τις παράνομες εργασίες στην Πύλα εξέφρασαν σε κοινή δήλωση οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, καταδικάζοντας τις τ/κ επιθέσεις σε προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλώντας σε άμεσο τερματισμό των έργων, με ιδιαίτερα έντονη γλώσσα.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη παράνομης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τον βορρά εντός της οριοθετημένης από τα ΗΕ νεκρής ζώνης προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα και τις αναφορές για επιθέσεις από τ/κ δυνάμεις στους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτών των ΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς το πρωί. Οι απειλές στην ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η ζημιά σε περιουσία των ΗΕ αποτελούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι τρεις Πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως απαράδεκτες και υπονομεύουν τη δυνατότητα των ΗΕ να εκπληρώσουν την ειρηνευτική αποστολή τους. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται, παρά την παρουσίαση πρότασης από τα ΗΕ που αντιμετωπίζει τις τ/κ ανησυχίες στην περιοχή», προστίθεται.

«Καλούμε τις τ/κ αρχές να σταματήσουν τις εργασίες άμεσα», τονίζουν οι τρεις χώρες. Όπως αναφέρεται στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 2674 (30 Ιανουαρίου 2023) οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα όρια της νεκρής ζώνης και να αποφεύγουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση και να τερματίσουν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές.

«Καλούμε τις τ/κ αρχές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες περαιτέρω κλιμάκωσης, που δημιουργούν κίνδυνο υπονόμευσης των προοπτικών επιστροφής στις διαπραγματεύσεις και να τερματίσουν άμεσα οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των ειρηνευτών των ΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή», υποδεικνύουν.

Τέλος, οι τρεις Πρεσβείες επισημαίνουν πως ενέργειες που είναι μονομερείς ή οδηγούν στην κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορεί να αλλάξουν το στάτους κβο στη γραμμή αντιπαράταξης ή καταπάτησης της νεκρής ζώνης πρέπει να τερματιστούν, ώστε να επιτραπεί να γίνουν βήματα για χτίσιμο εμπιστοσύνης και εργασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Κόιλν Στιουαρτ στις επαφές τους με τα μέρη για αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική συμφωνία. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει εκπρόσωπο των ΗΕ και να ζητήσει από τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοικτές στα βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Κυρώσεις κατά Τουρκίας όπως στη Ρωσία ζητά το ECR-Μίλησε για ενιαίο κράτος
Ανησυχία εκφράζει ο Τριανταφυλλίδης-«Δεν επιτρέπεται ο ΔΗΣΥ να γίνει κόμμα φυλακισμένων εγκεφάλων»
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε από τον Στάρμερ τ/κ οργάνωση
Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενο Γερόλακκο και Μόρφου
Δημητρίου: Η καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής ισοδυναμεί με αφύπνιση της συλλογικής μνήμης
Καταγγέλλει ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ για ανίερη συμμαχία στον Δήμο Δρομολαξιάς το ΑΚΕΛ
Φυσιολογικά χαρακτηρίζει η Αννίτα τα όσα διημείφθησαν στον ΔΗΣΥ-«Να μην μεγαλοποιούμε»