Καταδικάζουν την απόπειρα για νέα τετελεσμένα και τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη στην Πύλα τα κόμματα

Καταδικάζουν τόσο την απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων από το κατοχικό καθεστώς, τόσο και τα επεισόδια που προκλήθηκαν από Τουρκοκύπριους στη νεκρή ζωή στην Πύλα, τα κόμματα.

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως, «οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσουν σε κατάληψη μέρους της νεκρής ζώνης στην περιοχή Άρσους – Πύλας, με την πρόφαση της κατασκευής δρόμου, ο οποίος θα ενώνει τις δύο κοινότητες, συνιστούν άκρως απαράδεκτη πρόκληση και ξεκάθαρη παραβίαση του στάτους κβο».

Παράλληλά τονίζεται ότι, «καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τις νέες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και την απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων και καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες, μέσω της διεθνούς κοινότητας, ώστε να σταλεί σαφές  το μήνυμα προς την κατοχική δύναμη και η όποια προσπάθεια παραβίασης του στάτους κβο να τερματιστεί άμεσα. Καταδικαστέες και απαράδεκτες είναι και οι επιθέσεις εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης». 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι, «επαναλαμβάνουμε και σήμερα, δεδομένης και αυτής της προσπάθειας δημιουργίας νέων τετελεσμένων από το κατοχικό καθεστώς, ότι η μοναδική διέξοδος για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού. Μόνο έτσι θα αναχαιτίσουμε τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας».

Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ σημειώνει πως, «ως Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά την κοινοβουλευτική διπλωματία για ενημέρωση, της διεθνούς κοινότητας».

«Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών από δυνάμεις των κατοχικών αρχών που σημειώθηκαν σήμερα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα. Η βία και οι απειλές σε βάρος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών συνιστά σοβαρό έγκλημα και η ευθύνη βαραίνει την κατοχική δύναμη και το κατοχικό καθεστώς», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς.

Προσθέτοντας πως, «καταδικαστέα και απαράδεκτη είναι συνολικά η προσπάθεια των κατοχικών αρχών να παραβιάσουν το στάτους κβο και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα με κατάληψη μέρους της νεκρής ζώνης στην Πύλα για κατασκευή δρόμου. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να σεβαστούν την αποστολή που έχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο πλαίσιο της εντολής της».

Επιπλέον, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «οι μεθοδεύσεις αυτές της τουρκικής πλευράς έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων προκλητικών ενεργειών της που υπονομεύουν περαιτέρω την ασφάλεια στο νησί μας και υποσκάπτουν τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Αυτοί οι σχεδιασμοί Τουρκίας και Τατάρ είναι επικίνδυνοι για όλους τους Κυπρίους».

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με έντονο τρόπο τόσο τις νέες παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα όσο και τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, που ορθώς παρενέβησαν για να αναχαιτίσουν την προκλητική προσπάθεια των εγκάθετων της Άγκυρας για δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, «η παραβίαση του στάτους κβο και η θρασύτητα με την οποία τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν και απείλησαν άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι εξαιρετικά σοβαρές και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται».

Παράλληλα, αναφέρεται πως, «Πολύ σωστά και με την αυστηρότητα που απαιτείται καταδίκασαν τις παράνομες εργασίες του κατοχικού καθεστώτος και τα επεισόδια που προκάλεσαν τ/κ, η ίδια η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας, η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, η Αθήνα και η ΕΕ δια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χαιρετίζουμε ταυτόχρονα την έγκαιρη και άμεση αντίδραση καταδίκης εκ μέρους της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Για ακόμη μια φορά βιώνουμε τις κάκιστες, διαχρονικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στην Κύπρο, που σήμερα εκδηλώθηκαν με βίαιες πράξεις ακόμα και εις βάρος ειρηνευτών της UNFCYP».

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ, δια μέσου του προέδρου της Μάριου Καρογιάν, αναφέρει ότι, «η οργανωμένη προβοκατόρικη ενέργεια των κατοχικών αρχών στην #Πύλα, κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί άλλη μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου Ψηφίσματος 2674 του Ιανουαρίου 2023».

Η ΔΗΠΑ, «καταδικάζει κάθε μορφή βίας και απειλής κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τονίζει ότι δεν μπορεί εκ νέου να παραμείνει η Τουρκία ανενόχλητη και ατιμώρητη για πράξεις που επιχειρούν να αλλοιώσουν το στάτους κβο, να επεκτείνουν την κατοχή και να δυναμιτήσουν περαιτέρω το κλίμα στην γραμμή αντιπαράταξης. Η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να κατασκευάσει οδική αρτηρία εντός της ουδέτερης ζώνης με κατάληξη στην Πύλα είναι άλλο ένα δείγμα της εξοργιστικά προκλητικής συμπεριφοράς των Τουρκών, καθώς χρονικά οδεύουμε προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Επίσης, ο κ. Καρογιάν, αναφέρει ότι, «χαιρετίζουμε την άμεση και έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, όπως και την ξεκάθαρη θέση, για το θέμα, των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαικής Ένωσης, όπως εκφράστηκε με τοποθετήσεις ανώτατων αξιωματούχων. Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να επισπεύσουν τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου και να πιέσουν την Τουρκία να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας την στήριξη και ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς και τις πρόσφατες διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προς τον οριστικό τερματισμό της τουρκικής απειλής και της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή, μέσα από την βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος».

«Επιβεβαίωση της πρόθεσης της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει «κεκτημένα» στα κατεχόμενα, για να τα χρησιμοποιήσει αναλόγως των εξελίξεων, αποτελούν οι παράνομες και θρασύτατες ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρά ζώνη στην Πύλα, αλλά και πολλά άλλα, που έγιναν ή προτίθενται να γίνουν από τους Τούρκους στην κατεχόμενη γη μας, όπως η ανακοίνωση για τη διάνοιξη σήραγγας στον Πενταδάκτυλο, κάτι που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά οροσειρά», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Προσθέτοντας ότι, «η διπλωματική κινητοποίηση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση και ευχόμαστε να έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από ενέργειες που θα της προκαλέσουν κόστος».

Παράλληλα, η ΕΔΕΚ τονίζει πως, «μία από αυτές τις ενέργειες είναι η λήψη μέτρων που θα επιφέρουν κόστος στην οικονομία του ψευδοκράτους και της ίδιας της Τουρκίας, όπως δραστικές αποφάσεις για τα οδοφράγματα, για τον τουρισμό που διοχετεύεται στα κατεχόμενα και παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών στόχων της Τουρκίας».

«Πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια ή καλή θέληση σε κανένα επίπεδο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Ταυτόχρονα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την νέα τουρκική προέλαση στη νεκρή ζώνη, κοντά στο χωριό Πύλα και συνάμα την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών. «Η Παράταξή μας καλεί την Κυβέρνηση να μην περιοριστεί για πολλοστή φορά σε λεκτικές καταδίκες, αλλά επιτέλους να προχωρήσει με λήψη ουσιαστικών μέτρων όπως για παράδειγμα: – κλιμακωτή αφαίρεση ταυτοτήτων από τουρκοκύπριους – κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων – αίτημα για αποκοπή κάθε χρηματοδότησης προς το ψευδοκράτος από την ΕΕ. – απαγόρευση πώλησης όπλων προς την Τουρκία από τα κράτη μέλη της Ευρώπης – την επιβολή αυστηρών ουσιαστικών κυρώσεων, όπως κατ’ αντιστοιχία έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Επειδή η επίθεση έγινε και κατά των Η.Ε., προσθέτει το ΕΛΑΜ, «διερωτόμαστε στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων», της «ευθυγράμμισης των άστρων» και του «καλού κλίματος», να μας πουν με βάση το «γλωσσάρι» που μας είχαν προτείνει πως πρέπει να περιγράψουμε την νέα αυτή πρόκληση. Φυσικά και δεν μας φταίει ο ΟΗΕ, αλλά η ανοχή και υποχωρητικότητα των εκάστοτε Κυβερνήσεων».

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει τις νέες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, «μιας περιοχής που παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις δυνάμεις του ΟΗΕ για την αποτελεσματική  επιτήρηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Οι νέες παράνομες ενέργειες του Αττίλα αποτελούν τη συνέχεια ενός προσχεδιασμένου εγκλήματος για την επέκταση της κατεχόμενης περιοχής».

Επιπρόσθετα το Κίνημα σημειώνει πως, «την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι ο Ερντογάν κάνει δεύτερες σκέψεις για τα Ευρωτουρκικά, δίνει εντολή στην υποτελή διοίκηση για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους της πατρίδας μας. Καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ασκήσει πειστική αποτρεπτική διπλωματία επί του θέματος. Καλούμε ταυτόχρονα την UNFICYP και τους πολιτικούς της προϊστάμενους να ασκήσουν αποτελεσματικά την εξουσία που τους παραχωρήθηκε εντός της νεκρής ζώνης και να θέσουν τέρμα στις ενέργειες της κατοχικής δύναμης».

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
«Ένας ελαττωματικός κώδικας οδήγησε σε ψηφιακό χάος»-Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο blackout
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα