Έντονη καταδίκη της ΕΕ για τα επεισόδια στην Πύλα-Σε ανοιχτή γραμμή με Λευκωσία

Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση από Τ/κ σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα εξέφρασε μέσω του Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ζητώντας ειρήνη στην περιοχή.

image-259-1024x576

368676980_1362226631305944_4154961775704839029_n

368612144_1438103767034646_1728600005314664837_n

368672277_2451504985011069_8123433378917563836_n

Να σεβαστεί την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη κάλεσε από πλευράς του την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας την επίθεση προσωπικού που εργαζόταν για την επέκταση δρόμου στη νεκρή ζώνη κατά κυανοκράνων που εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες εργασίες.

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά της UNFICYP @UN_CYPRUS από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς» ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτηση στο πρώην Twitter («Χ»).

«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη μέσω της εντολής της αρμοδιότητα της αποστολής στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, και την επανάληψη της εργασίας για μια συμφωνημένη λύση στην περιοχή Πύλας/Pile» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είχε τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Τη σοβαρή ανησυχία της μετά την επίθεση στους ειρηνευτές στην Πύλα εξέφρασε, ακολούθως, και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών για επανέναξη. Η εμπιστοσύνη και όχι η βία πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα μπρος, τόνισε.

Τη σθεναρή του υποστήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σε ανάρτησή της, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, ανέφερε πως «υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για αποκλιμάκωση», ενώ κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να τερματίσει τις προκλητικές ενέργειες ενάντια στο στάτους κβο και να εμπλακεί εκ νέου στις δικοινοτικές συνομιλίες.

Το ΕΛΚ σημείωσε πως η επίθεση κατά των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εντολής τους.

Οι επαφές του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών με τους επικεφαλής της ΕΕ, καθώς και οι υπόλοιπες διεθνείς αντιδράσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Λευκωσία, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λετυμπιώτης υπογράμμισε πως "η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ".

Πρόσθεσε ότι οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Δέσμευση ΟΥΝΦΙΚΥΠ για παρεμπόδιση των παράνομων εργασιών

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών στου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού μέσω διαλόγου.

Η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εκφράζει πάντως τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παρεμποδίζει τις κατά παράβαση του στάτους κβο εργασίες για την κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την περιοχή της Πύλας.

Επί του εδάφους όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ λίγο πριν το μεσημέρι μετά τα πρωινά επεισόδια η κατάσταση ήταν ήρεμη και στατική, με τους ειρηνευτές και το προσωπικό της τ/κ πλευράς να παραμένουν στην περιοχή.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε αυτές τις εργασίες χωρίς τη χρήση οποιαδήποτε βίας, χρησιμοποιώντας το προσωπικό μας και οχήματα των ΗΕ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή της ειρηνευτικής δύναμης, προσθέτοντας πως επικεντρώνονται στην αποτροπή εντάσεων και στη διατήρηση της ηρεμίας, καλώντας την τ/κ πλευρά να συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί τους επί του θέματος.

Σοβαρή ανησυχία από ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο

Τη σοβαρή ανησυχία τους για τις παράνομες εργασίες στην Πύλα εξέφρασαν σε κοινή δήλωση οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, καταδικάζοντας τις τ/κ επιθέσεις σε προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλώντας σε άμεσο τερματισμό των έργων, με ιδιαίτερα έντονη γλώσσα.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη παράνομης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τα βόρεια στην νεκρή ζώνη, προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα και τις αναφορές για επιθέσεις από τ/κ δυνάμεις στους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτών των ΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς το πρωί. Οι απειλές στην ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η ζημιά σε περιουσία των ΗΕ αποτελούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι τρεις Πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως απαράδεκτες και υπονομεύουν τη δυνατότητα των ΗΕ να εκπληρώσουν την ειρηνευτική αποστολή τους. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται, παρά την παρουσίαση πρότασης από τα ΗΕ σε σχέση με τις τ/κ ανησυχίες στην περιοχή», προστίθεται.

«Καλούμε τις τ/κ αρχές να σταματήσουν τις εργασίες άμεσα», τονίζουν οι τρεις χώρες. Όπως αναφέρεται στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 2674 (30 Ιανουαρίου 2023) οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα όρια της νεκρής ζώνης και να αποφεύγουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση και να τερματίσουν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές.

«Καλούμε τις τ/κ αρχές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες περαιτέρω κλιμάκωσης, που δημιουργούν κίνδυνο υπονόμευσης των προοπτικών επιστροφής στις διαπραγματεύσεις και να τερματίσουν άμεσα οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των ειρηνευτών των ΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή», υποδεικνύουν.

Τέλος, οι τρεις Πρεσβείες επισημαίνουν πως ενέργειες που είναι μονομερείς ή οδηγούν στην κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορεί να αλλάξουν το στάτους κβο στη γραμμή αντιπαράταξης ή καταπάτησης της νεκρής ζώνης πρέπει να τερματιστούν, ώστε να επιτραπεί να γίνουν βήματα για χτίσιμο εμπιστοσύνης και εργασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Κόιλν Στιουαρτ στις επαφές τους με τα μέρη για αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική συμφωνία. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει εκπρόσωπο των ΗΕ και να ζητήσει από τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοικτές στα βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών».

Καταδικάζει τις επιθέσεις η Αθήνα

Ανακοίνωση με αφορμή την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και τη νεκρή ζώνη στην Πύλα, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτοντας πως, «η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Παράλληλα, αναφέρει πως, «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της χώρας, θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου με Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από νωρίς το πρωί συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε σχέση με τα επεισόδια που προκλήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την ελληνική κυβέρνηση, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους θεσμούς της ΕΕ, και τις πρεσβείες μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βροχή από καταδίκες

Τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε και ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Στίβεν Ντάουτι. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, οι επιθέσεις στους ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την περιουσία τους είναι εντελώς απαράδεκτες, όπως και τα μη εξουσιοδοτημένα έργα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα γίνονται σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε,

Τέλος, ανέφερε πως συναντήθηκε με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πέρσι και οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν.

Ανάρτηση έκανε και η Νορβηγίδα Πρέσβειρα σε Αθήνα και Λευκωσία, Lajla Brandt Jakhelln, δηλώνοντας την καταδίκη της χώρας της για την επίθεση στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. «Η νεκρή ζώνη ελέγχεται από τα ΗΕ και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό», υπέδειξε. Πρόσθεσε ότι η βία δεν μπορεί να είναι ο δρόμος προς το μέλλον.

Για «λανθασμένη πολιτική» κάνει λόγο ο τ/κ Τύπος

Σε ιδιωτική εταιρεία ανάθεσε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα την βελτίωση/ επέκταση του δρόμου Άρσους – Πύλας που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα παρά τις αντιδράσεις, γράφει η ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις ενώ η Γκιουντέμ Κίπρις δημοσιεύει φωτογραφίες από την αντιπαράθεση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περιγράφει το τι συμβαίνει.

Η Μπούγκιουν Κίπρις γράφει για επικίνδυνη αντιπαράθεση στην Πύλα. Προσθέτει ότι ο δρόμος που ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή προκάλεσε ένταση λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε από την τ/κ πλευρά και αναφέρει πως το «υπουργείο εξωτερικών» θέλοντας να προκαλέσει τετελεσμένα, τελικά προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αντιστάθηκαν στην έναρξη των εργασιών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Γκιουντέμ Κίπρις φαίνονται παραταγμένοι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και από την άλλη άνδρες της τ/κ «αστυνομίας». Υπάρχουν τζιπ και ένα φορτηγό της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή απ’ όπου επιχείρησαν είσοδο οι εργάτες και οι «αστυνομικοί» στην νεκρή ζώνη με το φορτηγό των ΗΕ να φράζει το δρόμο που φέρεται να είναι ο παλιός δρόμος Άρσους- Πύλας.

Η Γκιουντέμ Κίπρις γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμπόδισε την έναρξη εργασιών για την βελτίωση/επέκταση του δρόμου εντός της νεκρής ζώνης που επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα και στην περιοχή στάλθηκαν άνδρες της «αστυνομίας» και των «ειδικών δυνάμεων».

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή τέθηκε υπό έλεγχο και η ομάδα άμεσης δράσης απώθησε την ειρηνευτική δύναμη ενώ προστίθεται ότι ξεκίνησαν ξανά τα έργα οδοποιίας (ΣΣ: εννοεί εκτός νεκρής ζώνης) και υπάρχουν ομάδες «ειδικών επιχειρήσεων» που φυλάν σκοπιά για την ασφάλεια στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)