Τ/κ επιτέθηκαν σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα που επιχείρησαν να εμποδίσουν εργασίες

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, στη νεκρή ζώνη της Πύλας, ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και άτομα των Ηνωμένων Εθνών.

Με ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδικάζει τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει.

Το επεισόδιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σημειώθηκε εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», προστίθεται.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρής ζώνης, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως, επισημαίνεται.

Ακόμη αναφέρεται πως, «η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Εργάζεται για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην Πύλα η Κυβέρνηση

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην Πύλα, με επαφές στο ανώτατο επίπεδο.

Σε γραπτή του δήλωση την Πέμπτη, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως, «το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι, «πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο.  Η Κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση.  Είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα Ευρωτουρκικά».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι, η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της.«

«Καταδικάζουμε τις νέες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και την απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων»

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως, «οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσουν σε κατάληψη μέρους της νεκρής ζώνης στην περιοχή Άρσους – Πύλας, με την πρόφαση της κατασκευής δρόμου, ο οποίος θα ενώνει τις δύο κοινότητες, συνιστούν άκρως απαράδεκτη πρόκληση και ξεκάθαρη παραβίαση του στάτους κβο».

Παράλληλά τονίζεται ότι, «καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τις νέες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και την απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων και καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες, μέσω της διεθνούς κοινότητας, ώστε να σταλεί σαφές  το μήνυμα προς την κατοχική δύναμη και η όποια προσπάθεια παραβίασης του στάτους κβο να τερματιστεί άμεσα. Καταδικαστέες και απαράδεκτες είναι και οι επιθέσεις εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης». 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι, «επαναλαμβάνουμε και σήμερα, δεδομένης και αυτής της προσπάθειας δημιουργίας νέων τετελεσμένων από το κατοχικό καθεστώς, ότι η μοναδική διέξοδος για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού. Μόνο έτσι θα αναχαιτίσουμε τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας».

Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ σημειώνει πως, «ως Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά την κοινοβουλευτική διπλωματία για ενημέρωση, της διεθνούς κοινότητας».

EΔΕΚ: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από ενέργειες που θα της προκαλέσουν κόστος

«Επιβεβαίωση της πρόθεσης της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει «κεκτημένα» στα κατεχόμενα, για να τα χρησιμοποιήσει αναλόγως των εξελίξεων, αποτελούν οι παράνομες και θρασύτατες ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρά ζώνη στην Πύλα, αλλά και πολλά άλλα, που έγιναν ή προτίθενται να γίνουν από τους Τούρκους στην κατεχόμενη γη μας, όπως η ανακοίνωση για τη διάνοιξη σήραγγας στον Πενταδάκτυλο, κάτι που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά οροσειρά», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Προσθέτοντας ότι, «η διπλωματική κινητοποίηση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση και ευχόμαστε να έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από ενέργειες που θα της προκαλέσουν κόστος».

Παράλληλα, η ΕΔΕΚ τονίζει πως, «μία από αυτές τις ενέργειες είναι η λήψη μέτρων που θα επιφέρουν κόστος στην οικονομία του ψευδοκράτους και της ίδιας της Τουρκίας, όπως δραστικές αποφάσεις για τα οδοφράγματα, για τον τουρισμό που διοχετεύεται στα κατεχόμενα και παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών στόχων της Τουρκίας».

«Πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια ή καλή θέληση σε κανένα επίπεδο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»