Με την Υγεία στο επίκεντρο επιχείρησε να εξυγιάνει την κατάσταση στο Υπουργείο ο Πρόεδρος

Ξεκάθαρα μηνύματα φρόντισε να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Υπουργό Υγείας του και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου. Με μια καθυστέρηση που επέτρεψε στην αντιπαράθεση της Πόπης Κανάρη και της Χριστίνας Γιαννάκη να απασχολεί επί σειρά ημερών την επικαιρότητα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσπάθησε να βάλει τάξη, απαιτώντας να επιδείξουν αμφότερες πνεύμα συνεργασίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές στην Πόπη Κανάρη και τη Χριστίνα Γιαννάκη ότι δεν θα επιτρέψει συμπεριφορές που πλήττουν το κύρος της Κυβέρνησης αλλά κυρίως που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που υφίστανται στον χώρο της Υγείας και παρεμποδίζουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση κύλησε σε καλό κλίμα, δεδομένης της αντιπαράθεσης που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα, και το μεγαλύτερο μέρος της αναλώθηκε σε ζητήματα ουσίας, με τις δύο πρωταγωνίστριες να δηλώνουν στον κ. Χριστοδουλίδη την πρόθεσή τους για εκεχειρία και παραμερισμό των οποιονδήποτε ζητημάτων έχουν μεταξύ τους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με τα φλέγοντα ζητήματα του Υπουργείου. Ο Πρόεδρος φαίνεται να κατέστησε σαφές και στις δύο πλευρές ότι έχει την απαίτηση να μπορούν να συνεργαστούν και να προχωρήσουν με τα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα, ενώ εξέφρασε και την ενόχλησή του για τη δημόσια διάσταση που έλαβε η μεταξύ τους αντιπαράθεση. Από όλα τα μέρη υπήρξε καταφατική απάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ακολούθως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τρέχοντα ζητήματα.

Συζητήθηκαν εις βάθος συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι διαμορφώθηκαν ως απότοκο των συναντήσεων που προηγήθηκαν με τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ και αποφασίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στη βάση του οποίου θα πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση για αξιολόγηση της προόδου πριν τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, αναμένεται να έχει νέες συναντήσεις με τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ και επιθυμεί να υπάρξουν εξελίξεις, ούτως ώστε να μπορούν να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας αλλά και να μπουν οι βάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις στο ΓεΣΥ.

Πέραν των θεμάτων που αφορούν τους δύο βασικούς φορείς του σχεδίου υγείας, η προσοχή στράφηκε και στα ζητήματα οργάνωσης του Υπουργείου, του εσωτερικού ελέγχου και της προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων προς ψήφιση, τα οποία ζητήθηκε από την Υπουργό και τη Γενική Διευθύντρια να διαχειριστούν και να επιταχύνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη παραγωγής έργου από το Υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας τον εξαιρετικά σημαντικό αλλά και ευαίσθητό του χαρακτήρα και τονίζοντας ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε αποτελεί προτεραιότητα. Αυτή είναι, άλλωστε, μία περίοδος κατά την οποία η Κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα παραγωγική, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, καθώς ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος της «κληρονομιάς» από την προηγούμενη διακυβέρνηση, είτε σε επίπεδο επίλυσης εκκρεμοτήτων είτε σε επίπεδο εφαρμογής αποφάσεων που είχαν δρομολογηθεί και πλέον ήρθε η στιγμή να εφαρμόσει η Κυβέρνηση το δικό της πρόγραμμα. Με δεδομένη τη διασύνδεσή του με τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή είναι η περίοδος που θα πρέπει να αποφασιστούν οι ενέργειες για το 2024 και να τεθούν οι επόμενοι στόχοι, αλλά και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου.

Αναγνωρίζοντας αυτό το ορόσημο, η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιτρέψει πράγματα να μην γίνουν σωστά εξαιτίας άλλων παραγόντων, προσωπικών διαφορών και αδυναμίας συνεννόησης. Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι φαινόμενα όπως αυτά που γίναμε όλοι μάρτυρες δεν θα γίνουν ανεκτά και η Πόπη Κανάρη και η Χριστίνα Γιαννάκη οφείλουν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους με πνεύμα συνεργασίας και να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που να δημιουργούν αντί να επιλύουν προβλήματα.

Η στάση του κ. Χριστοδουλίδη έδειξε, πάντως, την πρόθεσή του να μην λειτουργήσει τιμωρητικά, κάτι που θα δημιουργούσε ένα νέο περιθώριο για επικρίσεις, δεδομένου ότι αρκετός κόσμος φαίνεται να έχει διαμορφώσει άποψη για αυτή την ιστορία και προτίμησε να ζητήσει από τις ίδιες να επιλύσουν το ζήτημα και να κάνει η κάθε μια τη δουλειά της σωστά, με γνώμονα τους στόχους που έχουν τεθεί. Θα φανεί στην πορεία εάν όντως τα πνεύματα κατευνάστηκαν ή αν αυτή η αντιπαράθεση θα αποκτήσει και νέα πράξη.

Δειτε Επισης

Βλέπει σκοπιμότητα πίσω από τον θάνατο της 77χρονης η Αστυνομία-«Εξασφαλίστηκε μαρτυρία από κάμερα»
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος
Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη (pics)
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Οι τρόποι που μπορείς να μάθεις τι ψηφίζεις και πού-Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών
Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Έθαψε ζωντανή τη σύζυγο της-Πώς ανακάλυψαν το πτώμα της γυναίκας
Οδηγός λεωφορείου στον Ασπρόπυργο κατηγορείται πως βίασε 27χρονη και αφέθηκε ελεύθερος
Επιθεωρεί τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ΕΟΑ ο Ιωάννου-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»