WOBO: Η ιστορία πίσω από τα πρωτότυπα… μπιρότουβλα του Mr Heineken!!!

Η διορατικότητα και το καινοτόμο πνεύμα φαίνεται πως ήταν στοιχεία τα οποία συνέθεταν την προσωπικότητα του εμπνευστή και δημιουργού της αγαπημένης ανά το παγκόσμιο μπίρας Heineken. Και το λέμε αυτό καθώς πέρα από την επιτυχημένη συνταγή της νούμερο-ένα μπίρας, ήταν έκδηλα μπροστά και σε άλλα μείζονα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα έντονα σήμερα την ανθρωπότητα, σε αντίθεση με τα μέσα περίπου της προηγούμενης δεκαετίας, όπου έννοιες όπως η ανακύκλωση και προστασία του περιβάλλοντος ήταν περίπου άγνωστες, ή έστω λιγότερο οικείες.

Κάπως έτσι λοιπόν ως ανάγκη περισσότερο, προέκυψε η ιδέα του Mr Heineken να δημιουργήσει το πρώτο… μπιρότουβλο στον κόσμο -ή αλλιώς αυτό το μπουκάλι μπίρας που στη συνέχεια θα μπορούσε κάποιος να το χρησιμοποιήσει ως δομικό υλικό για να κατασκευάσει το σπίτι του. Μια επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στην Καραϊβική ήταν αρκετή για να του ανάψει τη σπίθα, καθώς τότε βρέθηκε μπροστά σε δύο σημαντικά ζητήματα: Το ένα ήταν οι παραλίες που ήταν γεμάτες πεταμένα μπουκάλια και το δεύτερο η έλλειψη οικονομικά προσιτών οικοδομικών υλικών.

Photo 2

Κάπως έτσι γεννήθηκε και το WOBO. Ο κ. Heineken πήρε τα δύο πρώτα γράμματα από τη λέξη WOrld και τα δυο πρώτα από τη λέξη BOttle που σημαίνει μπουκάλι του κόσμου και έδωσε σάρκα και οστά σε αυτό το οποίο οραματίστηκε, με στόχο την ενίσχυση από τη μια της ιδέας της ανακύκλωσης και από την άλλη της τόνωσης και της ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας στα νησιά.

Το τελικό σχέδιο WOBO δημιουργήθηκε το 1963 σε δύο μεγέθη (350 και 500 mm) και η λογική ήταν απλή: Τα μπουκάλια συνδέονται μεταξύ τους, εφαρμόζοντας το ένα μέσα στο άλλο, ενώ για τις γωνίες δεν χρειάζεται να κοπεί το γυαλί

Photo 3

Συνολικά 100.000 μπιρότουβλα χρησιμοποιήθηκαν στο κτήμα του κ. Heineken, για να κατασκευαστεί ένα υπόστεγο, προσδίδοντας στο καινοτόμο αυτό project μεγάλη επιτυχία που παραμένει αξιοσημείωτη έως σήμερα.

Photo 4

Απ’ εκεί κι έπειτα, μέσα στις επόμενες δεκαετίες που ακολούθησαν, το WOBO επιλέχθηκε για διάφορες κατασκευές, με πιο πρόσφατη τη δημιουργία ενός τμήματος στο Μουσείο της Heineken στο Άμστερνταμ.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το WOBO παραμένει μέχρι σήμερα μια σπουδαία εφεύρεση, ή αν προτιμάτε καλύτερα μια σπουδαία οικοδομική και καθόλα οικολογική λύση, έστω και αν ο εμπνευστής της έζησε πολλές δεκαετίες πριν, αφήνοντας όμως πίσω του διαχρονικές αξίες που αντέχουν στον χρόνο, όπως άλλωστε είναι και η μπίρα που φέρει το όνομά του και γνωρίζει όλος η υφήλιος!

Photo 5

Δειτε Επισης

Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus