Ερτούγ: Οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος με τους Τ/κ

Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος με τους Τουρκοκύπριους, είναι ικανοποιημένοι με το στάτους κβο, υποστήριξε ο πρώην διπλωμάτης, Οσμάν Ερτούγ που ανήκει στη διαπραγματευτική ομάδα του Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Κίπρις αναφέρεται σε συνέντευξη του κ. Ερτούγ σε τηλεοπτική εκπομπή του ομώνυμου καναλιού όπου για να υποστηρίξει την προαναφερθείσα θέση του έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη πυρκαγιά στη Λεμεσό, για κατάσβεση της οποίας δεν χρησιμοποιήθηκε η αρωγή σε πυροσβεστικά μέσα που πρότεινε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Επειδή μας υποτιμούν. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή λεπτομέρεια, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα», ισχυρίστηκε.

Το νούμερο ένα στην ατζέντα της ελληνοκυπριακής πλευρά, συνέχισε, είναι να αποτρέψει την αναγνώριση του ψευδοκράτους και αυτό το προβάλλουν σε κάθε διεθνή πλατφόρμα.

«Ναι, δεν έχουμε τις ευκαιρίες να παρακολουθούμε τα πάντα τόσο στενά όσο οι Ελληνοκύπριοι στο εξωτερικό, αλλά αυτό είναι μια κληρονομιά του κυπριακού προβλήματος από την οποία επωφελούνται. Το όλο πρόβλημα είναι ότι καταλαμβάνουν τον κρατικό μηχανισμό και τον χρησιμοποιούν στο έπακρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ευχαριστημένη με το σημερινό στάτους κβο, γράφει η εφημερίδα Cyprus Mail. Γιατί δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος. Αλλά υποτίθεται ότι επιδιώκουν μια πολιτική λύσης», ισχυρίστηκε περαιτέρω.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, θέλει να χρησιμοποιήσει την προσπάθεια για συνεχή διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να αποτρέψει την αναγνώριση του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι έχουν αρχίσει να επιτυγχάνουν κάποια στοιχεία αναγνώρισης. «Έχουμε αποκτήσει την ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Υπάρχει το άνοιγμα γραφείων εκπροσώπησης και έχουν αρχίσει να συζητούνται απευθείας πτήσεις. Αυτά δεν αποτελούν αναγνώριση, αλλά είναι στοιχεία αναγνώρισης».

Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί, ανέφερε. «Είστε ίσοι με τους Ελληνοκύπριους στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν μας αποφέρει τίποτα. Πλέον λέμε αναγνωρίστε την ισότητα μας και τότε ας καθίσουμε να διαπραγματευτούμε. Εμείς λέμε δύο κράτη. Αυτοί λένε δύο κοινότητες. Τους θέσαμε 6 προτάσεις, κάναμε προτάσεις για συνεργασία. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά αν είναι να στρωθεί το τραπέζι, πρέπει να είναι δύο κράτη στο τραπέζι», δήλωσε ο κ. Ερτούγ.

Δειτε Επισης

Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ