Αντιπολίτευση «ελεύθερων σκοπευτών» στον ΔΗΣΥ με σπόντες για την ηγεσία

Επίθεση στην Κυβέρνηση, με κεντρικό άξονα στην Οικονομία, εξαπέλυσαν σε διάστημα μερικών ωρών δύο στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τα βέλη να αγγίζουν και την ηγεσία του κόμματός τους.

Αρχικά ο τέως πρόεδρος και νυν βουλευτής τους κόμματος εξέφρασε ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες για την πορεία της κυπριακής Οικονομίας, κατηγορώντας την Κυβέρνηση και προειδοποιώντας ότι «η οικονομική κατάσταση απαιτεί σαφή πολιτική και λήψη μέτρων τώρα, πριν είναι πολύ αργά». Ακολούθως την σκυτάλη πήρε ο Μιχάλης Σοφοκλέους, διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για απουσία στόχων και έργου και εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι μοναδικός στόχος είναι η διαχείριση της εικόνας του, ενώ τον κάλεσε να αφήσει το Instagram, τις γιορτές, τις τόκκες, τα μοναστήρια και να κάτσει να δουλέψει.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το υστερόγραφο της ανάρτησης του κ. Σοφοκλέους, καθώς οι βολές του στρέφονται εναντίον της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. «Με προβληματίζει που ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δύο ολόκληρες ημέρες μετά τις ανησυχητικές ανακοινώσεις για την οικονομία, δεν έχει κάνει ακόμη καμία επίσημη τοποθέτηση», έγραψε. Δηλαδή αφενός αμφισβήτησε την ηγεσία και αφετέρου επιβεβαίωσε πως ο κ. Νεοφύτου έδρασε μονομερώς στην δική του παρέμβαση για την Οικονομία και όχι σε συνεννόηση με το κόμμα.

Οι παρεμβάσεις αναδεικνύουν για άλλη μία φορά τις διαφορετικές σχολές σκέψεις που υπάρχουν στον ΔΗΣΥ αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η αντιπολίτευση, καθώς κάποια στελέχη απαιτούν πολύ πιο αυστηρές και έντονες παρεμβάσεις από την ηγεσία, ενώ η ηγεσία είναι της άποψης ότι θα πρέπει η αντιπολίτευσή της να έχει παραγωγικό και όχι ισοπεδωτικό χαρακτήρα, ώστε να είναι συμβατή με την συνεδριακή απόφαση για υπεύθυνη στάση.

Η ανακοίνωση Αβέρωφ

Ο κ. Νεοφύτου στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως «οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες, θα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου εάν δεν ληφθούν σοβαρά και έγκαιρα μέτρα. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποσπασματικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι δείκτες, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική προσέγγιση. Αρκεί κάποιος, για να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, να μελετήσει τους δείκτες μακροοικονομικής ανισορροπίας. Πέραν του τεράστιου ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, πέραν των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σημαντικό είναι το ισοζύγιο πληρωμών που παρουσιάζει ελλείμματα πέραν του 9%».

Υπέδειξε πως «όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου μιας χώρας υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ -και διατηρείται πάνω από αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα- στις Βρυξέλλες κτυπά σήμα κινδύνου και στις διαδικασίες ελέγχου μακροοικονομικών ανισορροπιών ανάβει κόκκινο. Έχει ήδη ανάψει για τη χώρα μας».

Πρόσθεσε πως «η στάση των σημερινών κυβερνώντων μού θυμίζει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του 2008. Όταν τους προειδοποιούσα, μου απαντούσαν για τη «δυνατή ανάπτυξη» του 3,7% (τώρα μιλάμε για πιθανή ανάπτυξη της τάξης περίπου του 2% για το 2023) και με αποκαλούσαν κινδυνολόγο». «Εάν η Κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και δεν αντιμετωπίσει τα της Οικονομίας με σοβαρότητα και με την αίσθηση του επείγοντος, έρχονται από το 2025 η ύφεση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε ετήσια βάση», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε πως «αν δεν υπήρχε το σημαντικό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου τα ταμεία του κράτους θα είχαν ήδη αδειάσει. Οι δαπάνες το 2ο τρίμηνο ήταν κατά 283 εκατομμύρια περισσότερες από τις εισπράξεις - και ακόμη δεν είχαν ενσωματωθεί οι επιπλέον δαπάνες για την αύξηση της ΑΤΑ. Σε ένα τρίμηνο σπατάλησαν διπλάσιο ποσό από το εκτιμώμενο κόστος της κοινωνικής μεταρρύθμισης που θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά. Ο ρυθμός αύξησης των ελλειμμάτων από μήνα σε μήνα είναι, δυστυχώς, εκρηκτικός. Στο βάθος έρχονται νέες επιβαρύνσεις (βλέπε ΓεΣΥ) και σίγουρα ακριβότερος εξωτερικός δανεισμός. Σε κάθε περίπτωση, τα βάρη θα τα πληρώσει ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας, ο αγρότης. Δυστυχώς, όπως συνήθως, καταλήγουμε να υποθηκεύουμε περαιτέρω το μέλλον της νέας γενιάς, που πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας», υπογράμμισε.

«Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις και τα χειρότερα που έπονται, μιας και πάντοτε η μείωση του εθνικού εισοδήματος ήταν ο προάγγελος της κρίσης, συμβαίνουν σε μια εποχή όπου επανέρχονται σε ισχύ οι αυστηροί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας: πρωτογενή πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, μείωση του χρέους και όχι αύξησή του», σημείωσε.

«Είχα, εγκαίρως, επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι υπεύθυνοι, αντί να λάβουν μέτρα, συνέχισαν μια λαϊκίστικη πολιτική, που «τρώει από τα έτοιμα». Δυστυχώς, τα «έτοιμα» - προϊόν μόχθου και θυσιών του Κυπριακού λαού και σωστής οικονομικής πολιτικής, εξανεμίζονται. Οι αριθμοί και τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα». Δεν παίρνουν από λόγια, δεν εξωραΐζονται από την πολιτική του φαίνεσθαι, δεν καταπίνουν αμάσητη επικοινωνία», τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

«Η οικονομική κατάσταση απαιτεί σαφή πολιτική και λήψη μέτρων τώρα, πριν είναι πολύ αργά», κατέληξε.

Η ανάρτηση Σοφοκλέους

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σοφοκλέους δήλωσε πως «τα άσχημα νέα για την οικονομία κτυπούν την καμπάνα της ανησυχίας. Ιδιαίτερα η τεράστια πτώση στην κατανάλωση, Ιούνιο μήνα. Έχω τεράστια αμφιβολία εάν η χώρα προχωρεί στα ορόσημα που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αισθάνομαι ότι "κάτσαμε τον μύλο" της αναποφασιστικότητας και από το να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, πάμε στο δεν παίρνουμε ευρώ».

«Δεν ξέρουμε σε κανένα επίπεδο που στοχεύει η χώρα. Οικονομία, Ανάπτυξη, Ενέργεια, Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, Κοινωνική Πολιτική και - κυρίως - Ψηφιακή και Πράσινη οικονομία, όλα δείχνουν στον αυτόματο πιλότο. Υπουργοί σχεδόν ανύπαρκτοι», κατήγγειλε περαιτέρω. «Δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής πουθενά το Κυπριακό και τους γεωστρατηγικούς και περιφερειακούς μας στόχους, παρά μόνο σε διαρροές και συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών», συνέχισε, προσθέτοντας κατηγορίες.

Ο κ. Σοφοκλέους υποστήριξε πως «η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά να έχει ένα και μόνο στόχο: τη διαχείριση της εικόνας του Προέδρου. "Διαφημίζει" η κυβέρνηση ότι 6 μήνες μετά αποφάσισαν να συζητήσουν στο Τρόοδος τι θέλουν να κάνουν. Έξι μήνες μετά! Αυτά γίνονται το πολύ στις πρώτες 30 ημέρες», πρόσθεσε.

«Κ. Πρόεδρε, ξέρω ότι είσαι η επιτομή της αναποφασιστικότητας, ξέρω ότι θες να λες "Ναι" σε όλους και όλα, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι Πρόεδρος. Με φωτογραφίες και χαμόγελα ΔΕΝ κυβερνάται ένα κράτος. Άσε λίγο το Instagram, τις γιορτές, τις τόκκες, τα μοναστήρια και τα εγκαίνια και κάτσε 2-3 βδομάδες επιτέλους να δουλέψεις!», ανέφερε περαιτέρω το στέλεχος του ΔΗΣΥ. «Οργάνωσε την κυβέρνησή σου, βάλε κάτω στόχους και πολιτικές. Κάνε αν θες και τις αλλαγές στο Υπουργικό, που ο στόχος σου να μην υπάρχει άλλη προσωπικότητα εκτός από εσένα, τείνει να μας οδηγήσει στο να μην υπάρχει ουσιαστική κυβέρνηση στη χώρα. Ο Πρόεδρος είναι που πρέπει να μιλά και να κατευθύνει τους Υπουργούς, όχι οι υπάλληλοι της κ. Πική», κατέληξε.

Αντιπολίτευση άσκησε, ωστόσο, ο Μιχάλης Σοφοκλέους και κατά της ηγεσίας του δικού του κόμματος, μια θέση στην οποία διεκδίκησε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ως υστερόγραφο, ανέφερε πως «με προβληματίζει που ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δύο ολόκληρες ημέρες μετά τις ανησυχητικές ανακοινώσεις για την οικονομία, δεν έχει κάνει ακόμη καμία επίσημη τοποθέτηση».

Δειτε Επισης

Εκλέγεται χωρίς ανθυποψήφια η νέα συμπρόεδρος του Volt-Δεν υπέβαλε υποψηφιότητα η Ατταλίδου
Δυναμιτίζει το κλίμα η τουρκική πλευρά, ενώ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από τα ΗΕ
Προκλητικός ο Τατάρ για το ζήτημα του ΝΑΤΟ-«Ο Χριστοδουλίδης να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του το λαό»
Γιώργος Θεοχαρίδης: Ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών για να έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Κύπρο
Οι ανησυχίες για το Κυπριακό, η ταυτότητα των κομμάτων του Κέντρου και η συμπολίτευση
Η λερναία ύδρα του ΔΗΣΥ, οι αναπληρωματικές εκλογές και τα πάθη ενόψει Βουλευτικών
Αναμένει περαιτέρω ενέργειες από ΗΕ η Κυβέρνηση-«Αμετάθετος ο στόχος αναζήτησης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού»
Ευχαριστίες ΥΠΕΞ προς τον «αληθινό φίλο της Κύπρου» Μπορέλ για τις υπηρεσίες του στην ΕΥΕΔ
Υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο Καρογιάν-«Δύσκολο ωστόσο στην παρούσα φάση»
Η διπλή αναμονή και ο άγνωστος, «καταλυτικός» ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό