Αποδέσμευση έως 7.000 τόνων αραβοσίτου αποφάσισε η Επιτροπή Σιτηρών
13:13 - 17 Αυγούστου 2023
Την αποδέσμευση έως 7.000 τόνων αραβοσίτου, ποσότητας που αντιστοιχεί στο 30% των στρατηγικών αποθεμάτων, αποφάσισε η Συμβουλευτική Επιτροπή Σιτηρών, η οποία συνήλθε στο Υπουργείο Γεωργίας την Πέμπτη. Αυτό ανακοίνωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, προσθέτοντας ότι η ποσότητα αυτή θα διατεθεί μέχρι την 31η Αυγούστου 2023.
«Η Συμβουλευτική Επιτροπή έχει ενημερώσει τον Υπουργό Γεωργίας και θα προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα», τόνισε ο κ. Γρηγορίου, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγείς έχουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν αυτά τα αποθέματα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ελεγχθούν. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η διάθεση των αποθεμάτων θα είναι σε τιμή αντικατάστασης, δηλαδή στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας ευχαρίστησε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, τις αγροτικές οργανώσεις, τα στελέχη του Τμήματος Γεωργίας και τη διοίκηση του Υπουργείου, οι οποίοι εργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες «για να είμαστε σε θέση να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», όπως είπε. Ανέφερε ακόμη ότι στη σύσκεψη κλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι «για να ακουστεί η έκταση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι «στη βάση αυτών που έχουν λεχθεί πήραμε αυτήν την ομόφωνη απόφαση».
«Με τη νέα νομοθεσία το κράτος και η πολιτεία κατάφεραν μέσα σε δύσκολη συγκυρία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία να διασφαλίσουν επάρκεια των σιτηρών και για ανθρώπινη χρήση αλλά και ως πρώτη ύλη για τις ζωοτροφές», κατέληξε ο κ. Γρηγορίου.
Οι τοποθετήσεις των αγροτικών οργανώσεων
Οι αγροτικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα και ήγειραν ζήτημα δημιουργίας μιας Αρχής διαχείρισης των στρατηγικών αποθεμάτων των σιτηρών, ενώ ο Πρόεδρος του Παναγροτικού ανέφερε ότι αυτό το ζήτημα «δεν είναι της ώρας».
Στις δηλώσεις του, ο Μιχάλης Λύτρας, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, έκανε λόγο για μια «ουσιαστική και παραγωγική» συνεδρία, γιατί, όπως είπε, «καταλήξαμε ομόφωνα σε αυτό που επιβαλλόταν να αποφασίσουμε, δηλαδή στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων, ιδιαίτερα του αραβοσίτου, που είναι αναγκαίος για τη διατροφή των ζώων που παράγουν γάλα». Τόνισε δε ότι «έχει σημασία στην παραγωγικότητα του γάλακτος η συμμετοχή του αραβοσίτου στο σιτηρέσιο».
Ακόμη, ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι στη συνεδρία εισηγήθηκε τη δημιουργία Αρχής που θα διαχειρίζεται τα στρατηγικά αποθέματα, τα οποία, όπως υπέδειξε, «έχουν ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους κρίσεων, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στην επάρκεια των σιτηρών».
Από την πλευρά του, ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύονται σιτηρά. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «τα στρατηγικά αποθέματα επιβάλλεται να τα φυλάσσει ένας οργανισμός που να έχει άμεση σχέση με το κράτος ή τον Συνεργατισμό για να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος, γιατί σήμερα διαπιστώσαμε και μερικά προβλήματα που προέκυψαν από κάποιους εμπόρους».
Ο Κυριάκος Καϊλάς, Πρόεδρος του Παναγροτικού, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και την Κυβέρνηση «για την απόφαση αυτή που είναι ουσιαστική», τόνισε ότι κανένας αγρότης δεν πρέπει να ανησυχεί ακούγοντας αυτήν την απόφαση. Από την άλλη, όπως είπε, «οι έμποροι, επειδή έκλεισε η Ουκρανία λόγω του πολέμου, έχουν στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση αυτή θα καλύψει τις ανάγκες γι’ αυτό το δεκαπενθήμερο.
«Η συζήτηση του θέματος για αλλαγή στρατηγικής στη διατήρηση των αποθεμάτων θεωρώ ότι δεν είναι της ώρας», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι «όπου υπάρχουν προβλήματα είναι καλό να τα βλέπουμε και να τα επιλύουμε». Καταληκτικά, είπε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη δουλειά για τον πρωτογενή τομέα, κάτι που είναι πρώτιστο για τον τόπο μας».
Πηγή: ΚΥΠΕ