Διακοπές μετ΄ εμποδίων για τετραπληγικό-Καταγγέλλει σωρεία κενών σε ξενοδοχείο για ΑμεΑ

Ράμπες ολισθηρές, επενδυμένες με μάρμαρο. Απαγόρευση χρήσης ανελκυστήρα προς το υπόγειο. Η τουαλέτα για άτομα με αναπηρία κοντά σε πισίνα, εξαφανισμένη. Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισε τετραπληγικός, μέλος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), που επέλεξε να περάσει μαζί με την οικογένειά του τις καλοκαιρινές του διακοπές, σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κύπρο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στον κατάλογο των ξενοδοχείων προσβάσιμων σε ΑμεΑ του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Η καταγγελία έφτασε στα γραφεία της ΟΠΑΚ λίγες ημέρες πριν τον δεκαπενταύγουστο και δημιούργησε εύλογα ερωτήματα για το εάν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να ανανεωθεί ο σχετικός κατάλογος από το Υφυπουργείο ή εάν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο όφειλε να ενημερώσει για τυχόν αλλαγές στη διαρρύθμισή του, σε μια περίοδο που είναι υπερπλήρης.

Στην μακροσκελή επιστολή του, το μέλος της ΟΠΑΚ περιγράφει το μαρτύριο που πέρασε κατά τη διάρκεια των διακοπών του, χαρακτηρίζοντάς τις ως «επτά ακριβοπληρωμένες και συνάμα ανιαρές ημέρες (…), αφού τον περισσότερο χρόνο τον πέρασα οδηγώντας και μόνος στο δωμάτιο, αφού δεν μπορούσα να μετακινηθώ χωρίς βοήθεια και δεν ήθελα να γίνομαι βάρος στην οικογένειά μου».

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει αναφέρει πως το πρώτο πράγμα που είχε αντικρίσει, ήταν η ράμπα στο χώρο στάθμευσης. «Ήταν επενδυμένη με μάρμαρο το οποίο την καθιστά ολισθηρή και της οποίας η κλίση είναι 12%. Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πρέπει για να θεωρηθεί ως πρόσβαση. Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο (…) βρίσκεις την δεύτερη σε σειρά ράμπα με κλίση 11%. Κατευθυνόμενος στην πισίνα του ξενοδοχείου, έρχεσαι αντιμέτωπος με την τρίτη ράμπα που επίσης η κλίση είναι 11% (...) οι οποίες είναι εκτός της κλίσης που τις καθιστούν προστασίες και για να κινηθώ χρειάστηκα τη βοήθεια από κάποιο τρίτο πρόσωπο (…)».

Κατήγγειλε επίσης την απουσία τουαλέτας για άτομα με αναπηρία κοντά στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπως επίσης και τον αποκλεισμό του από τις υπηρεσίες που πρόσφερε το εν λόγω ξενοδοχείο στο υπόγειο (σ.σ. -1), αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαμονής του δεν επιτρεπόταν η χρήση ανελκυστήρα στον συγκεκριμένο όροφο, λόγω εργασιών που εκτελούνταν. Υπηρεσίες όπως, το γυμναστήριο, η εσωτερική πισίνα, ακόμη και ο παιδότοπος έμειναν εκτός πλάνου των ακριβών διακοπών και του στέρησαν την ευκαιρία να περάσει λίγο χρόνο με το οκτάχρονο παιδί του. «Στο-1 βρίσκονται το γυμναστήριο (που λογάριαζα να χρησιμοποιήσω αφού πρέπει να γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά), η εσωτερική πισίνα (που σκόπευα να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά μετά την κάκωση μου, αφού δεν μπορώ να είμαι για ώρα στη ζέστη), ο παιδότοπος (έχω ένα παιδί οκτώ χρονών, το οποίο ήθελε πολύ να περνούσαμε χρόνο μαζί εκεί). Για όλες αυτές τις υπηρεσίες που εγώ πλήρωσα για να τις έχω, όταν έκανα την κράτηση, κανένα υπεύθυνο άτομο δεν μου ανέφερε ότι δεν θα προσφέρονταν σε εμένα. Και ακόμα μιλούμε (…) για δήθεν ελεγμένο ως προσβάσιμο ξενοδοχείο», αναφέρει στην επιστολή του.

Ακόμη και στο δωμάτιο όπου διέμενε εντόπισε κενά, καθώς δεν υπήρχε ούτε το απαιτούμενο τροχοκάθισμα (shower commode) για το ντους, με αποτέλεσμα ο ίδιος να ταξιδέψει με το όχημά του, τουλάχιστον δύο φορές, από την Αγία Νάπα στη Λευκωσία για να χρησιμοποιήσει τα δικά του στο σπίτι του.

Όλα αυτά που αναφέρονται στη σχετική καταγγελία, το σίγουρο είναι πως δεν τιμούν τη χώρα μας και δεν δείχνουν σεβασμό στα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ενώ η σειρά από ερωτήματα που παραθέτει στο τέλος της επιστολής του, ψάχνουν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς. «Ποιος έκρινε αυτό το ξενοδοχείο ως προσβάσιμο σε ΑμεΑ; Με ποια κριτήρια; Πότε έγινε αυτό; Ένα προσβάσιμο ξενοδοχείο, πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως αναπηρίας ή πρέπει να γίνεται μια κατηγοριοποίηση και συνάμα διάκριση ως προς το ποιους και πως μπορεί να εξυπηρετήσει;».

Θα ζητήσουν συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού

Πάντως η Οργάνωση, σε μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις στο μέλος της, κατέγραψε κάποιες σχετικές πληροφορίες, ωστόσο ο πρόεδρος της ΟΠΑK Δημήτρης Λαμπριανίδης, σχολίασε στον REPORTER πως είναι ανεύθυνο εκ μέρους των ξενοδοχείων να μην ενημερώνουν τους πελάτες τους για τυχόν αλλαγές, ειδικότερα όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετακίνηση. «Εάν επισκεφθείς ένα ξενοδοχείο και εκ των υστέρων ανακαλύψεις πως αυτά που σου έχουν πει δεν ευσταθούν και αντί διακοπές κάνεις αγώνα μετ΄ εμποδίων είναι ενοχλητικό, τόσο για εσένα, όσο και για την οικογένειά σου που σε συνοδεύει».

Όπως εξήγησε ο κος Λαμπριανίδης, το 2017 είχε γίνει η πρώτη αναλυτική αξιολόγηση προσβασιμότητας ξενοδοχείων σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), όπου είχαν καταλήξει σε μια λεπτομερή λίστα αξιολόγησης και οι επιθεωρητές του ΚΟΤ επιθεώρησαν τα ξενοδοχεία που δήλωναν προσβάσιμα. Ωστόσο, όπως είπε, λόγω της πανδημίας δεν έγινε επικαιροποίηση του σχετικού καταλόγου. «Πέρσι ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, είχε αναγνωρίσει τη σημασία αυτή της δράσης και μετά από σχετικό αίτημά μας ενημερωθήκαμε ότι είχε αποφασιστεί πριν το φετινό καλοκαίρι να γινόταν επικαιροποίηση της προσβασιμότητας ξενοδοχείων με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα. Πριν από λίγες εβδομάδες λάβαμε ενημέρωση από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ότι τελικά αυτή η επικαιροποίηση δεν έγινε με αποτέλεσμα τα μέλη μας και οι τουρίστες να μην τυγχάνουν αξιόπιστης ενημέρωσης για την προσβασιμότητα στα ξενοδοχεία μας».

Μετά το σχετικό παράπονο, η ΟΠΑΚ, αναμένεται να ζητήσει συνάντηση το επόμενο διάστημα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Κώστα Κουμή, με σκοπό να διασφαλιστεί η επικαιροποίηση της αξιολόγησης των ξενοδοχείων την επόμενη χρονιά. «Η αξιόπιστη ενημέρωση είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν που μπορούν να πάνε για διακοπές χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αναμένουν να γίνουν οι δράσεις που απαιτούνται για να έχουμε αξιόπιστη ενημέρωση και τα ξενοδοχεία μας να εκπληρώνουν τις νομικές και ποιοτικές τους υποχρεώσεις. Έχουμε ανάπηρα ξενοδοχεία και όχι ανάπηρους ανθρώπους».

Δειτε Επισης

Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη