Επανέλαβε την αξίωση για «κυριαρχική ισότητα» ο Τατάρ-«Το Βαρώσι λαμπρό αστέρι της Μεσογείου»

Την θέση πως με τον αγώνα που διεξήγαγε ο τουρκοκυπριακός «λαός» κατάφερε την συνέχιση της ύπαρξής του και αποκόμισε πολλά κέρδη εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ σε ομιλία του κατά τους εορτασμούς στα κατεχόμενα για την 49η επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου από τα κατοχικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι χάρη σε αυτόν τον αγώνα σήμερα υπάρχουν, κατά την έκφρασή του, «δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστές δημοκρατίες» στην Κύπρο και υπογράμμισε ξανά την σημασία της κυριαρχικής ισότητας, του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και της συνεργασίας δύο κρατών για επίτευξη μόνιμης συμφωνίας στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ελληνοτουρκική ισορροπία στο νησί.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Αμμόχωστος απέκτησε περισσότερη αξία με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε το Βαρώσι ως «λαμπρό αστέρι της Ανατολικής Μεσογείου».  

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια τελετή, ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ είπε ότι δεν έφτασε εύκολα στο σήμερα ο τουρκοκυπριακός «λαός» και η Αμμόχωστος και υποστήριξε ότι πολλές δυσκολίες στο παρελθόν ξεπεράστηκαν με ενότητα και ομοψυχία.

Πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ελευθερία και την «κυριαρχία» του ο τουρκοκυπριακός «λαός» και μνημόνευσε με σεβασμό τους ήρωες του αγώνα τους για «ύπαρξη».

Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την 49η επέτειο από την κατάληψη του Τζιάους, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι με τη δεύτερη φάση της εισβολής τέθηκαν τα θεμέλια της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, και χαράχθηκαν τα σύνορά της.

«Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, η τδβκ αναπτύχθηκε σταδιακά και αυτή η περιοχή έγινε μια από τις πιο σημαντικές της χώρας μας», πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτό θα μπορούσε να γίνει με την απόλυτη αποδοχή της «κυριαρχίας του κράτους και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του», ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε μια συμφωνία η οποία θα τον μεταφέρει στην προ του 1974 περίοδο. 

«Η κατά απόλυτο τρόπο κυριαρχική μας ισότητα, οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας μας και η εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού είναι ζωτικής σημασίας για εμάς», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»