Σύστημα αποστράγγισης νερού ανακαλύφθηκε στη Δρομολαξιά-Βυζακιά

Ένα περίπλοκο σύστημα αποστράγγισης νερού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά, προσφέροντας σημαντικές γνώσεις για την οργάνωση των αστικών κέντρων της Ύστερης Κυπριακής Χαλκοκρατίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023 από διεθνή ομάδα ερευνητών, υπό τη διεύθυνση της Καθ. Karin Nys του Vrije Universiteit Brussel σε συνεργασία με τον Δρα Matthias Recke του Goethe-Universität Frankfurt. Οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν στα κατάλοιπα του οικισμού Δρομαλαξιά-Βυζακιά, που χρονολογείται τον 13ο και 12ο αιώνα π.Χ.

"Προηγούμενες έρευνες που διεξήχθησαν στην πόλη-λιμάνι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού έδωσαν πληροφορίες για τον διεθνή χαρακτήρα της πόλης, αλλά και για τις βιομηχανικές δραστηριότητες, που διενεργούνταν από τους κατοίκους του οικισμού", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται ότι οι ανασκαφικές εργασίες το 2023 αποκάλυψαν ένα περίπλοκο σύστημα αποστράγγισης νερού, το οποίο συνέδεε τις κατοικίες της πόλης με έναν κεντρικό αγωγό. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκαν περίπλοκοι μηχανισμοί συντήρησης του δικτύου, καθώς και οι μετέπειτα επεμβάσεις για τη διασφάλιση της λειτουργίας του.

Ο εξεζητημένος χαρακτήρας του συστήματος συντήρησης του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού είναι σημαντική προσθήκη στη γνώση μας για την οργάνωση των αστικών κέντρων της Ύστερης Κυπριακής Χαλκοκρατίας. Ωστόσο, η περαιτέρω ανασκαφική έρευνα θα προσθέσει περισσότερες πληροφορίες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Υπ.Υγείας: Στόχος η αναβάθμιση φροντίδας παιδιών με καρκίνο-38 νέες περιπτώσεις στις ηλικίες 0-19 ετών κάθε χρόνο
Ψάχνουν φόρμουλα για διάθεση νερού στους γεωργούς-«Η μόνιμη επίλυση του υδατικού είναι μονόδρομος»
Ακρίβεια και ζέστη εγκλωβίζουν τους ηλικιωμένους-Στον κίνδυνο θερμοπληξίας κάθε καλοκαίρι
Υπ.Γεωργίας: Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προτεραιότητα για Κυβέρνηση
Καμίνι η Κύπρος-Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία, σε ισχύ Κίτρινη Προειδοποίηση
Τρέχουν οι εργασίες για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Το plan B για να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό στην παροχή νερού
Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το «κτίΖΩ»-Στον ΕΟΑ η ευθύνη για τους ενοίκους που έστησαν πόδι στο Στρόβολο
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Εγκαινίασε πεζογέφυρα στον ποταμό Καρκώτη ο Βαφεάδης-«Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων»