Εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους για να πάνε διακοπές-Υπερπληρότητα στα καταφύγια ζώων

«Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία». Αυτή η φράση μπορεί να περιγράψει τα δεδομένα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εθελοντές και οι ιδιοκτήτες καταφύγιων ζώων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια περίοδο, που οι ιδιοκτήτες ζώων επιλέγουν να αφήσουν πίσω τα ζώα τους, ώστε να απολαύσουν ήσυχα και χωρίς έγνοιες τις διακοπές τους.

Ωστόσο, τα καταφύγια ζώων εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς ο αριθμός ζώων - ιδιαίτερα σκύλων - που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, όπως και οι ανάγκες που προκύπτουν, έχει διπλασιαστεί. Οι ισχυρισμοί δε που προβάλλουν οι ιδιοκτήτες που αφήνουν τα ζώα τους σε καταφύγια ζώων, σύμφωνα με την εθελόντρια και υπεύθυνη του καταφυγίου Nicosia Dog Shelter, Βικτώρια Νικολάου, μοιάζουν με φτηνές δικαιολογίες. «Μας λένε ότι θα μετακομίσουν το εξωτερικό, ότι θα μετακομίσουν σε σπίτι που δεν δέχονται σκυλιά ή ακόμη και ότι πέθανε ο ιδιοκτήτης του ζώου. Εάν κάθε καλοκαίρι είχαμε τόσες μετακομίσεις στο εξωτερικό ή τόσους θανάτους, η Κύπρο θα είχε αδειάσει», σχολίασε επικριτικά.

Τα καταφύγια δίνουν τη δική τους μάχη αυτούς τους μήνες. Μάχη για να προσφέρουν βοήθεια στα ζώα. Μάχη για να βρουν ένα νέο μέρος για να ζήσουν όπου θα νιώσουν αισθήματα αγάπης και όχι εγκατάλειψης. Όμως η κατάσταση έχει χειροτερέψει, με την κ. Νικολάου να τονίζει πως, «δεν έχουμε χώρο να βάλουμε τα σκυλιά και δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δεδομένα που δημιουργούν οι εγκαταλείψεις ζώων. Η φετινή χρονιά, ίσως είναι η χειρότερη συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια».

Οι εθελοντές δέχονται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που εντοπίζουν εγκαταλελειμμένα ζώα στους δρόμους, ενώ ως φυσικό επακόλουθο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι η καταγραφή αγελών από σκυλιά σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Όπως εξήγησε η κα Νικολάου, τα σκυλιά αφού εγκαταλειφθούν προσπαθούν να επιβιώσουν σχηματίζοντας ομάδες.

Μοναδική λύση για τους εθελοντές, ώστε να μειωθούν οι εγκαταλείψεις και να ανασάνουν τα καταφύγια ζώων, είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά την στείρωση των σκύλων. «Έχουμε εισηγηθεί εδώ και πολλούς μήνες τη λήψη μέτρων μέσω της νομοθεσίας για τις στειρώσεις, όπως για παράδειγμα η ποινή για τη μη στείρωση αρσενικών σκύλων με ένα συμβολικό ποσό των δέκα ευρώ και για τα θηλυκά σκυλιά να είναι στην ίδια τιμή με την τιμή της στείρωσης, δηλαδή 150 ευρώ. Αυτό θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να στειρώσουν τα σκυλιά τους. Δυστυχώς οι αλλαγές στη νομοθεσία βρίσκουν τοίχος λόγω των κυνηγών».

Τηλεφωνήματα για εγκαταλείψεις και κακομεταχείριση ζώων αυτές τις ημέρες, δέχεται και το Κόμμα για τα Ζώα, με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Κυριάκου, να τονίζει πως κάθε καλοκαίρι παρατηρούνται αυτές οι συμπεριφορές από ιδιοκτήτες σκύλων. «Δεν μπορώ να κατανοήσω πως μπορούν να έχουν ένα σκύλο δεμένο σε ένα υποστατικό φτιαγμένο από τσίγκους σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Έχουμε και αυτούς που θέλουν να πάνε διακοπές, να κάνουν τουρισμό και εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους . Αν ήταν μέλος της οικογένειάς τους θα το άφηναν και θα έφευγαν;».

Κάθε χρόνο το φαινόμενο της εγκατάλειψης διαιωνίζεται και τα καταφύγια είναι γεμάτα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, γίνεται έκκληση από τα καταφύγια για ξηρά τροφή αφού οι ανάγκες που έχουν είναι τεράστιες. «Δεν υπάρχει ευαισθησία και συμπόνια. Δεν πρέπει να είμαστε υποκριτές. Δεν μπορείς να παίρνεις ένα σκυλάκι, να γνωρίζεις ότι τα καταφύγια είναι γεμάτα και να το έχεις έξω στη ζέστη ή να το εγκαταλείπεις στις διακοπές. Συμπεριφέρονται στα ζώα λες και είναι αντικείμενο , που το έχουν εκεί για να τα δείχνουν στους φίλους τους και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι τα ζώα αισθάνονται την εγκατάλειψη».

Δειτε Επισης

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι
Νοσηλευτής άφησε ασθενή για επτά ώρες σε αποθήκη νοσοκομείου-Έρευνα από ΟΚΥπΥ
Στο επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός των εργαζομένων το γ΄ τρίμηνο του 2023
Συνολικά 4.263 άτομα πήραν «υπηκοότητα» ψευδοκράτους σε 11 μήνες
Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ
Παρουσιάστηκαν οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για ευημερία κατοικίδιων και ζώων
Στο 44% η βροχόπτωση-Χαμηλή η πληρότητα στα φράγματα
Ενημερώνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για χαμηλόμισθους οι συντεχνίες-Έκαναν αρχή με το ΑΚΕΛ
Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο-«Θα επηρεάσει λιγότερα από δέκα άτομα»
Ενέκρινε την καταβολή χριστουγεννιάτικου δώρου το Υπουργικό-Ποιοι οι δικαιούχοι