Πόσα κοστίζει το back to school και πού κυμαίνονται οι τιμές-Tσάντες από πέντε μέχρι και 200 ευρώ

Αν και το καλοκαίρι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, η αντίστροφή μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει ήδη αρχίσει, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά έχει ήδη γεμίσει με σχολικά. Από τσάντες, μέχρι τετράδια και από άσπρες σχολικές φανέλες, μέχρι κοντά παντελόνια, όλα τα καταστήματα έχουν ήδη αρχίσει να διαφημίζουν τα προϊόντα τους, με το «Back to school» να κοσμεί τις περισσότερες βιτρίνες. Όλα αυτά, την ώρα που γονείς και παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν έρευνα αγοράς, για να μπορούν να εντοπίσουν τα φτηνά προϊόντα, ώστε να αποφύγουν τυχόν παγίδες που θα βρουν στην προσπάθειά τους να εξοπλιστούν για την πρώτη ημέρα πίσω στα θρανία.

Αν και αρκετοί επιλέγουν να εφοδιαστούν μετά την επιστροφή, όσον αφορά στα σχολικά είδη, όπως τετράδια και γραφική ύλη, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών τους, υπάρχει και μία άλλη μεγάλη μερίδα καταναλωτών που επιλέγει να είναι πλήρως εξοπλισμένη. Λόγω αυτής της ανάγκης των καταναλωτών να είναι έτοιμοι πριν το πρώτο κουδούνι, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έχει ήδη προβεί σε έρευνα αγοράς και έχει καταγράψει τις τιμές που επικρατούν αυτή τη στιγμή.

«Έχουμε διεξάγει έρευνες σε οκτώ σημεία προσφοράς, που μεταφράζεται σε 54 σημεία παγκύπρια για σχολικά είδη και διαπιστώσαμε ότι σε σχέση με τα σχολικά είδη καθαρά, όχι για τα είδη ένδυσης, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών, που κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με μία μικρή αύξηση κυρίως σε επώνυμα προϊόντα», ανέφερε στον REPORTER η Βιργινία Χρίστου Νομική λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, οι τιμές για τα σχολικά είδη:

-Για τις σχολικές τσάντες από 5 ευρώ μέχρι 199,95 ευρώ

-Για τις κασετίνες από 1,90 ευρώ μέχρι 44,95 ευρώ

-Για μαρκαδόρους, μολύβια, στυλό από 0,10 ευρώ μέχρι 67 ευρώ (σ.σ. ένα πακέτο με όλα τα απαραίτητα)

-Για τα σχολικά τετράδια από 0,39 ευρώ μέχρι 12,63 ευρώ

-Για files (φάκελους αρχειοθέτησης) από 0,20 ευρώ μέχρι 4 ευρώ

«Το συνολικό κόστος αγοράς διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιλογές του εκάστοτε μαθητή και μαθήτριας. Σε σχέση με τα σχολικά είδη, παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν όλες οι τιμές στην αγορά. Άρα είναι επιλογή των γονιών και των μαθητών τι θα αγοράσουν».

Όσον αφορά στα είδη ένδυσης, οι τιμές κυμαίνονται:

-Για σχολικές φανέλες από 6 ευρώ μέχρι 20 ευρώ

-Για σχολικά παντελόνια από 10 ευρώ μέχρι 30 ευρώ

-Για σχολικές φούστες από 13 ευρώ μέχρι 30-35 ευρώ

«Παρατηρείται μία μικρή αύξηση, σε σχέση με το ρουχισμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως αν ψάξει ο καταναλωτής, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις, σίγουρα θα βρει και πιο χαμηλές τιμές από αυτές».

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Πάντως, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών θέλησε να δώσει και κάποιες συμβουλές προς τους γονείς και τα παιδιά, ώστε να είναι σε θέση να αποφύγουν τυχόν παγίδες που πιθανό να προκύψουν, από την εξόρμησή τους στις αγορές. Σύμφωνα με την κα. Χρίστου:

-Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί τους τις διάφορες παγίδες που κρύβουν οι διαφημίσεις, κυρίως για τα σχολικά είδη, επειδή μπορεί οδηγήσει η ανεξέλεγκτη πρακτική των παιδιών να επιλέγουν διάφορα προϊόντα, επηρεαζόμενα από τις διαφημίσεις σε υπερκατανάλωση. Επομένως, θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά να κατανοήσουν τι πραγματικά χρειάζονται και τι νομίζουν ότι χρειάζονται.

-Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς, τόσο με φυσική παρουσία των γονιών στα καταστήματα, όσο και διαδικτυακά. «Έχουμε παρατηρήσει ότι διαδικτυακά υπάρχουν πολλές εκπτώσεις και προσφορές και είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει μία οικογένεια. Είναι καλό να επισκέπτονται ένα κατάστημα, για να γνωρίζουν την εικόνα που επικρατεί, αλλά και διαδικτυακά να κάνουν αγορές, για να μπορούν να επωφεληθούν από οποιεσδήποτε προσφορές και να κερδίσουν χρήματα».

-Πρέπει να ελέγξουν ότι τα προϊόντα έχουν εγγύηση δύο χρόνια και με αυτό τον τρόπο είναι καλυμμένος και ο γονιός και το παιδί. Κυρίως όσον αφορά στις τσάντες.

-Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αποτρέπει τα παιδιά να αγοράζουν σχολικά είδη που προσομοιάζουν με παιχνίδια, φρούτα, τρόφιμα. «Συχνά εντοπίζουμε ότι δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να γράφονται στο προϊόν τα στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασής τους».

-Ο κάθε γονιός θα πρέπει να προσέχει ότι οποιαδήποτε σχολικά είδη αγοράσει είναι κατάλληλα και προσαρμόζονται στην ηλικία του παιδιού του.

-Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αγοράζουν προϊόντα με γεύσεις, αν δεν ελέγξουν τις χημικές ουσίες, από τις οποίες έχει κατασκευαστεί το προϊόν.

-Όσον αφορά στις τσάντες, βασικό κριτήριο επιλογής τους πρέπει να είναι το βάρος και την κατασκευή αυτής.

«Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της πολιτικής επιστροφών. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι οι γονείς, ειδικά αυτοί που έχουν περισσότερα από ένα παιδί στο σχολείο, θα καταβάλουν ένα μεγάλο ποσό στο να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, θα πρέπει να ενημερωθούν για την πολιτική επιστροφής της κάθε επιχείρησης, για την οποία δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει πότε μπορεί να γίνει. Επαφίεται στην επιχείρηση αν θα δεχθεί ένα προϊόν που έχει αγοραστεί και τελικά θέλει ο καταναλωτής να το επιστρέψει. Πρέπει να ρωτήσουν στο ταμείο, πριν την αγορά, τι πολιτική επιστροφής υπάρχει. Οφείλουν και οι επιχειρήσεις να τις έχουν αναρτημένες, για να γνωρίζει ο κάθε γονιός όταν κάνει τις αγορές του».

Μέσα από τις συγκεκριμένες συμβουλές, που απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε μαθητές, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Αυτό που λέμε είναι ότι τα σχολικά προϊόντα είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης και για να αποφεύγονται προβλήματα κοινωνικής ένταξης των παιδιών στα σχολεία, είναι καλό να αποφεύγονται ακριβά και εξεζητημένα προϊόντα, που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των παιδιών στα σχολεία».

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας