Αποκαλύψεις από το δεξί χέρι του Στόλτενμπεργκ-«Η Ουκρανία μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ, αν παραχωρήσει εδάφη»

«Βόμβα» πέταξε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε νορβηγικό μέσο, στενός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Όπως ανέφερε, «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο Stian Jenssen, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του προσωπικού του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μιλούσε σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης σε συζήτηση πάνελ νωρίτερα σήμερα.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αποφεύγει εδώ και καιρό επιφυλακτικά τις ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να τερματίσει τον πόλεμο. Η θέση του ήταν σταθερά ότι εναπόκειται στην Ουκρανία -και όχι σε τρίτους- να αποφασίσει πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Αλλά ενώ ο κ. Jenssen επανέλαβε αυτή τη γραμμή, προσέφερε νύξεις ότι η Ουκρανία μπορεί πράγματι να έχει μια οδό στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχει σημαντική κίνηση στο ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Είναι προς το συμφέρον όλων να μην επαναληφθεί ο πόλεμος».

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο ίδιος φέρεται να είπε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», διευκρίνισε.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των «θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας» - το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό της καθεστώς. Εκτός από αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλουζίν, είναι απαραίτητο να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
ΠΟΥ για Ουκρανία: Δεν είδε η Ευρώπη τέτοιας έκτασης έκτακτη ανάγκη μετά Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο «ωκεανό» που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της Γης
Ορκίστηκε για την πέμπτη θητεία του ο Πούτιν-Ηχηρή η απουσία ευρωπαίων αντιπροσώπων
Πράσινο από την ΕΕ για ποινικοποίηση πράξεων βίας κατά των γυναικών
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών