Ο αόρατος εφιάλτης των πυρκαγιών-Οι άμεσες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας

Όταν σβήνει μια καταστροφική πυρκαγιά, το πρώτο πράγμα που αναλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι να καταγράψουν τις συνέπειες. Τότε είναι που γίνεται λόγος για τον όλεθρο και τη καταστροφή που προκάλεσε. Καμένα δάση, καμένα σπίτια και υποστατικά, παντού μαυρίλα. Το βάρος πέφτει στις κατεστραμμένες περιουσίες των ανθρώπων και τις αρνητικές συνέπειες από τη διάβρωση του εδάφους και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Μαζί με αυτά, ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο, εξίσου κρίσιμο για τη δημόσια υγεία. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των πολιτών, ειδικά όσων διαμένουν σε περιοχές που ξεσπούν συχνά πυρκαγιές, αφού όπως επισημαίνουν η εισπνοή καπνού από πυρκαγιά, φέρνει πολύ αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αφού ο καπνός από τη φωτιά περιέχει ιδιαίτερα βλαβερά μικροσωματίδια.

Όζον, υδρογονάνθρακες και μόλυβδος, σύμφωνα με τον πνευμονολόγος Φυματιολόγο, δρ. Χάρη Αρμεύτη, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη υγεία όσων βρεθούν πολύ κοντά στις πυρκαγιές που μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό, ενώ σημειώνει πως καθοριστικός παράγοντας, είναι το χρονικό διάστημα που θα εκτεθεί κάποιος στον καπνό ή τη φωτιά.

Άμεση επίπτωση από την εισπνοή καπνού, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο δρ Αρμεύτης, αποτελεί το εισπνευστικό ή χημικό έγκαυμα. Πρόκειται για χημική πνευμονία, που προκαλεί ερεθισμό του πνεύμονα. «Ο καπνός έχει πολλά επικίνδυνα σωματίδια, όπως αυτά που έχουμε στη σκόνη που εισπνέουμε και μπαίνουν στην κυκλοφορία. Υπάρχει όζον, υδρογονάνθρακες, μόλυβδος. Όλα αυτά είναι τοξικοί ρύποι. Η μεγάλη συγκέντρωση καπνού στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία, ακόμη και σε θάνατο, λόγω του διοξείδιού του άνθρακα», προειδοποιεί.

Σε μια περιοχή που παρατηρούνται συχνά φωτιές, για κάποιον που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σύμφωνα με τον γιατρό, η κατάσταση θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υγεία του και θα απορρυθμίσει το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει. «Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της υγείας τους, ειδικότερα σε αυτούς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα ή χρόνια καρδιοαγγειακά νοσήματα. Για παράδειγμα, εάν το άτομο πάσχει από άσθμα και επηρεαστεί, μπορεί να το απορρυθμίσει και να εκδηλώσει δύσπνοια, έντονο βήχα, σφύριγμα των πνευμόνων και βάρος στο στήθος».

Υπάρχουν όμως και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει ο καπνός από πυρκαγιά στην υγεία των ανθρώπων, αφού πέραν των πιο πάνω επικίνδυνων στοιχείων, περιέχει καρκινογόνες ουσίες που μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να συμβάλουν στην καρκινογένεση.» Σε πιο βαθμό όμως, είναι δύσκολο να το υπολογίσουμε, αφού παίζει ρόλο εάν το φαινόμενο είναι συχνό. Η ατμόσφαιρα ήδη είναι επιβαρυμένη από την σκόνη, δηλαδή από άλλους τοξικούς παράγοντες κι έρχεται άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας, όπως η φωτιά και η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε που δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την υγεία των ανθρώπων», εξήγησε ο δρ Αρμεύτης.

Εξίσου επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων είναι όταν έρθουν σε επαφή με τις καμένες περιοχές μετά από ένα χρονικό διάστημα. «Παραμένουν το ίδιο εκτεθειμένοι. Ευτυχώς το φαινόμενο δεν είναι συχνό στην Κύπρο που θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες».

Οι πολίτες σε περίπτωση που βρίσκονται σε περιοχή που ξέσπασε πυρκαγιά, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποφεύγουν την άμεση επαφή με την φωτιά ή τον καπνό. Ειδικότερα, οι πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από την περιοχή. «Προληπτικό μέτρο για να αποφύγουν το καπνό είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας ή ενός βρεγμένου πανιού. Να κλείνουν τα παράθυρα και τις χαραμάδες, να μην ανοίγουν κλιματιστικά. Αυτές είναι κάποιες από τις συστάσεις που γνωστοποιούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά είναι καλό ο κόσμος να τις γνωρίζει».

Από τον καπνό, μπορεί να υπάρχουν άτομα που θα παρουσιάσουν βήχα για μήνες, για αυτό σύμφωνα με τον δρ Αρμεύτη, ό,τι συμπτώματα και να παρουσιαστούν οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας τους.

Δειτε Επισης

Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ