Απορρίπτονται αιτήσεις Κούρδων για «υπηκοότητα» στα κατεχόμενα

Διαστάσεις λαμβάνει η παρεμπόδιση, εκ μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων, των αιτήσεων ξένων να πάρουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, γράφει σήμερα η ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις τουρκικής καταγωγής ατόμων και ειδικά Κούρδων σκαλώνουν σε μια διαδικασία που ονομάζεται «κωδικός 755» στο όνομα της «έρευνας ασφαλείας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι η κατάσταση αυτή γεννά σοβαρές ανησυχίες από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φέρνει στην ημερήσια διάταξη ισχυρισμούς περί διακρίσεων.

Ο «κωδικός 755» εμποδίζει τις αιτήσεις για «υπηκοότητα» πολλών οικογενειών και ατόμων από την Τουρκία που έστησαν τις δουλειές τους στα κατεχόμενα περνώντας εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες περίπου 3.000 ατόμων για «υπηκοότητα» με την δικαιολογία ότι «δεν ήρθε η έρευνα ασφαλείας» τους.

Η έρευνα με την ονομασία «κωδικός 755» διαρκεί πέραν των έξι μηνών», γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι η αίτηση υποβάλλεται στο «υπουργείο εσωτερικών», το οποίο ζητεί από την «αστυνομία» να διεξάγει μια έρευνα ασφάλειας. Η «αστυνομία» στέλνει το αποτέλεσμα της έρευνας στις «πολιτικές υποθέσεις» που υπάγονται στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από τις «δυνάμεις ασφαλείας», οι οποίες είτε κηρύσσουν επικίνδυνο το άτομο είτε ενημερώνουν την «αστυνομία» ότι έχει περάσει από την έρευνα ασφαλείας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση στο «υπουργείο εσωτερικών» από την «αστυνομία» εντός έξι μηνών, το άτομο προστίθεται στον κατάλογο των επικίνδυνων και απορρίπτεται το αίτημά του για «υπηκοότητα». 

«Η παρεμπόδιση της αίτησης ενός ατόμου για υπηκοότητα στη βάση της εθνικής του καταγωγής αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση», αναφέρεται σημειώνοντας ότι «αυτή η κατάσταση αντίκεται στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». 

Η Μπουγκιούν Κίπρις δημοσιεύει και δηλώσεις τριών ατόμων που διαμένουν στα κατεχόμενα για πολλά χρόνια και υποστηρίζει ότι είναι στον κατάλογο των «επικίνδυνων ατόμων» που δεν πήραν «υπηκοότητα» χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα.

Δειτε Επισης

Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε