Tι επιδιώκει ο Ερντογάν με τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν

Τον τελευταίο καιρό, Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε ένα πολύ θετικό κλίμα, το οποίο είχε αρχίσει να καλλιεργείται από την 6η Φεβρουαρίου και τους φονικούς σεισμούς και διατηρήθηκε μέχρι και την συνάντηση του Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να διεκδικεί ενεργά την ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην διεθνή σκηνή. Για αυτό προχώρησε στην αποστολή του τουρκικού γεωτρυπάνου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, χωρίς όμως να μπει στις ΑΟΖ της Κύπρου ή της Ελλάδας, όπως έκανε παλιότερα. Στην ουσία, ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες που διαθέτει η Τουρκία καθαρά επικοινωνιακά, για να δείξει ότι τη χώρα είναι μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας στη Τουρκία. Αυτό συνοδευόταν από το πλοίο υποστήριξης Kutsi Ilhan, σύμφωνα με το στίγμα που στέλνει στο δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού Marinetraffic.com.

Ακόμη, ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε την Τετάρτη τη σχετική NAVTEX με ισχύ από 10 Αυγούστου έως 6 Φεβρουαρίου 2024.

Προορισμός του γεωτρύπανου είναι ο στόχος Akseki-1 νότια/νοτιοαανατολικά του Καστελόριζου, δυτικά της Κύπρου και νότια σε ευθεία γραμμή των Μύρων από τις τουρκικές ακτές. Ο νέος στόχος γεώτρησης εκτιμάται ότι βρίσκεται στα όρια της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ. Στις περιοχές αυτές οι Τούρκοι έχουν κάνει τρισδιάστατες έρευνες. Το σημείο είναι λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Αντιναύαρχος ε.α, Γιάννης Εγκολφόπουλος αναφέρθηκε στη γνωστή τακτική των Τούρκων, σχολιάζοντας πως το γεωτρύπανο βρίσκεται εντός της «δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ», η οποία προκύπτει από το χάρτη της Σεβίλης, δηλαδή είναι στα όρια της ελληνικής, όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα.

Πρόσθεσε δε πως «Αν ήθελαν να χαλάσουν το κλίμα θα μπορούσε το γεωτρύπανο να σταλεί σε άλλα μέρη, όπως η Κύπρος. Ακόμη, η περίοδος αυτή είναι ένα μήνα μακριά από τη Σύνοδο του ΟΗΕ, αλλά και πριν τον Οκτώβριο που υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Αποδέχεται τα όρια του ο Ερντογάν

«Αλλά τι κάνει παράλληλα; Δεν αποδέχεται την Κύπρο να του εκδώσει την Navtex, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοσή της στη συγκεκριμένη περιοχή και βγάζει μόνος του τη Navtex. Δηλαδή θέλω να διαπραγματευτώ με την Ευρώπη, αλλά δεν δέχομαι την Κύπρο. Δεν προκαλώ παραπέρα. Αποδέχομαι σιωπηρά ότι εκεί είναι τα όριά μου και δεν πάω παραπέρα. Αυτά όμως έχουν αιτίες που συμβαίνουν. Δεν συνέβησαν έτσι ξαφνικά. Αν είχαν συμβεί άλλα πράγματα που θα τον συνέφεραν, δεν θα το είχε βγάλει», εκτιμά ο κ. Εγκολφόπουλος.

«Τώρα τι επιδιώκει; Σου λέει ότι “εγώ σέβομαι. Προς το παρόν δεν δημιουργώ πρόβλημα. Αλλά προσέξτε, είμαι στα όρια και αν χρειαστεί τα δικαιώματά μου θα τα επιδιώξω“. Αυτό σε ποιους το λέει; Δεν το λέει σε μας απευθείας».

Ακόμη, ο κ. Εγκολφόπουλος αναφέρει ότι «ο Ερντογάν το λέει αλλού, το λέει στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Διότι αυτοί οι δύο δεν δέχτηκαν τις προτάσεις του τελευταία: και το Ισραήλ για να περάσει αγωγό μέσα από την από την Τουρκία με βάση τα κοιτάσματα που έχει. Η Αίγυπτος θύμωσε και ο Σίσι δεν συμμετείχε στην συνάντηση και επίσης περιμένει και την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες.

Άρα λοιπόν εδώ βλέπουμε ότι είναι ένα πλέγμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, ξέρετε, βρίσκεται και σε όχι καλή κατάσταση με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι προχθές στη Ζαπορίζια βομβάρδισαν το εργοστάσιο που κατασκευάζει τους κινητήρες για τα τουρκικά drones, αυτά του Μπαϊρακτάρ και επίσης κατασκευάζει και κινητήρες για τα ελικόπτερα των Τούρκων γιατί δεν μπορεί να πάρει από άλλους παίκτες“.

«Προχθές τρεις φορές συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες για τη Συρία και δεν τα βρήκαν στη Μόσχα. Επομένως, έχει πολλά θέματα τα οποία δεν έχουν βγει στην επιφάνεια και προσπαθεί με κάποιο τρόπο να δείξει εσωτερικά και λίγο προς το εξωτερικό ότι “είμαι εδώ”».

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Σε λειτουργεία 18 νέες κάμερες τροχαίας και στη Λάρνακα-Αναλυτικά όλα τα σημεία
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι
Πρώτη φορά Ελλάδα-Τουρκία δεσμεύονται για ήρεμα νερά υποστηρίζει η Αθήνα για τη Διακήρυξη
Πράσινο Υπουργικού για τρία ορόσημα πληρωμής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Νοσηλευτής άφησε ασθενή για επτά ώρες σε αποθήκη νοσοκομείου-Έρευνα από ΟΚΥπΥ
Το Υπουργικό ενέκρινε τη Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας και Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2024-26
Ενέκρινε τη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για την εκτροπή του νερού από τον Κούρρη το Υπουργικό
Πλήγμα από ισραηλινό άρμα μάχης προκάλεσε τον θάνατο ενός δημοσιογράφου στο Λίβανο
ΒΙΝΤΕΟ: Αεροδιακομιδή άνδρα από πλοίο με σημαία της Μάλτας-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος»
Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»