Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την κυπριακή τραγωδία της Ήλιος

Δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας «Ηλιος» στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, εκ των οποίων 22 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των 6 μελών του πληρώματος. Οι 103 ήταν κυπριακής καταγωγής και 12 Ελλαδίτες.

Με ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι, «η σημερινή μέρα σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, με την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» στο Γραμματικό Αττικής. Εκείνη την ημέρα, την 14η Αυγούστου 2005, ολόκληρη η χώρα μας βυθίστηκε στο πένθος και στον πόνο για τον αδόκητο χαμό των 121 επιβατών. Εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συγγενείς και τους οικείους τους για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων».

Παράλληλα, σημειώνεται, «αυτή η τραγωδία θα πρέπει να λειτουργεί ως βαριά υπενθύμιση για τη δέουσα αυστηρότητα στην πιστή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας. Ύψιστο καθήκον και της πολιτείας είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους τους πολίτες ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον πόνο και την απώλεια που επέφερε η τραγωδία της «Ήλιος».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι, «το πρωινό της 14ης Αυγούστου 2005 χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη μας. Εκατό είκοσι ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα της «Helios». Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παιδιά έμειναν ορφανά. Οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να βλέπουν τους ένοχους ατιμώρητους. Οι ευθύνες βαριές και για όσους χειρίστηκαν το θέμα των ποινικών ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα και οδήγησαν την εκδίκαση της υπόθεσης στο πλημμελειοδικείο στην Ελλάδα αντί στο κακουργιοδικείο στην Κύπρο».

Αρκετοί από τους συγγενείς των θυμάτων της Ήλιος, προστίθεται, «διαμαρτυρήθηκαν ότι με το κούρεμα των καταθέσεων έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που τους καταβλήθηκε ως αποζημίωση. Τον Ιούλιο του 2018 ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών είχε ζητήσει όπως στο πλαίσιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου για το ταμείο αλληλεγγύης για τα θύματα της οικονομικής κρίσης, το οποίο ψήφισε η Βουλή, να υπάρξει πρόνοια που να αφορά την κατά προτεραιότητα αποζημίωση των θυμάτων της «Helios». Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε απαραίτητο να επιλυθούν όλα τα θέματα ασφάλειας πτήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά σε ανάλογα τραγικά συμβάντα«.

Ταυτόχρονα, η ΕΔΕΚ, αναφέρει ότι, «να επιτύχουμε τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας στις πτήσεις, για να μη μαυροφορέσει ξανά η Κύπρος. Όσα χρόνια και αν περάσουν, εκείνο το πένθιμο μεσημέρι της 14ης Αυγούστου του 2005, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Μας το θυμίζουν τα μνήματα σε όλη την Κύπρο, οι φωτογραφίες των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν, οι χαροκαμένοι συγγενείς που έμειναν να θρηνούν και να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια των οικογενειών, που σκορπίστηκαν, όπως σκορπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Helios Airways που συνετρίβη κοντά στο Γραμματικό της Αττικής».

Για τις 121 αδικοχαμένες ψυχές μαυροφόρεσε όλη η Κύπρος, τονίζεται. «Και για να μη βιώσει ο τόπος μας ξανά αεροπορικό δυστύχημα, θα πρέπει να επιτύχουμε τον μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας στις πτήσεις, είτε με τον αυστηρότατο έλεγχο των αεροπορικών εταιριών που εδρεύουν στην Κύπρο, είτε με τη μέγιστη βελτιστοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις πτήσεις στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το απαιτεί η κοινωνία, το απαιτούν νοερά αυτοί που χάθηκαν στις 14 Αυγούστου 2005».

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα