Μηνύματα επιστροφής και ενότητας από τα κόμματα για τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής

Σαράντα εννέα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974, να καταλάβουν και άλλες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδιώκοντας από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Μέσω ανακοινώσεων τα κόμματα τοποθετούνται για την αποφράδα ημέρα που στιγμάτισε την ιστορία της Κύπρου, ενώ την ίδια ώρα, στέλνουν ηχηρό μήνυμα για επιστροφή και επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

ΔΗΣΥ: Είναι το χρέος μας στους ηρωικούς νεκρούς και τα αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής

Με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι, «η σημερινή μέρα ξυπνά μαύρες μνήμες με την εκδήλωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, που σκοπό είχε την ολοκλήρωση του επεκτατικού σχεδίου της Άγκυρας και των εγκληματικών της ενεργειών σε βάρος της Κύπρου».

Η πατρίδα μας, προστίθεται, «για 49 χρόνια παραμένει μοιρασμένη. Όσα όμως χρόνια και αν περάσουν, δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Προσπάθειες οι οποίες, όπως πάντα πρεσβεύαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός, θα πρέπει να διέπονται από κλίμα ενότητας και συναίνεσης. Αυτό ισχύει και στην παρούσα χρονική περίοδο όπου στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου που κατέθεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτό είναι το ξεκάθαρο μέλλον της Κύπρου, τονίζει ο ΔΗΣΥ, «μιας χώρας σύγχρονης και φυσιολογικής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν εφησυχάζουμε, για αυτό και ως Δημοκρατικός Συναγερμός αναπτύξαμε μια παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων για το χθες, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας».

Το ιστορικό καθήκον που απορρέει από τη θυσία όσων αντιστάθηκαν στην τουρκική βαρβαρότητα με τίμημα ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «επιτάσσει όπως καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Είναι το χρέος μας στους ηρωικούς νεκρούς και τα αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής, αλλά και η ευθύνη μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές».

AKEΛ: O λαός θυμάται την ολοκλήρωση του εγκλήματος

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι, «ο λαός θυμάται την ολοκλήρωση του εγκλήματος. Η 14η Αυγούστου συμπληρώνει τις μαύρες επετείους της τραγωδίας του 1974 που αιματοκύλησε τον λαό μας και διχοτόμησε την πατρίδα μας. Το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο τιμής και σεβασμού στα παιδιά της Κύπρου που θυσιάστηκαν τον Αύγουστο του 1974 στην άνιση μάχη απέναντι στους εισβολείς. Στεκόμαστε δίπλα στους παθόντες του 1974, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στις βιασθείσες γυναίκες, στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, στον προσφυγικό κόσμο και στους εγκλωβισμένους μας που σηκώνουν το βάρος της κατοχής».

Σήμερα, προστίθεται, «ο κυπριακός λαός θυμάται ότι η Τουρκία, πατώντας πάνω στην προδοσία του πραξικοπήματος και με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προχώρησε στη δεύτερη φάση της εισβολής, αφού πρώτα οδήγησε, με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, τη Διάσκεψη της Γενεύης σε κατάρρευση. Με τη δεύτερη εισβολή, η Τουρκία κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Προσφυγιά, θάνατο, βιασμούς και καταστροφή έσπειρε ο Αττίλας από όπου προέλασε εκείνες τις μέρες κι έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας. Ο λαός μας θυμάται επίσης ότι η προδοσία των χουντικών και εοκαβητατζήδων συνεχίστηκε και κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής αφού με εντολές τους εγκαταλείφθηκε η πόλη της Αμμοχώστου και παραδόθηκε αμαχητί στον τουρκικό στρατό. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες τους και για το γεγονός ότι αντί να βρίσκονται στα πεδία των μαχών απέναντι στους εισβολείς, επιδόθηκαν σε σφαγές αιχμαλώτων και γυναικόπαιδων Τουρκοκυπρίων στα μετόπισθεν».

Η 49η επέτειος της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής, σημειώνει το ΑΚΕΛ, «βρίσκει την κατοχική δύναμη να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι η πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό είναι ανησυχητική κι επικίνδυνη. Τυχόν οριστικοποίηση της διχοτόμησης σημαίνει ένα νέο κύκλο δεινών και περιπετειών για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους-κβο ή με διχοτομικές λύσεις. Για εμάς ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η ολέθρια πορεία είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ακυρωθούν οι αξιώσεις Ερντογάν-Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών».

ΔΗΚΟ: Επιβεβλημένη ανάγκη για ενότητα και συλλογική στήριξη

Σαραντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δεύτερη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής κατά την οποία η Τουρκία, παραβιάζοντας τη συμφωνηθείσα εκεχειρία και περιφρονώντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προχώρησε στην κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μόρφου και της Μεσαορίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ. .

Το έγκλημα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και του λαού μας, προστίθεται, «συνεχίστηκε με τον εποικισμό και την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και συνεχίζεται με την κατοχή, τις αλλεπάλληλες προκλητικές, επεκτατικές και επιθετικές της ενέργειες σε συνδυασμό με την απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη απαίτηση της για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και λύση δύο κρατών».

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρεται, «θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη για ενότητα και συλλογική στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και ότι όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας θ’ αξιοποιηθούν με στόχο την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

Ο δεύτερος Αττίλας, σημειώνεται, «είναι μια από τις πολλές αποδείξεις ότι η Τουρκία πέραν από επιθετική, είναι ταυτόχρονα μια αναξιόπιστη χώρα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η νομιμότητα, το δίκαιο και η ιστορική αλήθεια, πρέπει να υπερνικούν την τουρκική προπαγάνδα και όχι αντίστροφα».

ΔΗΠΑ: Σαρανταεννιά χρόνια μετά συνεχίζουμε να διατρανώνουμε τη θέλησή μας για επιστροφή

Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, συστράτευση και συμπόρευση για να σώσουμε την πατρίδα μας, στέλνει η ΔΗΠΑ. «Η ολοκλήρωση του βάρβαρου εγκλήματος κατά της Κύπρου και του λαού της, στις 14 Αυγούστου 1974, παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξίτηλα χαραγμένα στις μνήμες όλων μας. Σαράντα εννέα χρόνια και ακόμη θρηνούμε για την Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Καρπασία και την Μεσαορία. Σαράντα εννέα χρόνια καταδίκης της εισβολής και της κατοχής, αλλά και διατράνωσης της θέλησης μας να επιστρέψουμε στη γη που μας γέννησε, της θέλησης για να ζήσουμε ξανά λεύτεροι». 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ, «τιμούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους μας. Τιμούμε τους πρόσφυγες μας και τον κάθε Κύπριο, που όρθωσε ανάστημα για να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να υπάρχει μετά τον εδαφικό ακρωτηριασμό της από τις ορδές του Αττίλα. Χρέος και οφειλή μας να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα μέχρι την άγια ώρα της δικαίωσης τούτου του τόπου».    

Η αναβίωση μιας άκρως επικίνδυνης ρητορικής αναθεωρητισμού και επεκτατισμού, προστίθεται, «μέσω επιβολής νέων τετελεσμένων που αποσκοπούν στην οριστική διχοτόμηση, είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα της ατιμωρησίας της Τουρκίας και της ανοχής της διεθνούς κοινότητας, που επέτρεψε για 49 χρόνια νια διαιωνίζεται ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας μικρής χώρας. Η συνεχιζόμενη απαξίωση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Συμφωνιών Κορυφής για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος, αποτελούν δείγμα της ατιμωρησίας της Τουρκίας, που ουδέποτε κλήθηκε να λογοδοτήσει για το έγκλημα κατά της Κύπρου».  

Η ΔΗΠΑ, καλεί το λαό και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, σε συστράτευση και κοινό αγώνα, με στόχο τη σωτηρία της πατρίδας μας. «Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μια λύση αρχών, που θα τερματίζει οριστικά την κατοχή, θα ανατρέπει τα τετελεσμένα της εισβολής και που θα επιτρέψει στο σύνολο του κυπριακού λαού να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο ομόσπονδο κράτος».

Καταλήγοντας, η ΔΗΠΑ αναφέρει ότι «το μήνυμα μας δεν μπορεί παρά να είναι μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Επιδιώκουμε άμεση επιστροφή σε συνομιλίες, από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Προσδοκούμε στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αρωγού και υποστηρικτή των προσπαθειών του ΟΗΕ. Ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με όλους αυτούς που επιζητούν την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Επενδύουμε στην ειρήνη, στη διεθνή νομιμότητα και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αρμονική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων σε μια ελεύθερη και επανενωμένη χώρα». 

Οικολόγοι: Επιμένουμε να διεκδικούμε την εκδίωξη του Αττίλα

Συμπληρώνονται 49 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974, την ημέρα όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, αναφέρουν οι Οικολόγοι. «Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την κατάληψη, από τον Αττίλα, της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου. Από τότε ζούμε σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα. Οι πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη εκατοντάδων αγνοούμενων».

Όπως σημειώνει το Κίνημα Οικολόγων, «επιμένουμε να διεκδικούμε την εκδίωξη του Αττίλα και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Επιμένουμε να παλεύουμε ενάντια στην κατοχή και στα σχέδια της Τουρκίας όπως εξαγγέλλονται, με τη λεγόμενη γαλάζια πατρίδα, την εισβολή στην ΑΟΖ μας και στον εποικισμό της Αμμοχώστου. Η πρόσφατη εξαγγελία για κατασκευή δήθεν χώρου λατρείας στον Απόστολο Αντρέα καταδεικνύει τους σκοπούς της Τουρκίας».

Καταλήγοντας, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι «διεκδικούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, που προϋποθέτει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους. Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις, βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους.

ΕΔΕΚ: Μόνο έτσι θα τερματιστεί πραγματικά η κατοχή.

Μαύρες θύμησες από την έναρξη της δεύτερης φάσης του εγκλήματος της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει η ΕΔΕΚ. «Μαύρες μνήμες αναβιώνουν, από τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, όταν η Τουρκία ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του εγκλήματος της, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προέλαση των στρατευμάτων εισβολής, κατά παράβαση των προηγούμενων συμφωνηθέντων, κάτι που πρέπει να μας θυμίζει ότι η Τουρκία δεν τιμά ποτέ τις υπογραφές της. Οι Τούρκοι παραβίασαν την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί και κατέλαβαν την Καρπασία, την Αμμόχωστο, την Μόρφου και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας».

Σαράντα εννέα χρόνια από τότε, προστίθεται, «η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει διαιρεμένη δια της βίας, ημικατεχόμενη και απειλούμενη από τις κάννες του τουρκικού κατοχικού στρατού, τον εποικισμό και τον σφετερισμό. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, πολλές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν προσκρούσει στην τουρκική αδιαλλαξία και κατά καιρούς στη διεθνή υποκρισία. Τώρα, που είμαστε ενόψει μιας διαφαινόμενης κινητικότητας, η ΕΔΕΚ αποστέλλει ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, χωρίς η Τουρκία να εγκαταλείψει, όχι μόνο τη θέση για «λύση» δύο κρατών, αλλά και τη θέση για «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο καθεστώς».

Δεν νοείται επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφέρει η ΕΔΕΚ, «με βάση μόνο τη νεφελώδη υπόσχεση από τρίτους ότι «η Τουρκία είναι αδιάλλακτη τώρα, αλλά στην πορεία θα διαφοροποιηθεί». Δεν νοείται συναίνεση για αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εάν πρώτα η Τουρκία δεν αποδείξει έμπρακτα τη διάθεση της για ουσιαστικό διάλογο».

Πρέπει να ξεκαθαριστεί, υπογραμμίζει η ΕΔΕΚ, «ότι οι όποιες προσπάθειες, θα έχουν αμετάθετο στόχο την επίτευξη λύσης, που να προνοεί πλήρη αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού και των εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων, εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Μόνο έτσι θα τερματιστεί πραγματικά η κατοχή».

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»