Η ονοματολογία ενόψει Δημοτικών Εκλογών-Ποιοι ενδιαφέρονται για δημαρχίες και Επαρχιακούς Οργανισμούς

Από αρκετό πάρε δώσε μεταξύ κομμάτων, έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει ή θα θέσουν, ενόψει των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα χαρακτηρισθεί η μάχη που θα δοθεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, όταν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές, για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι και από ποιους θα στηριχθούν.

Για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις στους μεγάλους δήμους, αναφερθήκαμε σε χθεσινό δημοσίευμα, όπου παρουσιάζονται οι σκέψεις και οι διεργασίες για τους δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και των δύο δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά στους μεγάλους δήμους-Οι υπό εκκόλαψη συμμαχίες και οι επιδιώξεις κομμάτων και υποψηφίων

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διεργασίες στους άλλους δεκατρείς δήμους που όλοι ανεξαιρέτως αποτελούν προϊόν συνενώσεων.

Στον δήμο Λακατάμιας, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λακατάμιας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λακατάμιας, παίζει δυνατά το σενάριο συνεργασίας του Δημοκρατικού Συναγερμού με τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, κάτω από το όνομα του Υπαρχηγού Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου. Πάντως μια σειρά από στελέχη, κυρίως δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Απέναντι στον υποψήφιο που θα στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ και ενδεχομένως από τα κόμματα του κέντρου, θα τεθεί η νυν δήμαρχος Λακατάμειας, Φωτούλλα Χατζήπαπα.

Στον νέο δήμο Λατσιών-Γερίου, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Λατσιών και Γερίου, είναι δεδομένο το ενδιαφέρον του Νεόφυτου Παπαλαζάρου, απέναντι του οποίου ίσως να βρίσκεται ο Χρίστος Πιταράς. Στον δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου που θα συνενωθούν οι κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, το μοναδικό ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι αυτό του Ανδρέα Ιωσήφ από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στη Λεμεσό, στον δήμο ανατολικής Λεμεσού με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο και που θα συνενωθούν με τον δήμο Γερμασόγειας και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας, Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου, το ενδιαφέρον καταγράφεται ανάμεσα στους δύο υφιστάμενους δημάρχους Γερμασόγειας και Αγίου Αθανάσιου, αμφότεροι πάντως προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ, και εν αναμονή φυσικά του ενδιαφέροντος από τοπικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στον νέο δήμο Πολεμιδιών που θα αποτελείται από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα, το όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτό του Άντρου Θεοδώρου, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο δήμο Δυτικής Λεμεσού που θα έχει έδρα τον Ύψωνα και που θα αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ακρωτηρίου Ασώματου (Λεμεσού), Επισκοπής (Λεμεσού), Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας (Λεμεσού) και Τραχωνίου(Λεμεσού), αδιαφιλονίκητο φαβορί αυτή τη στιγμή, μοιάζει να είναι ο υφιστάμενος δήμαρχος, Παντελής Γεωργίου, ο οποίος τυγχάνει ευρείας αποδοχής, όχι μόνο στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και στα κόμματα του κέντρου.

Στον δήμο Αραδίππου, που συνενώνεται με τις κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων, δεδομένης της υποψηφιότητας Ευάγγελου Ευαγγελίδη για τον Επαρχιακό Οργανισμό, φαίνεται πως το επικρατέστερο όνομα από πλευράς ΔΗΣΥ για να τον διαδεχθεί, είναι αυτό του δημοτικού συμβούλου, Χριστόδουλου Πάρτου. Από πλευράς ΑΚΕΛ, ένα όνομα που κυκλοφορεί, είναι αυτό του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Πανίκκου Ξιούρουππα.

Στον δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, καθώς και τις κοινότητες Κιτίου, Περιβολιών και Τερσεφάνου, καταγράφεται έντονος ανταγωνισμός, εκ μέρους των ενδιαφερομένων, με το τοπίο να παραμένει αρκετά θολό τη δεδομένη στιγμή. Πληροφορίες μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και «αντάρτες» υποψήφιους. Στον δήμο Λευκάρων που συνενώνεται με άλλες έξι κοινότητες της περιοχής, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η παράδοση θα συνεχιστεί με τον δήμο να πηγαίνει στην ΕΔΕΚ και συγκεκριμένα στον υφιστάμενο δήμαρχο.

Στον δήμο Αθηένου που συνενώνεται με την κοινότητα Αβδελλερού, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα επαναδιεκδικήσει ο προερχόμενος από το ΔΗΚΟ, Κυράκος Καρεκλάς, έχοντας στήριξη από ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία, την ίδια ώρα πάντως, που δεν αποκλείεται να έχει απέναντι του έτερο υποψήφιο, με τις ίδιες κομματικές καταβολές.

Στον δήμο ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος θα αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αχέλειας, Κονιών και Τίμης, έχει ήδη μια επίσημη υποψηφιότητα του Νίκου Παλιού, ο οποίος υπηρέτησε από διάφορα πόστα τον δήμο Γεροσκήπου. Πληροφορίες αναφέρουν πως για τον δήμο ενδιαφέρεται και ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Σιήκκης. Πολύ πιο θολό είναι το τοπίο σε ότι αφορά τον δήμο δυτικής Πάφου με έδρα τη Πέγεια που συνενώνεται με έξι κοινότητες της περιοχής, με τον υφιστάμενο δήμαρχο Πέγειας, Μαρίνο Λάμπρου να έχει τον πρώτο λόγο.

Σε ότι αφορά τον δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, ο οποίος συνενώνεται με 13 κοινότητες της περιοχής, φαίνεται πως το επικρατέστερο σενάριο, είναι να διεκδικηθεί από τον βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος θα εγκαταλείψει πρόωρα τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Συνοπτικά, σε ότι αφορά τα Επαρχιακά Συμβούλια, που θα λειτουργούν ως περιφερειακές-επαρχιακές Αρχές κάθε επαρχίας και θα έχουν υπό τον έλεγχο του σημαντικές υποδομές και υπηρεσίες, όπως το νερό, το αποχετευτικό κτλ., θα πρέπει να σημειωθεί πως στη Λευκωσία το όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό του Νίκου Νουρή.

Στη Λεμεσό, το όνομα του Νίκου Νιλοαϊδη αν τελικά αυτός δεν επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου κι από το ΑΚΕΛ, του Γιώργου Γεωργίου, πρώην βουλευτή του κόμματος.

Στη Λάρνακα το σκηνικό είναι κάπως πιο ρευστό, αφού από πλευράς ΔΗΣΥ, φαίνεται πως ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, ενδιαφέρεται περισσότερο για τον Επαρχιακό Οργανισμό, που είναι σαφώς πιο τεχνοκρατική θέση από αυτή του δημάρχου Λάρνακας, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ, το όνομα που προκρίνεται φαίνεται να είναι αυτό του Άθου Καζαντζή, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα.

Εξάλλου καταγεγραμμένο είναι και το ενδιαφέρον του δήμαρχου Αραδίππου, Ευάγγελου Ευαγγελίδη, όπως και του προέδρου της Επαρχιακής του ΔΗΣΥ Θεολόγου (Φώλου) Μανώλη. Στην Πάφο, τα ονόματα που συζητούνται για τον πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού, είναι του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη και του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κωστάκη Κωνσταντίνου, εάν τελικά δεν διεκδικήσει τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου. Στην επαρχία Αμμοχώστου, καταγράφεται το έντονο ενδιαφέρον του τέως υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, όπως επίσης και του Γιώργου Νικολέττου, με τον πρώτο να προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση της Αγίας Νάπας και ο δεύτερος από το Παραλίμνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά στους μεγάλους δήμους-Οι υπό εκκόλαψη συμμαχίες και οι επιδιώξεις κομμάτων και υποψηφίων

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας