Για πρώτη φορά χωρίς ντελίβερι λόγω καύσωνα, σε ισχύ το μέτρο

Για πρώτη φορά σήμερα, από την ημέρα που ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα προστασίας για τον τερματισμό στα ντελίβερι και στις μεταφορές οποιονδήποτε προϊόντων ή πακέτων εν μέσω καύσωνα, τίθεται σε ισχύ το διάταγμα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, σε περίπτωση πορτοκαλί προειδοποίησης για τις υπαίθριες εργασίες, αυτές θα διακόπτονται από τις 12 μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, από νωρίς το πρωί, αναθεώρησε την κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, σε πορτοκαλί και ως εκ τούτου το μέτρο θα εφαρμοστεί. Η πορτοκαλί προειδοποίηση, θα βρίσκεται σε ισχύ από τις έντεκα το πρωί της Κυριακής, μέχρι τις έξι το απόγευμα, με την θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει τους 43 βαθμούς στο εσωτερικό.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι απαιτείται να διακοπούν και οι εργασίες μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters), όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων.

Προτρέπει τους εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα να μετρούν στους χώρους, όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους (θερμοκρασία και σχετική υγρασία), που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο.

Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Το ΤΕΕ συστήνει την οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό, διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν, καθώς και εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας. 

Επίσης, προτρέπει την αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο από τις 12:00 μέχρι τις-16:00, καθώς και τη διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC). 

Η πρόγνωση του καιρού

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες μέσες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα δυτικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 43 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 36 στα υπόλοιπα παράλια και στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί στα δυτικά και τα βόρεια παράλια λίγο ταραγμένη και στα υπόλοιπα παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 25 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει τη Δευτέρα μικρή άνοδο, για να κυμανθεί αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από κίτρινη, σε πορτοκαλί η προειδοποίηση-Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία

Κόκκινος Συναγερμός και από Τμήμα Δασών

Εξάλλου, σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» βρίσκεται και ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών, σήμερα ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών θα είναι σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού», ενώ τονίζει ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα, το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Σημειώνει ότι το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνει, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος, σημειώνει ότι σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Δειτε Επισης

Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού