Σε τρία μέτωπα τα προβλήματα με τις κινητές κάμερες-Επιθέσεις, χειριστές παραβάτες και παρεμπόδιση των φλας

Σχεδόν καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά επιθέσεων σε οχήματα κινητών καμερών, με τους χειριστές να βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο, με τις Αρχές να εξετάζουν την κάθε περίπτωση διαφορετικά, ούτως ώστε να εντοπίσουν τους δράστες, ενώ την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν και οι χειριστές που «συλλαμβάνονται» από πολίτες να παρανομούν.

Σημειώνεται, πως μόλις την περασμένη Τετάρτη, καταγράφηκε νέο περιστατικό επίθεσης σε όχημα κινητής κάμερας, όπου 28χρονος χειριστής, ενώ βρισκόταν σταθμευμένος σε περιοχή της Πάφου και διενεργούσε τον έλεγχο, οδηγός οχήματος κατέβηκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να τον βρίζει. Μάλιστα, με βάση την καταγγελία του 28χρονου, ο εν λόγω οδηγός, ηλικίας 44 ετών, τον απείλησε και στη συνέχεια ξεκίνησε να ρίχνει γροθιές στην πόρτα του οδηγού του οχήματος φωτοεπισήμανσης. Ωστόσο, ο 44χρονος εντοπίστηκε από τις Αρχές, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα.

Έτσι, μετά τις διαδοχικές επιθέσεις σε οχήματα κινητών καμερών, οι Αρχές, ψάχνουν τους τρόπους ώστε να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα από εξαγριωμένους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί από τις διάφορες τροχαίες παραβάσεις των ίδιων των χειριστών καμερών, αφού σε αρκετές περιπτώσεις φωτογραφίζονται από πολίτες και φαίνονται να σταθμεύουν σε χώρους που δεν επιτρέπεται, όπως στάσεις, πεζοδρόμια ή ακόμη να είναι κρυμμένοι πίσω από θάμνους.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσος Ασιήκκης, το κάθε περιστατικό με τις κινητές κάμερες εξετάζεται διαφορετικά. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, «στην περίπτωση που κτυπήθηκε ο χειριστής της κινητής κάμερας και υπάρχει μαρτυρία για συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η πολιτική της Αστυνομίας, ανέκαθεν αυτή είναι, καθώς είτε χειριστής κάμερας είναι, είτε αστυνομικός, είτε πολίτης είναι αυτός που θα δεχθεί κάποια επίθεση, αυτό εξυπακούεται ότι είναι αδίκημα. Ως Αρχές, οφείλουμε να επιληφθούμε και να οδηγήσουμε τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Στην παρούσα φάση ωστόσο, μελετάται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να αποτελεί αδίκημα όταν κάποιος παρεμποδίζει τη λειτουργία μιας συσκευής. Όπως ανέφερε ο κ. Ασιήκκης, «θα τιμωρείται μέσα από τον Νόμο, όπου το πρόστιμο θα είναι μέχρι και 5,000 ευρώ και μέχρι ένα χρόνο φυλάκιση. Υπάρχει Νομοσχέδιο το οποίο θα προωθήσουμε από τον Σεπτέμβρη στη Βουλή, για να ψηφιστεί, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα».

Στο παρών στάδιο, η Αστυνομία αυτό που κάνει είναι να υποδεικνύει στους οδηγούς που σταθμεύουν πίσω από τα οχήματα της ιδιωτικής εταιρείας των κινητών καμερών, να μετακινούνται. «Την ίδια ώρα όμως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και οι ίδιοι οι χειριστές κάμερας, δεν εξουσιοδοτούνται για να σταθμεύουν σε σημεία όπου θα εξαναγκάσουν τους πολίτες που είναι ήδη σταθμευμένοι εκεί, να πρέπει να φύγουν. Αυτό δεν γίνεται και δεν δικαιούται να το πράξει ο χειριστής. Αλλά το να υποδείξουμε σε ένα πολίτη στα πλαίσια ρύθμισης της τροχαίας κίνησης ότι δεν δικαιούται να διακόπτει το έργο ενός χειριστή κάμερας, αυτό γίνεται. Δυστυχώς, κάποιοι οδηγοί σήμερα, παρερμήνευσαν αυτό το πράγμα και κατηγορούν μάλιστα την Αστυνομία, ότι δεν μπορεί να ενεργεί με αυτό τον τρόπο, δηλαδή να μην τους επιτρέπει να σταθμεύουν πίσω από κινητές κάμερες».

Πάντως, οι χειριστές κάμερας φαίνεται να προβαίνουν σε καταγγελίες στους πλησιέστερους αστυνομικούς σταθμούς, καθώς το Τμήμα Τροχαίας δεν έχει μέχρι στιγμής ενημέρωση από τους διάφορους σταθμούς ανά το Παγκύπριο κατά πόσο έχουν υποβληθεί παράπονα ενώπιον τους από χειριστές κινητών καμερών. «Καλέσαμε τους χειριστές, όταν έχουν τέτοια περιστατικά να μας ενημερώνουν άμεσα και για σκοπούς προστασίας τους. Βέβαια, η Αστυνομία λαμβάνει και άλλα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας τους, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα προς το ευρύ κοινό, γιατί έχουν να κάνουν με ασφάλεια».

Δειτε Επισης

Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα
Οδηγός εγκλωβίστηκε στο όχημά του μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο πατέρας, μητέρα και παιδί
Το Εφετείο ανέτρεψε απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου για τους έξυπνους μετρητές
Βελτιωμένη η κατάσταση του εθνοφρουρού που νοσηλεύεται στη Γαλλία-Σταθερή του δεύτερου που υπηρετεί στην ίδια μονάδα
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Στα τρία εκ. ευρώ η αξία των Ε/κ περιουσιών που πώλησε η 49χρονη σφετερίστρια-Στο εδώλιο με 56 κατηγορίες
Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό-Εικοσιτετράχρονος κατέπεσε από ύψος τριών μέτρων
Μετέφερε 132 μετανάστες σε βάρκα για δέκα άτομα ο 36χρονος διακινητής
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα (pic)
«Λαϊκά δικαστήρια του τύπου κρεμμάστε τον, κρεμμάστε τον» Vs «Δεν ζούμε σε δικτατορία να προσέχουμε όποια λέξη λέμε»