Όλα ρευστά στους μεγάλους δήμους-Οι υπό εκκόλαψη συμμαχίες και οι επιδιώξεις κομμάτων και υποψηφίων

Μπορεί ο Αύγουστος να χαρακτηρίζεται ως ο μήνας των διακοπών και της ξεκούρασης, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά για όσους επιδιώκουν να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Ιούνιο του 2024. Ενόψει των αποφάσεων των κομμάτων που τοποθετούνται χρονολογικά το Φθινόπωρο ή το αργότερο τους χειμερινούς μήνες, οι ενδιαφερόμενοι για τις υψηλόβαθμες θέσεις άρχισαν να καταθέτουν, άλλοι δημόσια και άλλοι ιδιωτικά το ενδιαφέρον τους.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι θέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, πέντε Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών και 20 δημάρχων, αυξάνει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί καραμπόλες που αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν. Κι αυτό διότι οι πλείστοι εκ των 30 δημάρχων της ελεύθερης Κύπρου, αφενός ενδιαφέρονται για να αναλάβουν τα ηνία των νέων δήμων, ενώ το γεγονός ότι η Μεταρρύθμιση διευρύνει τις εξουσίες, προσελκύει και το ενδιαφέρον προσώπων που βρίσκονταν στην κεντρική πολιτική σκηνή και πλέον βλέπουν την εμπλοκή τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μια νέα πρόκληση, είτε αυτό αφορά τις θέσεις των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών, είτε μια θέση δημάρχου στους νέους δήμους.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν οι διεργασίες στους μεγάλους δήμους των πόλεων, οι οποίοι πλέον θα λέγονται «μητροπολιτικοί», με τα κόμματα να γράφουν και να σβήνουν σενάρια. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί από κανένα κόμμα, ότι άρχισε διαβουλεύσεις για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασιών, ωστόσο στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Με βάση τα δεδομένα, αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε πρώτη φάση, είναι αν θα υπάρξουν μεμονωμένες συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, ή αν θα επιχειρηθεί να γίνει μια πιο ευρεία συνεργασία που να αφορά αρκετούς δήμους και που θα εδράζεται στη λογική αλληλοστήριξης υποψηφίων που προέρχονται από τα κόμματα.

Με βάση την παράδοση, τις ισορροπίες και τις δυναμικές των κομμάτων, είναι μάλλον γνωστό, ότι ενδέχεται να υπάρξουν συγκεκριμένες και στοχευμένες συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, έτσι ώστε, πρώτον τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να αποκτήσουν πλεονέκτημα, έναντι του βασικού τους αντιπάλου, ενώ τα μικρότερα κόμματα του κέντρου, βλέπουν την ευκαιρία για να κερδίσουν κάποιους δήμους, λαμβάνοντας στήριξη από έναν εκ των δύο μεγάλων και δίνοντας στήριξη σε κάποιο άλλο δήμο. Αυτό είναι κάτι που συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν και δεν θα αλλάξει ούτε τώρα, μετά τη Μεταρρύθμιση.

Αυτό πάντως που διαφαίνεται στη βάση των προκαταρκτικών συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ότι τα κόμματα του κέντρου, που στηρίζουν και την Κυβέρνηση, θα επιχειρήσουν να έχουν μια κοινή γραμμή και θα στηρίξουν αναλόγως της περίπτωσης ανεξάρτητους υποψηφίους που στηρίζονται είτε από το ΑΚΕΛ, είτε από τον ΔΗΣΥ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η επιδίωξη τους θα είναι να εξαργυρώσουν αυτή τη στήριξη σε κάποιον άλλο δήμο.

Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, είναι άγνωστο ακόμα τι θα πράξει τελικά ο νυν δήμαρχος, ο οποίος παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε εκφράσει την πρόθεση του να αποχωρήσει, δεν το έχει ξεκαθαρίσει. Άλλωστε το όνομα του ακούγεται και για τον Επαρχιακό Οργανισμό, όπως και το όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ενδιαφέρον του νυν δημάρχου Αγλαντζιάς Αντρέα Κωνσταντίνου όπου δεν πέρασε απαρατήρητο το φιλμάκι του της δράσης του από τη μέρα που ανέλαβε τη δημαρχία. Καταγεγραμμένο είναι επίσης το ενδιαφέρον του Χρύσανθου Φάκα, ο οποίος σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας και προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και που είχε καταθέσει και την υποψηφιότητα του, κάτω από άλλες, βέβαια συνθήκες, πριν την αναβολή των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ στο τραπέζι υπάρχει υπό άλλες προϋποθέσεις και το όνομα της πρώην Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου. Αυτά είναι τα δεδομένα σε ότι αφορά τον ΔΗΣΥ.

Στο ΑΚΕΛ επενδύουν στο γεγονός ότι στο νέο μητροπολιτικό δήμο, εντάσσονται και δήμοι που το κόμμα παραδοσιακά κατέγραφε καλά ποσοστά και θέλουν διακαώς να τον κερδίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να προσανατολίζονται σε επιλογές εκτός κόμματος, έτσι ώστε να προσελκύσουν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο ακούστηκαν τα ονόματα του Αχιλλέα Δημητριάδη, υιού του ιστορικού δημάρχου της πόλης και της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, βουλεύτριας των Οικολόγων. Σε ότι αφορά τον πρώτο, τα όποια προσκόμματα αφορούν την κόντρα που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών, όταν η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος επέλεγε την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντί τη δική του, ενώ για τη δεύτερη, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ίδια επιθυμεί να εγκαταλείψει τα κοινοβουλευτικά έδρανα για τη θέση της δημάρχου.

Ο ένας εκ των δύο δήμων που θα διατηρήσει τη σημερινή του μορφή μετά κι από τη Μεταρρύθμιση, είναι αυτός του Στροβόλου, όπου οι ισορροπίες και οι δυναμικές, είναι πολύ εύθραυστες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί. Ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους προτίθεται να επαναδιεκδικήσει, δεν είναι σίγουρο ωστόσο αν το κόμμα από το οποίο προέρχεται, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τον στηρίξει. Κι αυτό διότι ο κ. Παπαχαραλάμπους, υποστήριξε από τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών τον Νίκο Χριστοδουλίδη και πήγε κόντρα στις αποφάσεις του κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη στην Πινδάρου καταγράφονται φωνές για το αν το κόμμα θα επιβραβεύσει τέτοιες αντικομματικές συμπεριφορές. Από εκεί και πέρα υπό προϋποθέσεις καταγράφεται το ενδιαφέρον του στελέχους της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Χρίστου Τσίγκη, ο οποίος αφενός μπορεί να τύχει της στήριξης των κομμάτων του κέντρου, ενώ ο ίδιος διατηρεί ερείσματα και στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Άλλωστε η στήριξη ενός υποψηφίου προερχόμενου από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία στον Στρόβολο, θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων σε άλλους δήμους και στήριξη Συναγερμικών υποψηφίων. Στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται πάντως στο ΔΗΣΥ να έχει καταγραφεί σοβαρό ενδιαφέρον από οποιοδήποτε κομματικό στέλεχος προερχόμενο από τον Στρόβολο για να διεκδικήσει τη δημαρχία.

Ιδιαίτερα περίπλοκα είναι τα πράγματα και σε σχέση με τον μητροπολιτικό δήμο της Λεμεσού. Ο Νίκος Νικολαΐδης εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει άλλη μια θητεία, έχοντας τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Ο ίδιος στήριξε τον Αβέρωφ Νεοφύτου και μάλιστα ήταν εκ των ομιλητών στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση στην πόλη. Την ίδια ώρα καταγράφεται το ενδιαφέρον του δημάρχου Μέσα Γειτονιάς που συνενώνεται με τον δήμο Λεμεσού για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Το γεγονός ότι ο Δώρος Αντωνίου προέρχεται από το ΔΗΚΟ, ωστόσο παραδοσιακά είχε άριστες σχέσεις με τους τοπικούς αξιωματούχους του ΔΗΣΥ, τον βάζουν στο κάδρο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν λάβει χώρα επίσημες διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ιδιαίτερα ρευστά είναι τα δεδομένα και στο ΑΚΕΛ, κάτω όμως από άλλο πρίσμα. Πριν ακόμα την αναβολή των προηγούμενων εκλογών, είχε καταθέσει την υποψηφιότητα του ο Γιάννης Αρμεύτης υπό την ομπρέλα της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό» ο οποίος προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Η υποψηφιότητα του θα πρέπει να θεωρείται και αυτή τη φορά δεδομένη. Ωστόσο στο ΑΚΕΛ με δεδομένο ότι δύο πολύ αξιόλογα στελέχη του από τη Λεμεσό, ο Κώστας Κώστας και ο Ανδρέας Καυκαλιάς συμπληρώνουν το όριο θητειών και το 2026 θα αποχωρήσουν από τη Βουλή, εξετάζουν το ενδεχόμενο, εάν το επιθυμούν και οι ίδιοι να ριχθεί ένας εκ των δύο στη μάχη για τη δημαρχία της πόλης. Δεδομένης μάλιστα και της αποδοχής που αμφότεροι απολαμβάνουν, όχι μόνο από μέλη του ΑΚΕΛ, αλλά και ευρύτερα, από την τοπική κοινωνία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλα τα πιο πάνω σενάρια για τη Λεμεσό, θα πρέπει να προσεγγιστούν και μέσα από το γεγονός ότι, τουλάχιστον ο Νίκος Νικολαΐδης δεν κλείνει το μάτι στο ενδεχόμενο αντί υποψήφιος δήμαρχος, να είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού, ενώ αναμένεται ότι απέναντι του θα βρίσκεται καθαρόαιμος ακελικός υποψήφιος, αφού το κόμμα θεωρεί ότι στη Λεμεσό, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις. Ένα τέτοιο σενάριο, θα άνοιγε το δρόμο για τη στήριξη από τον ΔΗΣΥ και τα κόμματα του κέντρου στον Δώρο Αντωνίου για τη δημαρχία και στον Νίκο Νικολαϊδη για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Ωστόσο είναι γνωστό, ότι τουλάχιστον η ΕΔΕΚ, δύσκολα θα δώσει «συγχωροχάρτι» στο πρώην στέλεχός της.

Στη Λάρνακα τα πράγματα είναι πιο απλά για το ΑΚΕΛ με την στήριξη του νυν δημάρχου και προέδρου της Ένωσης Δήμων, Αντρέα Βύρα. Από την άλλη πλευρά παράγοντες και άλλα στελέχη της ευρύτερης κεντροδεξιάς και του κέντρου θέλουν να αποφύγουν λάθη του 2016 και να συνεργαστούν με έναν δυνατό ανθυποψήφιο που μπορεί να κερδίσει τον νυν δήμαρχο. Φαίνεται βολιδοσκόπηση έγινε και στον πρώην βουλευτή Λάρνακας του ΔΗΚΟ και μετέπειτα της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργου Προκοπίου που ο ίδιος σε αυτή τη φάση φαίνεται να μην έχει εκδηλωθεί κρατώντας τα χαρτιά του κλειστά. Εδώ ακριβώς επικεντρώνεται κυρίως ο ΔΗΣΥ, αφού φαίνεται ότι προτεραιότητα του δεν είναι ο δήμος Λάρνακας αλλά η Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού με τον πρόεδρο της επαρχιακής γραμματείας ΔΗΣΥ Λάρνακας Θεολόγο (Φώλος) Μανώλη. Θέση πάντως για την οποία καταγράφεται και το ενδιαφέρον του δημάρχου Αραδίππου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, ο οποίος δεν θα επαναδιεκδικήσει.

Άλλωστε στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του προέδρου του ΟΑΥ, Σταύρου Μχαήλ, ο οποίος φαίνεται πως βλέπει πιο ζεστά μια πιθανή υποψηφιότητα για το Επαρχιακό Συμβούλιο, παρά για τη δημαρχία της Λάρνακας. Τέλος σε σχέση με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ για το Επαρχιακό Συμβούλιο, που στην Εζεκία Παπαϊωάννου εκτιμούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του Άθου Καζαντζή ο οποίος είναι επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στην πόλη του Ζήνωνα.

Στην Πάφο, η κατάσταση μοιάζει να είναι πολύ μπερδεμένη, αφού πρόσωπα προερχόμενα από τον ιδιωτικό πολιτικό χώρο, που ποντάρουν στους ίδιους ψηφοφόρους, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος, ενώ υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον και του τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κωστάκη Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντίνου υπήρξε εξ εκείνων των Συναγερμικών στελεχών που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη, συνεπώς η επίσημη στήριξη του από την Πινδάρου θεωρείται, με τα υφιστάμενα δεδομένα απομακρυσμένη.

Από εκεί και πέρα, παίζει δυνατά και το όνομα της Επάρχου Μαίρης Λάμπρου, η οποία προέρχεται από τις τάξεις της δεξιάς, ενώ το όνομα της βρισκόταν ψηλά στο μπλοκάκι του Νίκου Χριστοδουλίδη για υπουργοποίηση, χωρίς ωστόσο τελικά κάτι τέτοιο να συμβεί. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι παρουσιάζονται και ως υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου, όπως επίσης και ο προερχόμενος από το ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Αυτό που σημειώνουν οι πληροφορίες, λόγω της πολυπλοκότητας των ισορροπιών και των σχέσεων, θα ήταν πολύ τολμηρή οποιαδήποτε πρόβλεψη από τη στιγμή που ακόμα το θέμα δεν τέθηκε θεσμικά ενώπιον των κομματικών οργάνων που θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις και που εν πολλοίς θα καθορίσουν και τις όποιες εξελίξεις. Στο ΑΚΕΛ πάντως παρακολουθούν την κατάσταση και μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, στη βάση πάντως και των υποδείξεων των τοπικών οργανώσεων του κόμματος, με την πλάστιγγα, πάντως, να γέρνει, υπέρ μιας κομματικής υποψηφιότητας, ενδεχομένως, κάποιου εκ των δημοτικών συμβούλων του κόμματος στην Πάφο.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Δερύνειας-Παραλιμνιου, αυτή τη στιγμή οι δύο νυν δήμαρχοι, εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι για να κερδίσουν τις μάχες, εντός ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αντίστοιχα για να πάρουν το χρίσμα του υποψηφίου. Ο Θεόδωρος Πυρίλλης, έχει επιδείξει ενδιαφέρον για να είναι εκ νέου δήμαρχος, αν και υπάρχουν κάποιες φωνές από κομματικά στελέχη για την ανάγκη εναλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον άλλα τρία στελέχη του ΔΗΣΥ, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη δημαρχία, μεταξύ αυτών και ο προερχόμενος από τη νεολαία του κόμματος, Κλεάνθης Κουτσόφτας, καθώς επίσης και ο Χρυσόστομος Φλουρέντζου. Από εκεί και πέρα ο Άντρος Καραγιάννης, αποτελεί μια σοβαρή υποψηφιότητα ενώπιον του ΑΚΕΛ, το οποίο εκτιμά ότι με τα δεδομένα της συγκεκριμένης συνένωσης της Δερύνειας με το Παραλίμνι, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις.

Σε ότι αφορά τον δήμο Αγίας Νάπας, τα πράγματα θεωρούνται ρευστά, κυρίως λόγω της μη καταγεγραμμένης δυναμικής, που ίσως επηρεάσει την εκλογή δημάρχου, η συνένωση με τον δήμο Σωτήρας, καθώς και τις κοινότητες Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγίας Νάπας. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο το ενδιαφέρον του νυν δημάρχου Αγίας Νάπας, Χρίστου Ζαννέττου για να επαναδιεκδικήσει.

Το ενδιαφέρον βέβαια στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στρέφεται στην επιλογή του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, δεδομένων και των διαξιφισμών που υπήρξαν ανάμεσα σε Παραλιμνίτες και Αγιαναπίτες για την προεδρία και την έδρα του. Στην περιοχή, έχοντας ως δύο πόλους τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα, τα πράγματα λειτουργούν πιο πολύ τοπικιστικά παρά πολιτικά και συνεπώς η προσοχή όλων είναι στο από που θα προέρχεται ο Πρόεδρος του Οργανισμού, θέλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους. Πάντως μέχρι στιγμής, φαίνεται πως για τη θέση ενδιαφέρεται ο πρώην δήμαρχος Αγίας Νάπας και τέως υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ενώ δεν αποκλείεται αν τελικά ο Θεόδωρος Πυρίλλης δεν επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία, να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού. Ενδιαφέρον υπάρχει και από πλευράς του Γιώργου Νικολέττου, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια δημοτικός σύμβουλος Παραλιμνίου, ενώ είναι εκλελεγμένο μέλος του πολίτικού γραφείου, καθώς και αντιπροέδρος της ΑΗΚ. Κάτι που αυτομάτως, ρίχνει στη θάλασσα τις όποιες κομματικές καταβολές, αφού αμφότεροι προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, και καθιστά το όλο ζήτημα, ντέρμπι τοπικού χαρακτήρα.

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»