ΒΙΝΤΕΟ: Έπεφταν στη θάλασσα για να μην καούν πολίτες στη Χαβάη-Κρατιόνταν από σανίδες ξύλου

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τη φωτιά στη Λαχέινα του Μάουι, στη Χαβάη, η οποία έκανε στάχτη την ιστορική πόλη και άφησε πίσω της τουλάχιστον 80 νεκρούς. Εξισου συγκλονιστικά όμως είναι και τα πλάνα που δείχνουν ανθρώπους να προσπαθούν να σωθούν από τις φλόγες βουτώντας στη θάλασσα, η οποία κυριολεκτικά «έβρασε» λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασίων από το πύρινο μέτωπο.

Το τρομακτικό βίντεο αναρτήθηκε στο TikTok και δείχνει κατοίκους της Λαχέινα στο Μάουι να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στη θάλασσα του Ειρηνικού Ωκεανού που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, σε μία πράξη απελπισίας προκειμένου να μην καούν ζωντανοί.

Άνθρωποι είτε μεμονωμένα ή σε ομάδες, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν την περιοχή συνέρρεαν στις ακτές, ενώ αρκετοί σκαρφάλωναν σε βράχια που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα για να προστατευθούν. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούσανν αυτοσχέδια πλεούμενα μέσα, όπως για παράδειγμα σανίδες ξύλου.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στο Μάουι αυξήθηκε στους 80, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές στη Χαβάη, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε ό,τι απέμεινε από την ιστορική πόλη της Λαχέινα.

Οι φωτιές έγιναν η πλέον πολύνεκρη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας, ξεπερνώντας τον απολογισμό του τσουνάμι που έπληξε το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους το 1960, έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε αμερικανική πολιτεία.

tria

ena

ena

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι ομάδες έρευνας, που συνοδεύονται από ειδικά σκυλιά, μπορεί να εντοπίσουν και άλλους νεκρούς από την πυρκαγιά, που κατέκαψε 1.000 κατοικίες και άφησε πίσω της χιλιάδες αστέγους, ενώ για την ανοικοδόμηση της περιοχής πιθανόν να χρειαστούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κανείς δεν έχει μπει σε κάποια από τις αυτές τις κατασκευές που κάηκαν τελείως και εκεί είναι δυστυχώς που αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μπράιαν Σατζ, γερουσιαστής της Χαβάης, στο MSNBC.

Με ανακοίνωσή της αργά χθες (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Κύπρου), η κομητεία του Μάουι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 80.

Η φωτιά στη Λαχέινα που εξαπλώθηκε από περιοχές χαμηλής βλάστησης προς την πόλη συνεχίζει να καίει αλλά έχει τεθεί κατά 85% υπό έλεγχο, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κομητεία. Δυο άλλες πυρκαγιές στο νησί έχουν τεθεί κατά 80% και κατά 50% υπό έλεγχο.

Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, συνεχίζει να παραμένει ασαφές εάν κάποιοι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιήσεις πριν οι φλόγες φτάσουν στα σπίτια τους.

Το νησί διαθέτει σειρήνες συναγερμού προκειμένου οι κάτοικοι να προειδοποιούνται για φυσικές καταστροφές και άλλες απειλές αλλά δεν φαίνεται ότι ήχησαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

«Σήμερα το πρωί έδωσα την έγκρισή μου για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και πότε», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν στο CNN, αναφερόμενος στις σειρήνες προειδοποίησης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Η Ουάσιγκτον ανακαλεί τις βίζες των βραζιλιάνων δικαστών που διεξάγουν τη δίκη κατά του Μπολσονάρου
Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες για το Κυπριακό εξέφρασε ο Μακρόν-Το ευχαριστώ του ΠτΔ
Μήνυση Τραμπ στην Wall Street Journal και στον Μέρντοχ-Ζητά 10 δισ. δολάρια για άρθρο με τον Επστάιν
Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Ισραήλ και Συρία-Κάλεσμα να αφήσουν τα όπλα οι πολίτες
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»
«Η μαγκιά είναι όταν πέφτεις, να έχεις τη δύναμη και το σθένος να ξανασηκώνεσαι και να παλεύεις ξανά»
Απολύθηκε ως δεσμοφύλακας, προσλήφθηκε ως νεκροτόμος-Ποινική έρευνα για εξαπάτηση του δημοσίου
Μεγάλα έργα για επέκταση της τουριστικής περιόδου στο δήμο Παραλιμνίου Δερύνειας-Επαφές για δημιουργία πανεπιστημίου
Ένοχος ο αδελφός του Αγγελή για την απόπειρα φόνου της αδελφής του θύτη-Την έλουσε με βενζίνη, απείλησε να την κάψει
Το «προεκλογικό» τουρ του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και τα ερωτήματα για το μέλλον του Κυπριακού